RIVM: Corona zal zich waarschijnlijk gedragen als veenbrand

videoHet coronavirus zal waarschijnlijk als een veenbrand blijven woeden in ons land, misschien nog wel de komende paar jaar. Plotse oplevingen van het virus in bepaalde gebieden blijven mogelijk, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel vanmorgen in de Tweede Kamer.

Veenbranden woekeren na het blussen vaak door onder de oppervlakte. Ze zijn verraderlijk, omdat het vuur op onverwachte plaatsen plotseling kan oplaaien. Zo kan het coronavirus ook werken, al blijft veel onzeker. Singapore en Zuid-Korea bevestigen de theorie van een veenbrand wel. 

Van Dissel: ,,Voor Nederland is de situatie kijken in de kristallen bol, maar we willen wel de toekomstige pieken zo laag mogelijk houden.” Hoe lang het coronavirus bij ons blijft, hangt ook van de komst van een vaccin af. 

In de achteruitkijkspiegel kijken

Quote

Het systeem is kwetsbaar en dus moet je zo goed mogelijk op de monitoring van de infectie zitten

Jaap van Dissel (RIVM)

Het probleem is nu dat de incubatietijd van het virus vijf dagen is en daarna kan het nog wel ruim anderhalve week duren voordat echt zieke mensen op de ic belanden. ‘Van Dissel noemt dat ‘rijden terwijl je in de achteruitkijkspiegel kijkt'.

,,Het systeem is kwetsbaar en dus moet je zo goed mogelijk op de monitoring van de infectie zitten”, aldus de RIVM-baas. Zelfs dan blijft het lastig. Want als de besmettingsgraad oploopt (wat we niet gelijk kunnen weten), komt pas een paar weken later de hausse van patiënten op intensive care.

Verwacht wordt dat er rond 1 juni ongeveer 200 IC-bedden bezet worden door coronapatiënten. De besmettingsgraad ligt nu net onder de 1. Dat betekent dat één persoon één ander mens besmet.

Volgens de RIVM-modellen zou een verhoging van de zogeheten R0 naar 1,5, bijvoorbeeld door de huidige versoepelingen, betekenen dat er ruim duizend extra bedden nodig zijn. Maar dat scenario acht Van Dissel nu niet waarschijnlijk.

Bekijk alle video’s over het coronavirus in onze playlist.

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer
Volledig scherm
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer © ANP