Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) na afloop van de wekelijkse ministerraad. © ANP

Raadslid kleine gemeente verdient voortaan twee tot drie keer meer

De vergoeding voor gemeenteraadsleden in kleine gemeenten gaat flink omhoog. In gemeenten tot 24.000 inwoners kregen raadsleden tussen de 251 en 618 euro vergoed voor hun diensten, maar dat wordt voortaan 959 euro en volgend jaar zelfs 991 euro per maand.

Ook wordt de vergoeding van de raadsleden met terugwerkende kracht aangevuld tot dat bedrag, vanaf het moment van de meest recente (her)installatie. Dat heeft het kabinet besloten, op initiatief van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Het gaat om ruim 2300 raadsleden. Volgens de minister is de vergoeding zo ‘beter in balans met de toegenomen verantwoordelijkheden en het takenpakket’. Zo zijn veel taken van de overheid naar de gemeenteraad gegaan, zoals in de zorg en op het gebied van ruimtelijke ordening.

Voldoende tijd

,,De verhoogde raadsvergoeding bevordert dat raadsleden in kleine gemeenten voldoende tijd vrij kunnen maken voor het raadswerk, hun belangrijke controlerende taken en de nodige werkbezoeken. Dit maakt het beter mogelijk het raadslidmaatschap te vervullen. Ook ontstaat een evenwichtiger verhouding met de raadsvergoeding in grotere gemeenten,’’ laat de minister weten.