Volledig scherm
Sigrid Kaag © ANP

Ook handelsmissies naar Saoedi-Arabië op losse schroeven

De handelsmissie in december naar Saoedi-Arabië onder leiding van minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsamenwerking staat op losse schroeven. Het kabinet stelt dat het ‘niet in de rede ligt’ dat het politieke deel van de missie – de rol die de minister heeft – doorgaat.

Dat schrijft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van de zaak van de verdwenen Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Ook de handelsmissie eind november ‘acht het kabinet niet opportuun’. Bedrijven moeten zelf beslissen of zij nog meegaan. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de missie in november organiseert, zijn er ‘zover bekend’ nog geen afzeggingen van bedrijven binnengekomen.

Blok wil nog niet de stekker uit beide handelsmissies trekken. Daarvoor wil hij eerst de ‘verdere ontwikkelingen in de zaak’ afwachten. Ook wil hij daarbij in nauw overleg treden met andere landen over ‘op welke andere wijze de internationale zorgen over de zaak-Khashoggi het beste geadresseerd kunnen worden’.

Conferentie

De VVD-bewindsman reageert met zijn Kamerbrief namens het kabinet op de ‘uitermate ernstige berichten over het lot’ van Khashoggi. Eerder besloot het kabinet al dat minister Wopke Hoekstra van Financiën niet afreist naar een conferentie in Saoedi-Arabië. Het kabinet komt tot dit besluit, schrijft Blok, omdat de Saoedische autoriteiten ‘nog niet in staat zijn gebleken duidelijkheid te verschaffen over deze ernstige kwestie’.

Ook hebben internationale bedrijven, de Wereldbank, IMF en de Franse minister van Financiën afgezegd. ,,De minister van Financiën heeft hierover ook actief overleg gevoerd met zijn Franse collega”, aldus Blok.

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.