Premier Rutte met Angela Merkel tijdens een eerdere Europese top.
Volledig scherm
Premier Rutte met Angela Merkel tijdens een eerdere Europese top. © EPA

Rutte komt met eigen plan voor herstelfonds, hekelt plan van Merkel en Macron

Nederland gaat samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken met een eigen voorstel komen voor een herstelfonds vanwege de coronacrisis.

Rutte zegt dat in reactie op het maandag gepresenteerde Frans-Duitse steunplan van 500 miljard euro. De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel presenteerden een plan om met 500 miljard euro subsidies of giften bedrijfssectoren en regio’s te helpen opkrabbelen.

Rutte wil echter dat andere landen geen gift krijgen, maar een lening. Ook moeten er hervormingen in die landen tegenover staat. Hij noemde de landen niet bij naam, maar leek te wijzen op Italië dat de eigen overheidsfinanciën niet op orde heeft.

Noodpakket

,,Wij zijn in staat 13 miljard uit te trekken, andere landen niet,’’ verwees hij naar het eigen noodpakket voor Nederlandse bedrijven. ,,Niet alle landen hebben de ruimte. Daar moeten we iets aan doen. Maar we moeten ook de vraag durven stellen: waarom hebben die landen die ruimte eigenlijk niet? Veel landen hebben echt hervormd, maar sommige onvoldoende. Daar moet iets aan gebeuren anders kan ik het thuis niet verkopen.”

Ook de Europese Commissie reageerde al kritisch op het Frans-Duitse plan. De Commissie liet weten dat niet zomaar te ‘kopiëren’. Volgende week komt de Commissie met haar voorstel voor de begroting van 2021 tot en met 2027. Daaraan gekoppeld wordt een herstelfonds waarvan de omvang nog niet bekend is.

Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz is de positie van de zogenoemde zuinige vier landen, Oostenrijk, Nederland, Zweden en Denemarken, onveranderd. ,,Wij zijn bereid de zwaarst getroffen landen te helpen met leningen,’’ twitterde hij.