PVV wekt woede Kamer met verdediging Orbán
Niet Hongarije maar Nederland heeft een probleem met de rechtsstaat. Met dat betoog heeft de PVV vanmiddag de toorn van de gehele Tweede Kamer gewekt.
Delen per e-mail
De partij van Geert Wilders vindt het ‘ongepast’ om over de rechtsstaat in Hongarije en Polen te spreken, nu uit onderzoek van de Kamer blijkt dat in ons land de grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden in de toeslagenaffaire. Met een premier als Viktor Orbán hebben de Hongaren bovendien een leider die ‘voor de eigen bevolking kiest’, meent PVV-Kamerlid Emiel van Dijk.
Van Dijk viel vooral de VVD hard aan als ‘meest onrechtstatelijke partij van Nederland’. Volgens hem verzaken opeenvolgende VVD-bewindslieden om uitgeprocedeerde vluchtelingen uit te zetten en worden zij ‘vertroeteld in een bed, bad, broodopvang’. Ook stelde hij dat de VVD ‘corruptie binnen de partij’ moet ‘aanpakken’.
Teentjes
Die opmerking schoot VVD-Kamerlid André Bosman in het verkeerde keelgat. ,,Woorden doen ertoe. U zet een partij weg, zonder daarvoor bewijs aan te dragen. Dat is echt schandalig.” Van Dijk stelde daarop dat Bosman ‘minder snel op zijn teentjes getrapt’ moet zijn en dat de PVV niet wil dat Nederlandse parlementariërs zich mengen in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen.
,,U doet net alsof het ene land het andere aanspreekt. Maar een land kiest ervoor om deel uit te maken van de Europese Unie, daar hebben ze zélf voor getekend”, benadrukte D66-Kamerlid Salima Belhaj. Van Dijk bleef erbij dat Nederland zich volgens hem niet mag ‘mengen in de democratie daar’ en ‘helemaal niet via de EU’. ,,Zo lang mijn partijleider niet met een appeltje op de fiets naar zijn werk kan, hebben we hier belangrijker zaken op te lossen”, zei Van Dijk met een verwijzing naar premier Mark Rutte, die vaak met een appeltje op zijn fiets wordt gezien.
Wilders
GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik herinnerde Van Dijk eraan dat zijn partijleider Geert Wilders in november in de Tweede Kamer de Hongaarse premier Orbán nog als voorbeeld aanhaalde. ,,Hadden wij maar een premier als meneer Orbán”, zei Wilders toen tegen minister-president Rutte. Van Ojik: ,,Toen wilde u zich wél met Hongarije bemoeien.”
Volgens Van Dijk had Nederland met een premier als Orbán ‘voor de eigen bevolking’ gekozen. ,,Een premier die de persvrijheid inperkt, een antisemitische campagne begint tegen George Soros (filantroop van Hongaarse komaf, red.) en de rechtelijke macht knevelt?”, vroeg Van Ojik zich af. ,,Dat is onbegrijpelijk en inconsequent.”
In Polen worden op sommige plekken anti-homozones ingericht, memoreerde PvdA-Kamerlid Lodewijk Asscher. ,,Vindt de PVV dat een goed plan?” Van Dijk zei ‘natuurlijk’ niet voor anti-homozones te zijn. ,,Maar die zones bestaan de facto ook in Amsterdam door de islamisering”, stelde de PVV’er. Asscher noemde dat ‘een ongelooflijk zwak antwoord’.
Nederland aangesproken
Ook andere partijen, zoals de SP, wilden van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten of Nederland nog kan opkomen voor de rechtsstaat in andere landen na de toeslagenaffaire. Ja, vindt de VVD-bewindsman. Volgens hem wordt Nederland ‘natuurlijk’ op de toeslagenaffaire aangesproken. ,,Dat is ook logisch, daar is het zwaar genoeg voor.” Volgens Blok is het ‘een grote zwarte bladzijde’. ,,We pretenderen niet perfect te zijn. Ook Nederland heeft huiswerk te doen. Maar we moeten niet stilzwijgen omdat we feilbaar zijn.”
Bekijk hier onze video's over de toeslagenaffaire:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Dit overweegt het kabinet: meer sport voor jongeren, extra contactberoepen open
Het kabinet overweegt de sportregels voor jongvolwassenen te versoepelen. Ook wordt er bekeken of naast de kappers meer contactberoepen weer kunnen worden toegestaan, melden meerdere Haagse bronnen. -
video
Rutte na veto Polen en Hongarije: Compromis rechtstaat is ‘ondergrens’
Premier Mark Rutte is niet van plan opnieuw te onderhandelen over de EU-begroting en het coronaherstelfonds nu Polen en Hongarije hebben aangekondigd de plannen te blokkeren. De landen zijn boos dat zij minder EU-geld ontvangen omdat zij het niet zo nauw nemen met de rechtstaat. -
Winnend SGP-billboard is niet de door de Gaykrant ‘gekaapte’ versie
Het billboard ikgavoortrouw.nl heeft volgens de SGP de onlinestemming op sgp.nl gewonnen. Een eerdere voorloper in de stemming, onelifestand.nl, werd vorige week aangekocht door de Gaykrant. Het onlineplatform voor lhbti's kwam erachter dat de SGP de domeinnaam nog niet had gekocht. -
PREMIUMEuropese Volkspartij
Viktor Orbán splijt Europa: waarom niet álle landen een hekel aan de dwarse Hongaar hebben
Bijna de hele EU heeft inmiddels hoofdpijn van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Zijn laatste wapenfeit: het tegenhouden van de Europese begroting. Deze crisis moet deze week worden bezworen tijdens een EU-top. Het is echter bij lange na niet het eerste incident. En de Europese Volkspartij, waartoe hij behoort, weet totaal geen raad met hem. -
VIDEO
Kaag schrapt Qatar uit handelsmissie nadat ze zich uitsprak voor boycot WK
De geplande virtuele handelsmissie naar Qatar, later deze maand, gaat niet door. Dat meldde Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vanmorgen in de AD-webserie ‘Gamen met politici'. Het land is stilzwijgend geschrapt uit het rijtje Golfstaten waaraan minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking met Nederlandse ondernemers een digitaal bezoek zou brengen. Dat gebeurde nadat Kaag zich als D66-lijsttrekker uitsprak vóór een boycot van het WK voetbal in Qatar.
-
Kabinet onder druk om Nederland wat lucht te geven
Scholieren op de middelbare school mogen zich verheugen op goed nieuws dinsdagavond. Maar verder heeft het kabinet weinig prettige tijdingen te brengen. -
PREMIUMRTL-debat
Alles is familie: in campagnetijd zetten lijsttrekkers familieleden maar wat graag in
Politici schuiven hun familie deze campagne nadrukkelijk naar voren. Sigrid Kaag en haar vier kinderen, Jesse Klaver en zijn broers en zussen, ‘gezinsman’ Wopke Hoekstra en ‘zijn’ Liselot. -
Podcast: Massahysterie bij Viruswaarheid, een onbetrouwbare overheid en de arrogantie van Hoekstra
Wel een avondklok, geen avondklok, toch een avondklok. Protestgroep Viruswaarheid beleefde een knotsgekke week, en met hen heel Nederland. Bliksemsnel werd er een nieuwe spoedwet gemaakt, maar wat zegt dat over de betrouwbaarheid van de overheid? En wat gebeurt er als het kabinet afspraken niet nakomt? In Zeeland weten ze daar meer van, want daar zou een marinierskazerne komen, maar die kwam niet. De verkiezingscampagne kent daarnaast de eerste blunderaar met een schaatsende Wopke Hoekstra.