Rutte moet hard onderhandelen voor sobere EU-begroting
Ooit mocht er geen euro extra meer naar Griekenland, vandaag geen euro extra naar Europa. De inzet van premier Mark Rutte bij de start van de onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting 2021/2027 is hoog en bij voorbaat onhoudbaar.
Rutte beseft dat zelf maar al te goed, want zo hard als op de Griekse euro legt hij zich deze keer niet vast: hij gaat, beloofde hij gisteren de Kamer, wel ‘vreselijk zijn best doen’. Rutte weet ook dat als hij vandaag in Brussel aanschuift bij zijn 26 collega-leiders (zonder de Britten, die zijn straks toch weg) hij met zijn streven naar budgettaire nulgroei zwaar in de minderheid zit.
Mét de Europese Commissie vinden veruit de meeste lidstaten 100- à 200 miljard extra over een periode van zeven jaar niet overdreven. Er staat immers veel nieuw beleid op stapel: een Europese migratie-aanpak, Europese defensiesamenwerking, Europese bewaking van de buitengrenzen. Daarbovenop komt een gat van dik 90 miljard (op totaal 1.000 miljard over de lopende zeven jaar) door het vertrek van de Britten.
Hogere afdracht
Voor veel landen is een hogere afdracht onder die omstandigheden onvermijdelijk. Of ze profiteren zodanig van ‘Brussel’ in de vorm van landbouw- of economische steun, dat ze alleen daarom al voor een groter budget zijn. Vooralsnog zitten enkel Denemarken, Zweden en Oostenrijk in het Nederlandse nulgroeikamp.
De Europese meerjarenbegrotingen zijn elke zeven jaar een slagveld. Aan de lopende gingen 29 maanden snoeiharde onderhandelingen vooraf. De laatste eindjes worden meestal nachtwerk, met het mes op tafel. Daar zijn we nog ver vandaan, wellicht komt de eindsprint pas na de Europese verkiezingen, ergens midden volgend jaar.
De informele top van morgen wordt niet veel meer dan een rituele openingsdans. EU-president Donald Tusk hoopt de discussie te kunnen concentreren rond drie vragen: welke taken de nieuwe meerjarenbegroting moet dekken, hoe hoog ze moet zijn en wanneer ze klaar moet zijn. Tusk zelf wil een ‘moderne’ begroting, met veel geld voor digitalisering, onderzoek en innovatie, zodat Europa concurrerend blijft. Daarin vinden hij en Rutte elkaar volledig.
Maar Ruttes ambities gaan zeker nog verder: Met Macron in Parijs kan misschien eindelijk het mes in de kostbare landbouwsubsidies, het klimaat is ook gunstig om steun aan achtergebleven regio’s in het zuiden, midden en oosten te koppelen aan broodnodige economische hervormingen. Als Rutte dat allemaal kan binnenhalen, vindt hij wellicht een paar euro extra voor Europa niet eens zo erg meer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Landelijke SP-vete over Rotterdamse opstand achter gesloten deuren uitgevochten
De slepende partijruzie over SP-deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen Rotterdam is op de partijraad in Amersfoort achter gesloten deuren beslecht. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
D66 betaalt schadevergoeding aan oud-medewerkster en rectificeert: tóch grensoverschrijdend gedrag
D66 betaalt een schadevergoeding aan een oud-medewerkster van de partij. Ook heeft de partij een rectificatie geplaatst op de website, omdat er in 2015 en 2016 wél sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag.
-
PREMIUM
Toekomst van Europa stelt kabinet op de proef: wordt er aan de gevreesde verdragen gesleuteld?
De coalitie is gespleten over hoe verder te gaan in de Europese Unie nu meerdere Europese leiders, waaronder Macron, zich hebben uitgesproken over wijzigingen in de Europese verdragen. De VVD heeft het niet zo op een verdragswijziging, maar D66 ziet er wel brood in. -
PREMIUMINTERVIEW
Nu 12 gevallen van apenpokken: is iedereen van 48 jaar en ouder veilig?
Een bijna vergeten virus verrast de wereld, Nederland telt nu twaalf gevallen van apenpokken. Dat worden er meer. Moeten we ons zorgen maken? En waarom vaccineren we nog niet? RIVM-viroloog Chantal Reusken legt uit. -
Vrouwen aan de macht op Terschelling: ‘Was geen bewuste keuze’
In het nieuwe college van burgemeester en wethouders op Terschelling zitten alleen maar vrouwen. Een welkome afwisseling met de veelal door mannen gedomineerde lokale besturen, maar volgens wethouder Jeltje Hoekstra-Sikkema (VVD) geen vooropgezet plan.