Speciaal politieteam dat Nederlandse FBI moest worden alweer opgedoekt
Het speciale politieteam MIT dat na de moord op Derk Wiersum in 2019 was opgetuigd om de georganiseerde misdaad te bestrijden, gaat alweer op de schop. Dat is een enorme blamage voor het huidige en vorige kabinet.
Minister Dilan Yesilgöz (Justitie) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het team, ooit veel verwachtingen gelanceerd, moet afslanken en verandert in een nieuwe organisatie. Volgens Yesilgöz boekte het Multidisciplinair Interventieteam (MIT) de afgelopen jaren te weinig concrete resultaten en duurde de opbouw te lang.
Volgens de minister werd ‘te veel gesproken’ over structuren, de verdeling van fte’s en financiële middelen, maar blijven resultaten uit. Het aantal arrestaties: nul. ‘Gezien de situatie in Nederland is het echter noodzakelijk om over te gaan naar een model waarin resultaten worden geboekt en daarmee de meerwaarde duidelijk wordt. Dat vraagt ook om een gerichte operationele focus van de samenwerking’, aldus Yesilgöz.
Het einde van het MIT zoals dat was bedoeld, mag een blamage van jewelste worden genoemd. Het team van 300 werknemers had de krachten van de politie, fiscale opsporing en defensie moeten bundelen om criminele samenwerkingsverbanden in kaart te brengen en deze te ‘verstoren’. Na de moord op advocaat Derk Wiersum klonk de roep luid om een vuist te maken, maar het prestigeproject is dus nu alweer ter ziele. En daarmee dus miljoeneninvesteringen. Alleen al voor de opbouw van het MIT was 73 miljoen euro uitgetrokken.
Overigens waren er kort na de oprichting van het MIT al klachten vanuit de politie dat het team rechercheurs uit de ‘gewone’ bezetting wegtrok. Op die manier zouden de opsporingsdiensten elkaar kannibaliseren, was de vrees. Te gehaast opgetuigd, te ondoordacht, klaagde experts. Vermaard criminoloog Cyrille Fijnaut noemde het zelfs ‘het domste plan in de geschiedenis van de Nederlandse politie’ en ‘een paradepaard van de minister dat al kreupel is voor het heeft kunnen lopen’.
Luister ook onze politieke podcast:
Het MIT houdt niet helemaal op te bestaan. Het gaat nu het Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC) heten en krijgt achttien maanden om zich te bewijzen. De ‘focus’ daarbij wordt ‘het ontvlechten van de (financiële) verwevenheid van onder- en bovenwereld’. Het accent komt dus nadrukkelijk te liggen op de financiële component van criminaliteit. Ofwel: het NSOC gaat inlichtingen verzamelen, maar het oppakken van de criminelen komt gewoon bij de politie te liggen. Daarmee zijn alle grote woorden en ambities van het vorige kabinet niet waargemaakt.
Tweede Kamerlid Michiel van Nispen spreekt van een mislukt ‘prestigeproject’. ,,Niet goed doordacht, weinig steun van de werkvloer, gedoemd te mislukken, kortom. Het is heel kwalijk dat hiermee kostbare tijd, energie en geld verloren is gegaan. Daadkracht die ze hadden moeten gebruiken voor het pakken van criminelen, het ontmantelen van netwerken en het ontnemen van misdaadgeld.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Partijen pleiten voor grotere Tweede Kamer
Het aantal zetels in de Tweede Kamer moet worden uitgebreid. Daarvoor pleiten PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Volt. De partijen denken dat de Kamer dan beter haar werk kan doen. -
PREMIUManalyse
Na aanslag op De Vries rijst vraag: wat nu? Maar de smaken dreigen wel beetje op te raken
Na de aanslag op Peter R. de Vries krijgt minister Ferd Grapperhaus (Justitie) de wat-moet-er-nu-gebeuren-vraag als blijkt dat dit een gerichte moordpoging was uit criminele hoek. En dat is geen gemakkelijke: de oplossingen raakten na de moord op advocaat Derk Wiersum al op. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
‘Nieuw anti-misdaadteam zorgt voor wrevel bij politie’
In de strijd tegen de georganiseerde misdaad is een hoogoplopend conflict ontstaan tussen de Nationale Politie en het in 2019 door minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) opgerichte Multidisciplinair Interventie Team (MIT). Dat team kwam er na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. -
CDA-Kamerlid door het stof bij boerenleden wegens stikstofplannen
CDA-Kamerlid Derk Boswijk is in een zwaar gesprek met boerenleden en provinciale bestuurders van zijn partij door het stof gegaan wegens de stikstofplannen van het kabinet. ,,Het spijt me dat jullie in zo’n waardeloze situatie zitten met zoveel onzekerheid.” -
Politiek worstelt met boerenprotest: ondanks intimidaties worden 'scherpe acties' toegejuicht
Na huisbezoeken en snelwegblokkades worstelen politieke partijen met de bejegening van protesterende boeren. De wet overtreden mag niet, toch is de sympathie voor de boer groot.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer