Rutte scoort onbedoeld met noodkreet ‘Caroliene’ tijdens black-out slotdebat
UpdateEen nachtmerrie. Zo noemde premier Rutte de black-out die hij gisteravond kreeg tijdens het NOS-slotdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen. De bewindsman vroeg de media na afloop om het incident ‘niet te groot te maken’ maar toen was zijn noodkreet ‘Caroliene’ al trending op Twitter. Inmiddels is de voornaam trending op alle sociale media.
,,Wat was het tweede voorbeeld?… Caroliene, help ik ben het kwijt”, riep Rutte glimlachend als een boer met kiespijn richting het publiek. Zijn black-out deed zich voor tijdens een 1-op-1-debat met PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher over de stelling hoe Nederland verder bij elkaar te brengen in plaats van tegenover elkaar te staan. Rutte wilde twee voorbeelden geven om naast elkaar te staan, maar vergat het tweede voorbeeld.
Vriendin
Veel kijkers vroegen zich onmiddellijk af wie die ‘Caroliene’ van Rutte was. Had de vrijgezelle premier dan toch een vriendin? De naam was al snel trending op Twitter met de hashtags #Carolien, #Caroliene, #Caroline. Veel mensen postten gifjes en grappen over de uitglijder van de premier. Die kreeg ook lof voor de ‘eerlijke’ en ‘creatieve’ manier waarop hij zich uit de voor hem pijnlijke situatie had gered.
Sommigen brachten de black-out in verband met de korte nacht die Rutte achter de rug had door de dodelijke tramaanslag in Utrecht. ,,Respect dat hij dit niet gebruikte als excuus’’, reageerde iemand.
De noodkreet is vandaag opnieuw populair op sociale media (en daarbuiten). ,,Heeft u Caroliene niet meegenomen, vragen ze op het stembureau aan @minpres’’, twittert een NRC-verslaggever bij een foto van Rutte die zijn stem uitbrengt in Den Haag.
Politiek assistent
‘Caroliene’ blijkt Caroliene Hermans te zijn, politiek adviseur van Rutte. Zij is de dochter van oud-minister en voormalig VVD-coryfee Loek Hermans en volgde in 2017 haar zus Sophie op als steun en toeverlaat van Rutte.
Rutte reageerde na het slotdebat openhartig op zijn uitglijder. ,,Ik had het zó goed voorbereid maar verdraaid ... het is een nachtmerrie dat je op zo'n moment je argumenten vergeet ... ik kijk u rechtstreeks aan dames en heren kiezers’’, zei hij voor de televisiecamera’s. De opmerking ‘dat overkomt u nooit’ beantwoordde hij grinnikend met: ,,Nee, erg hè.’’
Aparte ruimte
In een vraaggesprek met Mattie & Marieke, presentatoren van de ochtendshow op Qmusic, vertelde Rutte vanmorgen meer over het waarom van zijn noodkreet tijdens het NOS-slotdebat. Hij bereidde het debat voor met een aantal personen, onder wie zijn politiek adviseur.
Rutte: ,,Alle deelnemers aan het debat mogen één persoon meenemen. Bij mij was dat Caroliene. Ik had zoiets van: ik ga schreeuwen, misschien hoor ik een woord dan kan ik verder maar er kwam niks want zij zat heel ergens anders te kijken in een aparte ruimte.’’
Tekst loopt door onder de foto.
Marieke Elsinga
De premier omschreef Caroliene als een ‘ongelofelijk politiek talent’ en ‘een ge-wel-dige vrouw’. Dat laatste was voor presentator Mattie Valk aanleiding om Rutte te herinneren aan diens valentijn-interview met co-presentator Marieke Elsinga, in 2017 in het maandblad Linda.
,,U omschreef mijn collega ook als een geweldige vrouw’’, grapte Valk. Daarmee bracht hij de premier lichtelijk in verlegenheid. ,,Jajaja maar eh, Caroliene is een collega die ook betaald wordt. Dat doen we allemaal heel netjes’’, stamelde Rutte. Die herpakte zich snel. ,,Dit gesprek gaat een heel verkeerde kant op. Caroliene is een geweldige vrouw. Dat zou je ook over een man kunnen zeggen’’, zei de premier lachend.
Hij noemde zijn black-out en noodkreet ‘vreselijk’ en ‘een ramp'. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor zijn politiek adviseur. ,,Want die kan ook niet meer normaal over straat’’, grinnikte Rutte. Hij noemde de achternaam van ‘Caroliene’ bewust niet. ,,Die onthul ik de volgende keer’’, grapte de minister-president.
Lang achtervolgen
Rutte vreest dat zijn noodkreet hem nog lang zal achtervolgen. ,,Dit blijft nog jaren terugkomen in allerlei overzichten, bij de aankondiging van debatten en bij voorbeschouwingen’’, zei hij vanmorgen in een telefonisch interview tijdens de Ochtendshow op Radio 538. Presentator Frank Dane begon het vraaggesprek met humor. ,,We hebben een paar vragen meneer Rutte maar misschien kunnen we beter direct met Caroliene praten.’’ De premier moest er hard om lachen. ,,Wat een ramp was dat’’, schaterde hij.
Het is Rutte nog altijd een raadsel wat er gisteravond precies gebeurde tijdens het slotdebat. ,,Ik weet het ook niet. Ik wist het hele argument niet meer. Dat is echt vreselijk’’, zei hij tegen Dane.
De radiopresentator bleef grappen maken over de noodkreet van de premier en maakte daarbij een toespeling op diens imago van ‘eeuwige vrijgezel. ,,Het is wel mooi. Horen we u een keer over een vrouw, is het weer niet goed.’’De premier moest er opnieuw hartelijk om lachen. ,,Het is nooit goed, altijd gezeik ja’’, klonk het gevat.
36 uur in touw
Zoekend naar een oorzaak van Rutte's black-out, vermoedelijk te wijten aan vermoeidheid, wilde Dane weten hoe de premier de afgelopen dagen heeft beleefd. ,,Het was natuurlijk heel heftig. Ik ben met Ferd Grapperhaus verantwoordelijk voor het Haagse deel en we moeten ervoor zorgen dat we alles nationaal in goede banen leiden. Dat is ontzettend intensief werk, dat maandagmorgen om kwart voor elf begon en tot gistermiddag duurde. Toen voerden we in Utrecht gesprekken met hulpverleners, bezochten we een slachtoffer dat gewond in het ziekenhuis ligt en legden we bloemen op de gedenkplek. Ik ben 36 uur eigenlijk alleen daar maar mee bezig geweest’’, lichtte Mark Rutte toe.
Dane eindigde het interview zoals hij begon: met een knipoog naar Rutte's politiek assistent. ,,Nou dat ging prima zonder Caroliene’’ grapte hij. De premier kon de grap wel waarderen. ,,Dat vond ik ook, ze zit al die tijd in mijn oor te fluisteren’’, sloot hij schaterend af.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
met video
Tweede Kamer wil morgen een debat over Ruttes sms’jes
Premier Mark Rutte ontkent dat hij de regels heeft overtreden door iedere dag zelf sms'jes van zijn telefoon te wissen, zoals de premier tot voor kort deed. ,,Ophef is geen reden dat er ook iets fout is gegaan”, zegt Rutte. De Tweede Kamer zal nog deze week debatteren over de kwestie. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
RIJKSVACCINATIEPROGRAMMA
Gratis griepprik voor mensen met longschade na covid, rotavaccin alleen tegen betaling
Na advies van de Gezondheidsraad kunnen ook mensen met longklachten na een corona-infectie, morbide obesitas en dementie voortaan een gratis griepprik krijgen. Het rotavaccin blijft alleen beschikbaar tegen betaling. -
PREMIUMINTERVIEW
Topwethouder haalt uit, stevige kritiek op Aboutaleb en stadsbestuur: ‘Van al die visies word je toch gestoord?’
Wethouder Arjan van Gils (D66) moet iets van het hart: hij is allerminst tevreden met het functioneren van de gemeente Rotterdam. In een afscheidsinterview fileert hij de ambtelijke organisatie én zijn eigen college. Ook de burgemeester kan op kritiek rekenen. ‘Het is niet de grootste teamplayer, om het zo maar te zeggen.’
-
Waar blijven de appjes en sms’jes over de corona-aanpak? Twee jaar na eerste golf worden ze nog verzameld
Twee jaar na de eerste coronagolf worden nog steeds sms- en WhatsAppberichten van sleutelfiguren ‘verzameld en gerubriceerd’. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid op vragen van deze nieuwssite. Appjes en sms’jes ontbreken tot dusver in de stukkenstroom die verstrekt wordt op basis van de Wet openbaarheid van bestuur. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Premier Rutte wiste jarenlang elke dag sms’jes van zijn telefoon
Premier Mark Rutte heeft jarenlang iedere dag sms’jes van zijn telefoon gewist. De tekstberichten die de premier zelf van belang vond voor archivering stuurde hij door naar ambtenaren, de rest verwijderde hij op eigen houtje, meldt de Volkskrant. Dat zou Rutte hebben gedaan omdat zijn telefoon te weinig opslagruimte had.