Onderzoek naar invoering vleestaks: opvallend want VVD en CDA waren altijd fanatiek tegen
Landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie) gaat de invoering van een heffing op vlees onderzoeken. Andere coalitieparijen waren altijd fel tegen een ‘vleestaks’.
De ChristenUnie-bewindsman schrijft in een brief over het voedselbeleid dat de overheid ‘ook via prijssignalen’ de mogelijkheid heeft ‘om prikkels te geven richting meer duurzame en gezondere keuzes, zonder mensen in hun vrijheid te beperken’.
Dat Staghouwer nu aankondigt een heffing op vlees te willen onderzoeken, is opvallend omdat in de Tweede Kamer in de verste verte geen meerderheid voor een aparte ‘vleestaks’ te vinden is. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Staghouwers eigen ChristenUnie zien er wel brood in, maar andere partijen keerden zich in het verleden tegen het idee.
Vooral VVD, CDA en PVV waren altijd fanatieke tegenstanders ervan, maar ook partijen als SP en PvdA zijn terughoudend, omdat zij vinden dat een speklap en gehaktbal geen luxevoedsel moeten worden, dat alleen rijke Nederlanders zich kunnen veroorloven. Meer draagvlak lijkt er te zijn om al het voedsel dat slecht is voor het milieu, zwaarder te belasten.
Opbrengst voor veehouders
Eerder bleek al uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw dat een vleestaks die specifiek ten goede komt aan biologische boeren, een doeltreffend middel kan zijn. De opbrengst van zo’n heffing zou terecht moeten komen bij veehouders, die van dat geld kunnen verduurzamen, zo staat ook in de brief beschreven.
Het kabinet kondigde in het coalitieakkoord al aan extra belasting te willen heffen op suikerhoudende dranken, en geen btw meer te heffen op groente en fruit. Zo kan de consument gestimuleerd worden om tot betaalbare, en meer gezonde en duurzame keuzes te komen, stelt Staghouwer.
Het kabinet wil ook de drempel verlagen voor mensen om in de supermarkt gezonde keuzes te maken, ‘door bijvoorbeeld het stellen van een minimaal percentage aan duurzaam en/of biologisch voedsel in de schappen’.
Niet in beton gegoten
Uit een evaluatie van het beleid van de afgelopen jaren blijkt dat het belangrijk is om concrete doelen te stellen. Staghouwer noemt als voorbeeld het doel om consumenten 50 procent dierlijke en 50 procent plantaardige eiwitten (uit bijvoorbeeld groente) te laten eten. Momenteel is die verhouding 60 procent dierlijk, 40 procent plantaardig. Dat doel is niet in beton gegoten, benadrukt hij. ,,Als ontwikkelingen of nieuwe inzichten ertoe leiden dat een verscherping of versnelling van het doel nodig is, kan dit tot een heroverweging leiden.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hogere bonus voor gemeenten die snel asielplekken aandragen
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
VVD’ers doen ultieme poging om ‘Bambigevoel’ te behouden: ‘Red het hertenkamp’
Maar liefst 180 VVD’ers slaan de handen ineen om de hertenkampen te redden die met sluiting worden bedreigd. Door nieuwe wetgeving van het kabinet moeten de grazers op termijn uit de parken verdwijnen, maar dat is voor veel VVD’ers een stap te ver. -
PREMIUM
Waarom is vlees zo goedkoop en wie draait op voor duur(zaam) speklapje?
Twee speklappen kosten 2,09 euro. Zo goedkoop dat er weinig geld overblijft om te investeren in duurzaamheid en dierenwelzijn. Moet de prijs van vlees omhoog? En wie gaat dat betalen? -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’
-
Lubach vraagt 1,7 miljoen kijkers: Wil je geen pandemie meer? Kies dan deze partijen níet
-
-
-
Minister De Jonge waarschuwt voor oplopende woningnood
De woningnood zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Daarvoor waarschuwt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.