Quarantaineboete moet 435 euro worden, vindt kabinet
Het kabinet wil dat het niet naleven van quarantaineregels een boete van 435 euro gaat opleveren. Reizigers die terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting hoog is, moeten binnenkort bij aankomst in Nederland verplicht in quarantaine.
Het kabinet heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer.
De quarantaineplicht houdt in dat alle reizigers uit zogeheten ‘hoogrisicogebieden’, ‘ongeacht met welk vervoersmiddel zij reizen’, in ieder geval vijf dagen in quarantaine moeten tot zij een negatieve test afleggen. Zonder negatieve testuitslag duurt de quarantaine tien dagen.
Reizigers moeten als zij naar Nederland komen een verklaring bij zich hebben waarin alle reis- en contactgegevens staan en zijn zelf verantwoordelijk voor een geschikte quarantaine-accommodatie. ,,Overtreding van de quarantaineplicht kan leiden tot in ieder geval een bestuurlijke boete van 435 euro of een last onder dwangsom die afhankelijk is van de situatie, opgelegd door de burgemeester”, is in een persverklaring te lezen.
Minister De Jonge (Volksgezondheid) zegt: ,,We moeten voorkomen, zeker als er straks weer meer gereisd kan worden, dat mensen met virusmutaties in de koffer weer naar Nederland komen. Voor reizigers wordt quarantaine daarom verplicht.”
Reizigers die per auto terugkeren naar Nederland kunnen dus ook op de weg worden gecontroleerd. Hetzelfde geldt voor mensen die per boot of trein reizen.
Er is sprake van een zeer hoogrisicogebied als er een hoge mate van verspreiding van het virus is, er gevaarlijke virusvarianten voorkomen of als er onvoldoende getest of onderzoek gedaan wordt naar het virus, schrijft het kabinet. Dit wordt beoordeeld door het RIVM.
Het kabinet hoopt dat de wet op 15 mei van kracht kan zijn.
Testbewijzen
Het kabinet heeft vandaag ook een wetsvoorstel ingediend om testbewijzen in de wet op Publieke Gezondheid op te nemen. Mensen die een recente negatieve test kunnen overleggen, krijgen dan eerder toegang tot sectoren die nu gesloten zijn. Toegang tot stadions en culturele instellingen wordt daarmee mogelijk gemaakt.
Testbewijzen worden ingezet om coronamaatregelen te versoepelen. De samenleving kan daarmee eerder ‘open’ worden gemaakt tijdens de lockdown. Er wordt volgens het ministerie van Volksgezondheid hard gewerkt om de testbewijzen op te schalen om op die manier Nederland eerder van het slot te halen. Vanaf juli wordt voor dergelijke testbewijzen een eigen bijdrage van 7,50 gevraagd van degene die ergens toegang tot wil.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ministerie betaalt liever dwangsom dan openheid te geven over mondkapdeal Van Lienden
Het ministerie van VWS staakt na ruim vier maanden zijn juridisch verzet tegen een rechterlijke uitspraak om communicatie over de Sywert-deal vrij te geven, meldt De Volkskrant. Toch blijft het departement weigeren openheid van zaken te geven. VWS kiest ervoor om de opgelegde dwangsommen te betalen. -
Kabinet komt met wet voor quarantaineplicht en boete
Reizigers die terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting hoog is, moeten binnenkort bij aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. Bij overtreding kan een boete worden opgelegd, deze wordt waarschijnlijk 95 euro. -
PREMIUMInterview
SGP-secretaresse Janie verruilt Tweede Kamer voor de zorg na coronaziekbed
Een kwart eeuw was Janie de Jong de steun en toeverlaat van de SGP-fractie in de Tweede Kamer. Nadat corona haar bijna fataal werd, verlaat ze nu de ‘mannenbroeders’ om de zorg in te gaan. Omdat ze iets terug wil doen. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.
-
Werkgevers willen coronatoegangsbewijs wel als optie: ‘Als laatste redmiddel’
De omstreden coronapas moet terug in de juridische gereedschapskist van het kabinet, vinden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. Ook de cultuursector ziet heil in de QR-code als laatste redmiddel mocht het coronavirus toch nog heftig opleven. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUM
Grootverbruikers bezorgd over dreigend gastekort
Bedrijven die veel gas verbruiken zijn bezorgd over de huidige gascrisis. Belangenvereniging VEMW waarschuwt het kabinet dat het afschakelen van grootverbruikers van het gas kan leiden tot ‘maatschappelijke ontwrichting'.