SP stelt interne commissie in om partij uit het slop te trekken
De SP gaat een interne commissie instellen die aan de slag moet met de slechte electorale prestaties van de socialisten bij de laatste verkiezingen. De bedoeling is dat er een plan komt om de partij in de komende jaren te ‘versterken’.
Delen per e-mail
Bij de laatste Europese verkiezingen werd de Socialistische Partij compleet weggevaagd. En dat was niet de eerste keer: de slechte prestaties bij meerdere stembusgangen op rij en de recente ophef over een omstreden verkiezingsspot waarbij PvdA‘er Frans Timmermans te kakken werd gezet, kostten uiteindelijk partijvoorzitter Ron Meyer de kop. Hij vertrekt eind dit jaar.
Meyer zei daarover vanmorgen op de partijraad in Amersfoort: ,,Dit is een tijd voor interne discussie en scherpe zelfkritiek. Wij hebben gefaald en daar moeten we consequenties uit trekken. Maar we kunnen de partij zijn die de raad weer naar de straat trekt, ik ben daar super optimistisch over.”
Vervanger
De vervanger van Meyer wordt aangewezen op een partijcongres op 14 december. Het is nog onduidelijk wie bij de partij beschikbaar zal zijn om die zware taak op zich te nemen. In aanloop naar het congres besluit de partijraad van de SP vandaag alvast om een congrescommissie op te zetten.
Deze club met tien prominente partijleden, waarin opmerkelijk genoeg ook vertrekkend voorzitter Meyer zal plaatsnemen, aangevuld met zes lokale SP-politici heeft als taak om een analyse te maken van de staat van de partij en moet een visie en plan ontwikkelen voor de komende jaren.
,,Daarbovenop wordt de congrescommissie specifiek gevraagd om een uitvoerige analyse te maken van de recente electorale ontwikkelingen.” Hieruit moeten lessen worden getrokken voor het congres.
Bakken met kritiek
De leden hebben op de partijraad bakken met kritiek op de koers van de SP. De rijen bij de microfoons in de zaal zijn lang. ,,Er staat zelfs leden bij het station te wachten om hun mening te geven", aldus de discussieleider.
,,We hebben voor de kat zijn viool uren in de campagne gestoken”, zei een boos SP-lid aan de microfoon. Hij kraakte vanmorgen keihard de ‘kapitale fout’ af van het bestuur, het honende spotje over Timmermans. ,,Strategische missers als deze, het is niet de eerste keer.”
Een ander lid vindt dat de partij is vergeten om een stip op de horizon te zetten. ,,We zijn niet meer de rebellenclub van vroeger, we zijn voor veel mensen de partij van het chagrijn geworden.” Hij raadt het bestuur aan ‘uit de ivoren toren te komen en de luiken open te gooien’.
Testpanel
Een derde afdelingsvoorzitter geeft aan dat de er een testpanel moet komen voor campagnespots, zodat nieuwe blunders worden voorkomen. Verder pleitte zij vanmorgen voor een 'brede volkspartij’. ,,Ik wil dat we samen gaan bouwen aan een sterke SP, een club waar je trots op bent en bij wilt horen.”
Overigens werd een groep van 300 leden die van binnenuit de partij wil veranderen - zo moet er meer openheid komen en moet de partijtop minder invloed krijgen - bekritiseerd, omdat deze groep via de media hun onvrede met de SP-koers heeft geuit. ,,Kritiek bespreken we intern”, luidde het oordeel.
Vorige maand kondigde partijvoorzitter Meyer zijn afscheid aan. Bekijk hier de beelden:
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
STIKSTOFCRISIS POLL Nederland heeft tienduizenden hectares extra natuur nodig
Nederland heeft niet minder, maar juist méér natuur nodig om de stikstofcrisis het hoofd te bieden. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving moeten er tienduizenden hectares natuurgebied bij komen om Europese natuurdoelen te halen. -
Geboortepapieren van Nederland permanent tentoongesteld
De geboortepapieren van Nederland zijn vanaf volgend jaar zomer te zien in een tentoonstelling in het Nationaal Archief in Den Haag. De Unie van Utrecht (1579), de Apologie van Willem van Oranje (1580) en het Plakkaat van Verlatinghe (1581) zijn dan zeven dagen per week gratis te bezoeken. -
Na Anne Faber en Els Borst moet ook van de moord op Joost worden geleerd, concludeert minister
De Amsterdamse metromoord volgde op geblunder bij hulpinstanties waardoor de dader onterecht vrij rond liep, net als eerder gebeurde in de zaken rond Els Borst en Anne Faber. Maatregelen moeten soelaas bieden, hoopt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) andermaal. -
Schone lei voor ex-kankerpatiënt
Ex-kankerpatiënten die tien jaar of langer ziektevrij zijn, hoeven bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering niet meer te melden dat zij ooit voor deze aandoening zijn behandeld. -
UPDATE EU-leiders akkoord over klimaatneutraliteit in 2050
De EU-landen hebben een akkoord bereikt over klimaatneutraliteit in 2050. Alleen Polen heeft meer tijd nodig om zich bij die belofte te kunnen aansluiten en krijgt daarvoor tot juni 2020 de ruimte, bleek na afloop van ruim negen uur vergaderen in Brussel. Premier Mark Rutte zei er vertrouwen in te hebben dat Polen dit ook zal doen. ,,Het is mooi dat het gelukt is’’, aldus Rutte.
-
Kamer roept Snel alsnog voor kerst op matje over zwartgelakte dossiers
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën krijgt het in de laatste week voor de kerst toch nog zwaar. Hij moet alsnog in de Kamer uitleg komen geven over de zwartgelakte dossiers die slachtoffers van de toeslagenaffaire toegestuurd hebben gekregen door de Belastingdienst. -
PREMIUM
Na Dijkhoff duikt nu iedereen in de bonnetjes
Nadat VVD'er Klaas Dijkhoff in opspraak kwam vanwege zijn wachtgeld en reiskosten, liggen alle Tweede Kamerleden onder het vergrootglas. Niet onterecht: er blijken meer politici die langs de rand van de regels gaan. -
Supermarkten naar rechter om kerstacties boze boeren
De supermarktbranche stapt naar de rechter om een verbod te eisen op eventuele blokkades van distributiecentra of winkels door actievoerende boeren, vlak voor kerst. De boeren, verenigd in de Farmers Defence Force, zijn niet ingegaan op het gestelde ultimatum.