Peiling De Hond: ‘VVD verliest zes zetels als er nu verkiezingen zouden zijn’
Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de VVD zes zetels minder krijgen dan de partij in maart tijdens de verkiezingen behaalde, namelijk 28 in plaats van 34. Dat stelt Maurice de Hond. Als er een Lijst Pieter Omtzigt zou zijn, dan zou die 27 zetels krijgen. De opiniepeiler ondervroeg vrijdag en zaterdag bijna 4000 mensen.
Delen per e-mail
De peiler koppelt de zetelvermindering aan de commotie de afgelopen dagen rondom de mislukte verkenning en rondom demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte. Rutte overleefde een Kamerdebat daarover met moeite.
Het debat draaide om de vraag wie met de toenmalige verkenners Ollongren en Jorritsma had gesproken over de positie van het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt. Rutte gaf uiteindelijk toe dat hij dat was geweest, maar dat hij dat eerst was vergeten. De oppositie diende een motie van wantrouwen in, zijn beoogde coalitiepartners D66 en CDA kwamen met een motie van afkeuring.
Motie van wantrouwen of afkeuring?
In de enquête van De Hond is de deelnemers ook voorgelegd wat zij gedaan zouden hebben als zij in de Tweede Kamer hadden gezeten en over de twee moties hadden moeten stemmen. Ruim de helft (54 procent) van de Nederlanders had dan voor de motie van wantrouwen gestemd, 26 procent ook voor de motie van afkeuring. Ook onder de kiezers van de VVD zou 37 procent voor één van de twee moties gestemd hebben en 20 procent van de Nederlanders zou voor geen van de twee moties gestemd hebben.
De deelnemers is ook gevraagd of de partij waarop ze hebben gestemd aan een nieuw kabinet zou moeten meedoen als Rutte premier zou worden. Bij de kiezers van de huidige drie regeringspartners is een meerderheid die vindt dat die partij niet met Mark Rutte moet gaan regeren: D66 (68 procent), CDA (57 procent) en ChristenUnie (57 procent). Van de kiezers van JA21 vindt 51 procent van wel, en bij de VVD stemmers vindt 77 procent dat de VVD kan regeren met Rutte als premier.
Lijst Pieter Omtzigt
De Hond vroeg mensen ook naar hun voorkeur als bepaalde componenten worden toegevoegd. Als er een Lijst Pieter Omtzigt zou zijn, dan zou die 27 zetels krijgen. In die hypothetische situatie zijn dat meer dan de VVD, die zou dan op de tweede plaats belanden, met 26 zetels.
Eerdere peilingen
Een eerdere peiling van EenVandaag onder 21.000 deelnemers liet eveneens zien dat het vertrouwen in Rutte is gedaald. EenVandaag constateert een daling naar 25 procent. Vorige week had nog 54 procent vertrouwen in Rutte als minister-president.
VVD-stemmers staan wel in ruime meerderheid achter hun leider; acht op de tien (81 procent) heeft nog vertrouwen in Mark Rutte, aldus het opiniepanel van EenVandaag. Ze vinden dat hij zich de afgelopen tien jaar heeft bewezen en denken bovendien dat er, ondanks deze kwestie, niemand is die een betere premier en VVD-leider zou zijn, zeker niet in deze coronatijd.
Ook het premierschap van Mark Rutte staat voor zijn eigen kiezers niet ter discussie: 88 procent vindt het acceptabel dat hij nog demissionair premier is, zo blijkt uit het panel. Negen op de tien VVD-stemmers (90 procent) vinden Rutte ook geschikt om in een nieuw kabinet weer de leiding te hebben.
‘Niet onbewogen’
Mark Rutte zelf wil door als VVD-leider en blijft namens zijn partij premierskandidaat, ook al wil zijn huidige coalitiepartner ChristenUnie niet meer met hem in een nieuw kabinet. ,,Ik ben strijdbaar”, zei Rutte tegen NOS en RTL. ,,Dat is mijn gevoel vandaag en dat hou ik vast.” Wel zei hij dat ‘de afgelopen dagen’ hem ‘niet onbewogen’ laten.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na ‘optelsom van gedoetjes’ werd Van Haga uit VVD gezet, nu is hij kopstuk bij Forum
De carrière van Tweede Kamerlid Wybren van Haga leek een jaar geleden nog voorbij. Vandaag wordt hij opnieuw geïnstalleerd als de gevierde tweede man achter Thierry Baudet bij Forum. ,,Hij heeft toch op het juiste paard gewed.’’ -
VIDEO
Vier miljard uit Groeifonds naar groene waterstof, onderwijs en doortrekken Noord/Zuidlijn
Tien projecten krijgen in totaal 4,1 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds. Het geld gaat onder meer naar groene waterstof, innovatief en toekomstbestendig onderwijs en het doortrekken van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Bijna 650 miljoen euro komt meteen beschikbaar, voor circa 3,5 miljard euro moet nog een extra onderbouwing worden gegeven. -
Alle stukken op tafel, goed idee? ‘Onderhandelen in openbaarheid gaat niet’
Álle formatiestukken op tafel. Dat is wat er vandaag gebeurde, naar aanleiding van de discussie over die ene zin in de papieren van voormalig verkenner Kajsa Ollongren: ‘Positie Omtzigt: functie elders'. Voor het eerst kreeg iedereen een inkijkje in alles wat er besproken was tijdens de onderhandelingen. Mooi, die transparantie, of heeft beslotenheid ook een nut? -
Ook D66-er Bergkamp wil Kamervoorzitter worden
Ook Vera Bergkamp (D66) wil voorzitter worden van de Tweede Kamer. Het Kamerlid moet het opnemen tegen zittend voorzitter Khadija Arib (PvdA) en PVV-kandidaat Martin Bosma. Woensdag stemt de Tweede Kamer over de nieuwe voorzitter. -
PREMIUMOnder politici
De oorzaak van de formatiechaos ligt al vóór de mislukte verkenning
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: terugverlangen naar de koning in het kabinetsformatieproces.
-
Partijleiders mogen gespreksverslag inzien en goedkeuren voor openbaring in Kamer
Alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer krijgen de gelegenheid om de aantekeningen en concept-verslagen van hun eigen gesprek met de opgestapte verkenners eerst in te zien voordat ze openbaar worden gemaakt. -
PREMIUMVIDEO
Debat over historische misser: dit staat de hoofdrolspelers te wachten
De historische misser van de coalitieverkenners leidt tot een uniek debat in de Tweede Kamer. Minister Ollongren moet daar als ‘privépersoon’ haar verkennerswerk verdedigen, premier Rutte ligt onder vuur vanwege zijn ‘bluf’ en Wopke Hoekstra manoeuvreert door een CDA-mijnenveld. -
Ervaren Tjeenk Willink moet als informateur herstart verkenning begeleiden: ‘morgen meer’
Herman Tjeenk Willink (79) gaat als informateur de nieuwe coalitie helpen verkennen. Op verzoek van de zeventien partijleiders is hij vandaag gestart in zijn nieuwe rol. Vanavond had hij zijn eerste overleg met Kamervoorzitter Arib.