Onbegrip over laag aantal meldingen stagediscriminatie
De Tweede Kamer snapt niet dat er bij het meldpunt stagediscriminatie slechts 17 meldingen van mbo-studenten over discriminatie zijn terechtgekomen, terwijl uit onderzoeken blijkt dat het probleem veel groter is. Dat er na die meldingen slechts één keer een sanctie werd opgelegd, kan ook op weinig begrip rekenen.
Waarom hebben scholen dat paardenmiddel van sancties niet vaker ingezet?
,,Ik vind dat weinig”, stelde SP-Kamerlid Peter Kwint tijdens een Kamerdebat over het vmbo en het mbo. ,,Het slotstuk van discriminatie moet altijd een sanctie zijn.” Volgens PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul ervaren leerlingen te weinig steun van hun scholen. ,,Waarom hebben scholen dat paardenmiddel van sancties niet vaker ingezet?”
Deze krant meldde eind vorige maand dat mbo’ers met een allochtone achtergrond soms tot wel vier keer vaker moeten solliciteren voor zij een stageplek hebben dan autochtone mbo’ers. Dat probleem is al langer bekend, waardoor er vorig jaar een meldpunt stagediscriminatie werd gelanceerd. Daar komen echter nauwelijks meldingen binnen.
,,Bevreemdend”, erkende minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, die het meldpunt meer bekendheid wil geven. Volgens VVD-Kamerlid Zohair El Yassini, die zelf op het hbo ook te maken kreeg met discriminatie, hoort hij juist dat mbo’ers het bewust niet melden. ,,Ze denken dat er niks mee gebeurt of dat het te lang duurt. Daar willen ze niet op wachten, ze willen gewoon een stage.”
Aantonen
We moeten iets wezenlijk anders doen. Anders wordt het probleem niet aangepakt
Van Engelshoven stelt dat sancties niet zomaar worden opgelegd, omdat discriminatie volgens haar ‘buitengewoon lastig aantoonbaar’ is. ,,Het gaat niet altijd om bewuste discriminatie, gaat ook om vooroordelen.”
Ook zouden scholen discriminatie regelmatig liever omzeilen door een ander leerwerkbedrijf te zoeken dan dat het stappen onderneemt. Mbo’s kampen met een tekort aan bedrijven waar hun studenten het vak kunnen leren. Volgens Van Engelshoven moeten scholen dan ook kiezen voor ‘the hard way’, waarbij ze geen gebruik meer maken van leerwerkplekken bij een bedrijf dat discrimineert.
De D66-minister wil die vooroordelen wegnemen bij bedrijfsbezoeken, waarbij studenten kennismaken met bedrijven. Ze wil daarbij ook bedrijven trainingen aanbieden die vooroordelen moeten voorkomen. D66-Kamerlid Paul van Meenen viel de bewindsvrouw van zijn eigen partij daar hard op aan. Hij verweet haar een lakse houding. ,,We moeten niet blijven hangen in een goed gesprek, nog eens met de inspectie praten. We moeten iets wezenlijk anders doen. Anders wordt het probleem niet aangepakt.”
Volgens Van Engelshoven komt zij met haar aanpak, in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Van Meenen echter al tegemoet. Die ziet dat anders: ,,Ik constateer dat de minister en ik het oneens zijn.” Hij wil bekijken of er geen directere maatregelen mogelijk zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet zit zonder coronawet na blokkade Eerste Kamer: ‘Dan maar weer noodverordening’
De meerderheid van de Eerste Kamer keert zich -als verwacht- tegen de zoveelste verlenging van de tijdelijke coronawet. Partijen vinden het onverantwoord om een wet in leven te houden die zulke ingrijpende restricties bevat. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
advocaten verbaasd
Minister Yesilgöz onder vuur na uitspraak over doodslag: 'Hier werd voor gevreesd’
Justitieminister Dilan Yesilgöz krijgt vanuit de advocatuur een stortvloed aan kritiek over zich heen omdat ze in de Tweede Kamer doodslag heeft gekoppeld aan 'meedogenloze afrekeningen in de georganiseerde criminaliteit'. Strafrechtspecialisten oordelen dat Yesilgöz onvoldoende kennis van haar eigen vakgebied heeft. ,,Dit is ernstig", vindt rechter Joyce Lie. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Kabinet gaat WK in Qatar (nog) niet boycotten: eerst ‘dialoog’ over mensenrechten
Het kabinet gaat het WK in Qatar vooralsnog niet boycotten. De ministers van Rutte 4 denken dat een ‘dialoog’ met de Qatari meer gaat uithalen dan demonstratief wegblijven van het voetbalfeest. Zo negeert ook het nieuwe kabinet de meerderheid van de Tweede Kamer.
-
D66 betaalt schadevergoeding aan oud-medewerkster en rectificeert: tóch grensoverschrijdend gedrag
D66 betaalt een schadevergoeding aan een oud-medewerkster van de partij. Ook heeft de partij een rectificatie geplaatst op de website, omdat er in 2015 en 2016 wél sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Homoseksuele mannen die veilig seks hebben met meerdere bedpartners mogen ook bloed doneren
Alle homoseksuele mannen, ook als ze meerdere bedpartners hebben, mogen vanaf 2023 gewoon bloed doneren indien ze veilige seks hebben. Niet langer worden mannen uitgesloten van het doneren van bloed of plasma vanwege hun seksuele geaardheid. Voortaan is het gedrag leidend, zo laat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer weten.