Rutte: 'enige' hoop voor migratietop
Eerst was hij 'somber', nu heeft premier Mark Rutte 'enige hoop' dat de Europese Unie tot afspraken over migratie kan komen. Morgen begint een top in Brussel.
Rutte gaf het toe, gisteren in de Tweede Kamer, hij vertrekt niet met een alomvattend plan richting Brussel. Maar waar hij vorige week nog 'behoorlijk somber' was, is z'n stemming een tikje opgeklaard.
De premier denkt dat de irritaties die waren ontstaan tussen EU-lidstaten de afgelopen weken 'enigszins in goede banen zijn geleid'. Dat kwam door alvast een informele top te houden, afgelopen zondag.
De druk op de Europese regeringsleiders loopt intussen wel op. Italië gooit de kont tegen de krib, omdat het de stroom migranten beu is. In Duitsland staat bondskanselier Angela Merkel onder druk van haar eigen regering om de stroom in te dammen. Daartegenover staan Oost-Europese landen die opvang van echte oorlogsvluchtelingen tegenwerken.
Monter
Rutte ziet de gordiaanse knoop, maar blijft monter. De premier zegt te geloven dat Europa alsnog op één lijn kan komen. Het voornaamste plan - zij het in potlood - behelst de opvang van migranten buiten Europa en hen asiel laten aanvragen in bijvoorbeeld Algerije, Egypte, Libië, Marokko, Niger en Tunesië.
Hierdoor worden oorlogsvluchtelingen meteen gescheiden van economische migranten, waardoor 'aankomstlanden' als Italië en Griekenland minder worden belast. ,,Dat is mogelijk binnen de internationale verdragen'', denkt Rutte. Zeker met rechtse regeringen in Oostenrijk, Italië én met steun van Frankrijk en Duitsland, moet er consensus te bereiken zijn, meent de premier.
De tweede hobbel blijft lastiger: want hoe verdelen de landen de oorlogsvluchtelingen die mogen blijven? Vooral Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije liggen dwars: die traineren een eerlijke verdeelsleutel, klagen de andere landen. Die dreigen de weigerende landen inmiddels te korten op EU-subsidies of grenscontroles in te voeren om hen economisch te raken. Al wil Rutte zo'n ruzieachtige sfeer het liefst vermijden.
Offer
De premier hoopt vooral dat de discussie over de verdeling van vluchtelingen 'meer ontspannen' wordt als er een soort 'Turkije-deal' komt over de opvang in de regio voor Afrikaanse migranten.
Een concreet voorstel daarvoor, nee, dat ligt er niet. Eén ding voorspelt de premier alvast wel: opvang in Afrikaanse landen gaat de EU een offer kosten. ,,Er zal geld bij moeten.''
Toch is dat voorlopig de minste van zijn zorgen. Rutte weet hoe moeilijk het in Brussel wordt om de twee kampen tot één te smelten. Want als het op crisis aankomt, slaat Europa 'soms geen deuk in een pakje boter', erkent de premier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rutte: ‘Flink ruzie maken is af en toe gezond’
Premier Mark Rutte hoopt dat de verhoudingen met de oppositie in de Tweede Kamer verbeteren. Hij denkt dat de harde botsing tussen hem en een aantal partijleiders donderdag in het sms-debat de lucht wat heeft geklaard. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
met Video
Hoekstra over Poetin-speech: ‘Fabeltjes om Russen bos in te sturen’
Vladimir Poetin stuurt zijn ‘bevolking het bos in’ met ‘fabeltjes’ om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gezegd, na de speech van de Russische president vanochtend. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Kabinet gaat WK in Qatar (nog) niet boycotten: eerst ‘dialoog’ over mensenrechten
Het kabinet gaat het WK in Qatar vooralsnog niet boycotten. De ministers van Rutte 4 denken dat een ‘dialoog’ met de Qatari meer gaat uithalen dan demonstratief wegblijven van het voetbalfeest. Zo negeert ook het nieuwe kabinet de meerderheid van de Tweede Kamer.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMmet video
Omtzigt en Dassen lanceren anti-corruptieplan: ‘Op veel vlakken doen we het slechter dan andere landen’
Oppositie-Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Pieter Omtzigt willen oneigenlijke lobby en belangenverstrengeling in de politiek aanpakken. Vandaag lanceren ze hun plan. ,,Als het om integriteit gaat, doen we het echt niet zo goed als we denken.’’ -
PREMIUMmet video
Kritische kinderen in bijzonder vragenuur: 'Het staat op camera, dus nu moet je wel’
Een keer geen kale koppen en grijze haren in de Tweede Kamer, want vandaag mochten kinderen de ministers ondervragen in de bekende blauwe stoelen van de Kamerleden. Met ingewikkelde vragen en kritische interrupties maakten de ondervragertjes het niet makkelijk voor het kabinet .