Seks met lijk moet strafbaar worden, zeggen onderzoekers
Seks met een overleden persoon zou strafbaar moeten worden, stellen onderzoekers. Nu is dat nog niet zo.
Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), dat onderzoek doet voor het ministerie van Justitie, pleit er nu alsnog voor. Directe aanleiding was een zaak die vorig jaar aan het licht kwam: een 18-jarige man had zich vergrepen aan een overleden 76-jarige vrouw. Via een dna-match werd hij gevonden, maar hij ging vrijuit omdat necrofilie hier niet strafbaar is. Hoe vaak het voorkomt, is onbekend.
Er is overigens meer dat nu niet onder de wet valt, als het gaat om de lichamen van overleden personen. Zo is er niets geregeld in de wet om het lijk van iemand te verkopen. Zo is er volgens de onderzoekers een ‘lichaamsmakelaar’ actief in Nederland, die gedoneerde lichamen ter beschikking stelt aan bedrijven voor wetenschappelijk onderzoek of het onderwijs. Ook is over het tentoonstellen van overleden personen, denk aan de tentoonstelling Body Worlds, niets wettelijk vastgelegd. Het maken van afbeeldingen van lijken, het bevuilen van een lijk (‘spugen of urineren’, noemen onderzoekers) en het onbevoegd ‘aanpassen van het lijk’, denk aan het veranderen van het haar, komt evenmin in wetten voor.
Als ‘voorwerp’ behandeld
Volgens onderzoekers is het een debat waard waar grenzen zouden moeten komen te liggen, maar over necrofilie is het WODC helder: dat zou verboden kunnen worden gemaakt. In Duitsland, Frankrijk, Zweden en de VS is dat bijvoorbeeld het geval.
Nu nog wordt een lijk voor onze wet als een ‘voorwerp’ behandeld. Maar de onderzoekers stellen dat een lijk, hoewel iemand niet meer leeft, voor de wet ergens tussen een persoon en een voorwerp zou moeten gaan gelden.
De onderzoekers pleiten ervoor dat over ‘zedenmisdrijven’ een ‘nieuwe bepaling opgenomen’ wordt waarin het ‘verrichten van seksuele handelingen met een lijk strafbaar wordt gesteld’. ,,Necroseksuele gedragingen met overleden lichamen maken ernstig inbreuk op het nawerkende recht op lichamelijke integriteit, terwijl nabestaanden in de nagedachtenis van de overledene worden aangetast.”
Een passende straf zou een maximale gevangenisstraf van vier jaar kunnen worden, of een geldboete van de vierde categorie.
Straffen voor het verbergen
Het WODC pleit er ook voor dat de straffen voor het verbergen van een lijk worden verhoogd. Zo speelde er in 2019 een zaak waarbij een dader een lichaam in stukken had gezaagd, verbrandde, ‘de restanten in beton’ goot en daarna in een kanaal dumpte. De rechtbank kon toen maar twee jaar cel opleggen, wat zij te kort vond, maar dat was het maximum. De rechter vond het te min vanwege ‘de gruwelijke wijze waarop de verdachte te werk was gegaan’.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Hij haatte politieke spelletjes, maar Segers laat een machtspartij achter
Gert-Jan Segers wist als partijvoorman de vijf Kamerzetels van zijn ChristenUnie te benutten met maar liefst twee regeringsdeelnames. Tegelijk ging het ‘nooit om de macht’, maar altijd ‘om de missie’. -
Britse elektricien bekent twee moorden en seksueel misbruik van tientallen lijken
Een 67-jarige Britse elektricien heeft donderdag de moord op twee jonge vrouwen en tientallen aanrandingen van lijken in mortuaria toegegeven. Volgens lokale media gaat het om een ongekende zaak in de geschiedenis van de Britse rechtspraak. -
PREMIUMMet video
Kamer vreest dat landbouwakkoord in gevaar komt: ‘Minister beschadigd door Kamer niet te informeren’
Minister van Landbouw Piet Adema wacht vandaag een stevig debat. Hij heeft de Kamer verkeerd geïnformeerd én boeren op het verkeerde been gezet. De Kamer vreest dat het landbouwakkoord in gevaar komt. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMOmstreden expert
‘VVD zou niet buigen voor Wilders’, zei Rutte, toch vertrok Soumaya Sahla, maar nu keert ze terug
Ze werd veroordeeld voor deelname aan een terreurorganisatie, maakte schoon schip en was bezig aan een opmars als radicaliseringsexpert binnen de VVD. Tot ze een jaar geleden haar functie moest neerleggen nadat Geert Wilders haar aanwezigheid in de Kamer ter discussie stelde. Nu werkt Soumaya Sahla aan haar terugkeer binnen de VVD. Dit is haar verhaal.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
podcast
‘We horen het pas als de stront niet meer meer onder de pet kan worden gehouden’
Minister Piet Adema had een zware week: want waarom bleef die cruciale brief uit Brussel nou in zijn tas? En wat betekent dat voor het landbouwakkoord, want de kloof tussen Den Haag en platteland is al zo groot? -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.