Pfizer levert 40 miljoen coronavaccins aan arme landen, tegen kostprijs
De Amerikaanse farmaceut Pfizer levert dit jaar 40 miljoen doses van het Pfizer-BioNTech-coronavaccin aan het wereldwijde Covax-programma, een internationaal samenwerkingsverband van landen, bedrijven, organisaties en filantropen dat probeert ook armere landen van vaccins te voorzien.
Delen per e-mail
Pfizer-topman Albert Bourla beloofde vanavond op een persconferentie van wereldgezondheidsorganisatie WHO dat zijn bedrijf de doses, goed voor de vaccinatie van 20 miljoen mensen, tegen kostprijs zal leveren. Eerder deze week uitte WHO-directeur Tedros Ghebreyesus kritiek op de vaccinontwikkelaars, omdat ze er volgens hem op uit waren om winst te maken tijdens de pandemie, en vooral vaccins verkochten aan rijke landen.
De 40 miljoen doses, die vooral naar mensen in de gezondheidszorg zouden moeten gaan, zijn overigens maar een kleine druppel op een gloeiende plaat. Covax wil dit jaar 2 miljard coronavaccins leveren aan armere landen, die zelf vaak geen budget hebben om genoeg vaccins te kopen. Daarmee zou 27 procent van de bevolking van die landen kunnen worden ingeënt. Eerder zegden de farmaceuten AstraZeneca en Johnson&Johnson hun medewerking aan het programma al toe.
AstraZeneca: 150 miljoen
Van het vaccin van AstraZeneca, dat in de EU en dus ook Nederland nog niet is goedgekeurd, zullen waarschijnlijk dit kwartaal al bijna 150 miljoen doses beschikbaar komen. Dat gebeurt op basis van noodgebruik, toegestaan door de WHO, die daarover in februari een beslissing zal nemen.
,,De snelle en eerlijke verspreiding is niet alleen een morele verplichting, maar het is ook een noodzaak als het gaat om de volksgezondheid en economie”, zei WHO-baas Ghebreyesus. ,,De overeenkomst met Pfizer helpt COVAX om levens te redden, gezondheidssystemen te stabiliseren en de wereldwijde economie te herstellen.”
Verenigde Staten
Ghebreyesus had ook een bijzonder woordje in petto voor de Verenigde Staten, dat deze week na de beëdiging van Joe Biden als president bekend maakte de WHO trouw te blijven. De WHO-directeur bedankt vice-president Kamala Harris, met wie hij al kort na de inauguratie al sprak en ‘my brother’ Anthony Fauci, de belangrijkste gezondheidsadviseur van de Amerikaanse regering.
Bidens voorganger Donald Trump wilde vorig jaar juist afscheid nemen van de wereldgezondheidsorganisatie, die in zijn ogen niet transparant was en aan de leiband van China liep. De VS is van oudsher een belangrijke donateur van de WHO.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Kaag schrapt Qatar uit handelsmissie nadat ze zich uitsprak voor boycot WK
De geplande virtuele handelsmissie naar Qatar, later deze maand, gaat niet door. Dat meldde Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vanmorgen in de AD-webserie ‘Gamen met politici'. Het land is stilzwijgend geschrapt uit het rijtje Golfstaten waaraan minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking met Nederlandse ondernemers een digitaal bezoek zou brengen. Dat gebeurde nadat Kaag zich als D66-lijsttrekker uitsprak vóór een boycot van het WK voetbal in Qatar. -
PREMIUMInterview
SCP: Coronacrisis zaait verdeeldheid, overheid moet voorkomen dat vlam in pan slaat
De coronacrisis kan grote verdeeldheid zaaien tussen verschillende bevolkingsgroepen, waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De overheid moet voorkomen dat de vlam in de pan slaat. -
Video
ChristenUnie: ook verplichte bedenktijd bij abortus na verkrachting, D66 woedend
De ChristenUnie wil dat ook voor verkrachte vrouwen een verplichte bedenktijd van vijf dagen blijft gelden als ze aankloppen bij de abortuskliniek. D66, dat net een voorstel heeft ingediend om de bedenktermijn helemaal af te schaffen, reageert laaiend. -
PREMIUM
De loonkloof in het onderwijs gaapt nog steeds
De loonkloof tussen basisschoolleraren en hun collega’s op de middelbare school was hét onderwerp van de formatie in 2017. Maar het gat gaapt nog steeds. Welke partijen willen het dichten en helpt dat eigenlijk tegen het lerarentekort? -
PREMIUMAnalyse
Het merk Mark: vroeger stond Ruttes hoofd niet eens op verkiezingsposters, nu ís hij de VVD
De verkiezingscampagne van de VVD leunt volledig op Mark Rutte, kortweg Mark. Met slim gekozen formuleringen wordt hij neergezet als de man waar u dolgraag op wilt stemmen. Waar de VVD voor staat, is minder belangrijk gemaakt.
-
PREMIUMVIDEO
Bevolking in armere landen pas in 2024 volledig ingeënt: ‘Eerder gaat corona niet weg’
De mondiale vaccinatie tegen het coronavirus is een gigaklus die tot 2024 kan duren. Unicef speelt hierin een belangrijke rol. ,,We staan aan de vooravond van de grootste operatie uit onze geschiedenis." -
PREMIUM
Alle verkiezingsprogramma's geanalyseerd: oplossing voor woningnood zit er niet tussen
Wie wil dat het klimaatprobleem wordt aangepakt, heeft echt wat te kiezen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat geldt niet voor de woningnood: geen van de onderzochte partijen kan die crisis de komende jaren tackelen. -
RIVM waarschuwt: Nicotinezakjes die 'kick' geven schadelijk en verslavend
De populariteit van nicotinezakjes zit in de lift. Via deze poreuze zakjes met een poeder en nicotine, die tussen de tanden en de bovenlip worden geplaatst, krijgen gebruikers een ‘kick’. Het product zou echter ontmoedigd moeten worden vanwege het schadelijke en verslavende karakter, waarschuwt het RIVM.