Senatoren schamen zich en beloven beterschap na afgelast debat
Vergaderingen van de Eerste Kamer mogen nooit meer afgelast worden omdat er te weinig leden aanwezig zijn. Dat hebben de fractievoorzitters dinsdag afgesproken.
Vol schaamte blikten Eerste Kamerleden vandaag terug op het tafereel dat zich maandagavond afspeelde. Een debat over de rechtsstaat kon toen geen doorgang vinden omdat er te weinig senatoren op kwamen dagen. Voor Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn zat er toen niets anders op dan de vergadering te sluiten. Hij bood de aanwezige kabinetsleden nog wel zijn verontschuldigingen aan, omdat zij voor niets waren gekomen.
Dinsdag ging het debat alsnog door, maar daarmee was voor Bruijn de kous niet af. Tijdens het wekelijkse overleg met de fractievoorzitters werd nogmaals benadrukt dat fracties ervoor moeten zorgen dat er genoeg leden aanwezig zijn. ,,Als we bestaande afspraken goed nakomen, dan hoeft dit niet meer voor te komen”, aldus Bruijn na afloop. Dat het zo was gelopen verdient volgens hem niet de schoonheidsprijs.
Uniek
Voor een vergadering van de Eerste Kamer moeten minimaal 38 van de 75 leden de presentielijst hebben getekend. Dat geldt ook voor een vergadering op maandag, wanneer de Eerste Kamer doorgaans niet bijeen is. Bij de telling op maandag kwam Bruijn uiteindelijk één lid te kort, waardoor het zogeheten quorum niet werd gehaald.
Niet alle fracties hoefden zich trouwens aangesproken te voelen: een aantal had ervoor gezorgd dat de helft van de leden aanwezig was, wat de afspraak is voor maandagse vergaderingen. Andere fracties, zoals D66 en SP, telden echter meer afwezigen dan van hun fractie verwacht mocht worden.
Dat de Eerste Kamer door een te lage opkomst niet kan vergaderen is behoorlijk uniek. Parlementair historicus Bert van den Braak moest bijna 100 jaar terug in de tijd om op een gelijksoortig incident te stuiten. In 1927 kwam de Eerste Kamer na een uur wachten ook één lid tekort. De voorzitter stelde toen de vergadering met een week uit.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
Raad van State kritisch: geheime dienst wil afgetapte gegevens ‘brave burgers’ opslaan, maar waarom?
Geheime diensten AIVD en MIVD willen meer informatie kunnen aftappen in de cyberstrijd tegen landen als China en Rusland. Maar kabinetsadviseur Raad van State heeft bedenkingen: wordt informatie van onschuldige burgers straks niet te makkelijk afgetapt en bewaard? -
Voorstel SGP: ‘Zet bescherming gezin in Grondwet’
Het gezin moet beter beschermd worden. Daarom moet in de Grondwet worden opgenomen dat de overheid moet zorgen voor ‘economische, sociale en culturele bescherming’ van het gezin. -
PREMIUMmet video
Strijd om pensioenpot van 1300 miljard nadert ontknoping: stemt Eerste Kamer voor kabinetsplan of tegen?
Na 15 jaar gesteggel nadert de discussie over een nieuw pensioenstelsel vanaf maandag zijn ontknoping in de Eerste Kamer, waar tegenstanders nog een allerlaatste poging doen om de wet om zeep te helpen. Critici hopen op een draai van het CDA. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
Minister De Jonge waarschuwt voor oplopende woningnood
De woningnood zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Daarvoor waarschuwt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. -
Onderhandelingen over landbouwakkoord gaan nog weken door: ‘Als dit een marathon is, zijn we op een derde’
Het landbouwakkoord laat nog zeker weken op zich wachten. Ook na nachtelijk bezoek van premier Rutte aan de onderhandelaars kwam er donderdag geen doorbraak. ,,Als dit een marathon is, zijn we op een derde.”