Rutte pas na indringend gesprek akkoord met extra beveiliging
Video'sNa signalen dat demissionair premier Mark Rutte ernstig wordt bedreigd uit de hoek van de georganiseerde misdaad, is er met de veiligheidsdiensten afgelopen maand een hoogoplopend conflict ontstaan. Rutte wilde beslist geen zichtbare beveiliging. De veiligheidsdiensten drongen hier tevergeefs op aan.
Zeer recent heeft Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), een indringend gesprek gevoerd met de demissionair premier, waarbij op Rutte is ingepraat. Na dit gesprek is de VVD-leider alsnog akkoord gegaan met enkele opgeschroefde veiligheidsmaatregelen.
Het is begin september als er bij de inlichtingendiensten informatie binnenkomt over een dreiging uit de criminele hoek richting demissionair premier Mark Rutte. Een aanslag op zijn leven of een ontvoering, dat is niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat de dreiging serieus wordt genomen en dat de informatie past binnen scenario’s die er al liggen.
Beveiligen kun je op een heleboel verschillende manieren. Zichtbaar en onzichtbaar
Intern wordt er al langer rekening mee gehouden dat de georganiseerde misdaad in Nederland haar pijlen ook richt op politieke figuren om op die manier de samenleving te verstoren. Zo kwam er in het voorjaar van 2020 al informatie binnen dat een criminele groepering een ambassadeur in Afrika zou willen ontvoeren met als doel de ambassadeur ‘te ruilen’ tegen een crimineel kopstuk dat gevangen zit.
Voor politie, justitie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is dat reden genoeg om de beveiliging van Rutte op te schalen. Vanwege zijn functie als (demissionair) premier heeft hij sowieso al bescherming, maar uit de gemaakte dreigingsinschatting kwam naar voren dat er méér nodig zou zijn.
Vanochtend spraken wij parlementair verslaggever Peter Winterman over deze kwestie:
Zeer zichtbaar
Rutte is op en rond het Binnenhof zeer zichtbaar. En dat hij het liefst met de fiets en een appeltje in zijn hand naar het werk fietst is zelfs internationaal geen geheim. Daarom vonden de veiligheidsdiensten het nodig dat Rutte zichtbare bewaking zou krijgen en dat zijn routinematige fiets- en looprondjes door Den Haag iets minder zichtbaar zouden worden.
,,Die informatie nemen we zeer serieus”, stelt een bron, die ervan uitgaat dat een groepering uit de georganiseerde misdaad achter de dreiging schuil gaat. Alleen: Rutte wilde niet. Volgens ingewijden vond de demissionair premier de informatie niet concreet genoeg en wilde hij niet zichtbaar worden beveiligd.
Ook wilde hij geen afstand doen van zijn geliefde fietstochtjes. ,,Hij wil gewoon op straat op kunnen verschijnen, en dat begrijp ik ook wel”, stelt een ingewijde. ,,Maar toch werd het verstandig geacht om mee te werken. Want beveiligen kun je op een heleboel verschillende manieren. Zichtbaar en onzichtbaar.”
Chagrijn
Ruttes aanvankelijke weigering leidde tot een hoop chagrijn bij de veiligheidsdiensten, die intern stelden dat de demissionair premier zijn eigen persoonlijke belang groter maakte dan het landsbelang. Na een gesprek met Pieter-Jaap Aalbersberg ging Rutte alsnog akkoord met extra inzet van politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) waar De Telegraaf al over schreef.
,,Over beveiligingsmaatregelen van personen doen wij geen uitspraken”, laten de Rijksvoorlichtingsdienst en de NCTV in een reactie weten. Rutte zelf zegt: ,,Over beveiliging en veiligheid zeggen we nooit iets.”
Wilders
Vanuit de Tweede Kamer klinken verbolgen reacties op de dreiging. „Verschrikkelijk. Dit gun je helemaal niemand”, zegt bijvoorbeeld Geert Wilders, die zelf al jaren wordt bedreigd en zelfs dag en nacht persoonsbeveiliging heeft.
Ook D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma gruwelt van het beeld van een premier die niet vrijelijk over straat kan. „Laat Nederland het land blijven waar politici gewoon over straat kunnen fietsen.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Plotseling vertrek premier Nieuw-Zeeland 'voorbeeld voor andere politici'
Jacinda Ardern, sinds 2017 premier van Nieuw-Zeeland, heeft plotseling haar vertrek aangekondigd. De 42-jarige politicus heeft naar eigen zeggen ‘niet langer genoeg in de tank’ voor de functie van premier. ,,Goed dat ze zich zo open en kwetsbaar opstelt.’’ -
1
Kamer tot op het bot verdeeld over versoepeling medicijnverkoop
De Kamer is tot op het bot verdeeld over het kabinetsplan om de regels voor verkoop van zwaardere medicijnen te versoepelen. Tegenstanders vrezen dat de medicijnen overal in de schappen komen te liggen, maar minister Kuipers zegt enkel wet te maken voor wat al langer in praktijk gebeurt. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
met video
België zet blunder tijdens bezoek van Rutte recht: Nederlandse vlag hing op z'n kop
Een kleine blunder van de Belgen tijdens een bezoek van premier Rutte aan het land, gisteren. Tijdens het handenschudden met premier De Croo, hing de Nederlandse vlag op z’n kop. De Belgische premier probeert dat vandaag met een filmpje op Twitter recht te zetten.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
VIDEO
Rutte extra zwaar beveiligd na signalen van mogelijke aanslag of ontvoering
Demissionair premier Mark Rutte heeft zware beveiliging gekregen na signalen dat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. De minister-president wordt extra beveiligd door speciaal getrainde politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. De dreiging komt uit de hoek van de georganiseerde misdaad en speelt al ruim een maand. -
Minister Adema weer door het stof over mestregels: had Kamer beter moeten informeren
Landbouwminister Piet Adema erkent dat hij de Tweede Kamer beter op de hoogte had moeten houden van de gang van zaken rond de strengere mestregels waar Nederland van de Europese Commissie aan moet gaan voldoen. Hij had een ‘aanvullend signaal’ moeten geven over de zorgen die daarover leefden in Brussel, vindt hij achteraf. Dat hij dat naliet zegt hij te betreuren.