OMT bezorgd om coronarecords, cruciale week op komst: ‘Houd je aan de basisregels’
videoHet aantal infecties en ziekenhuisopnames stijgt hard. Het OMT sprak vanochtend uitvoerig over de nieuwste coronagolf. Als er komende week geen kanteling in de cijfers komt, dreigen mogelijk extra maatregelen. De bal ligt bij het kabinet. ‘Het ziet er niet goed uit.’
Het Outbreak Management Team vergaderde over de actuele epidemiologische situatie en de effectiviteit van de voorgenomen 1, 2 en 3G-plannen. Met besmettingsaantallen die door het dak gaan en ziekenhuizen die op de piek rekening moeten houden met zeshonderd à zevenhonderd coronapatiënten op de ic lijkt het alarmfase één.
,,Het belangrijkste advies vorige week was: breng het aantal contacten omlaag, liefst met 20 tot 25 procent”, zegt een lid van het OMT tegen deze nieuwssite. Het kabinet koos ervoor om winkels en horeca ‘s avonds op slot te gooien en het thuiswerkadvies opnieuw in te voeren. De eerste gegevens over mobiliteit en gedrag tonen iets van een daling, maar erg overtuigend vindt dit OMT-lid het nog niet. ,,Of er dan scherpere maatregelen nodig zijn, is aan de politiek. Sneller boosteren helpt wel.”
Een ander OMT-lid stelt dat de cijfers er slecht uitzien, maar dat ‘alles valt of staat bij komende week’. Dan moet duidelijk worden in hoeverre mensen werkelijk hun contacten verminderen, dat zou dan terug te zien moeten zijn in de infecties en later de ziekenhuis-instroom.
Tekst gaat verder na de foto.
Ingewijden op het Binnenhof melden dat er voorlopig geen Catshuissessie of persconferentie gepland is. ,,Je wil een plateau gaan zien”, zegt een ingewijde. ,,Als de aantallen nog dagen doorstijgen, is dat geen goed teken. Je zit met ongeveer 1350 ic-bedden als maximum, daar wil je uit de buurt blijven.” Een andere bron meldt: ,,Je zit nu pas op één week, het idee is toch dat je twee weken nodig hebt om het effect van maatregelen te zien.”
Volgens berekeningen van de beddenplanners bij het LCPS moeten ziekenhuizen over twee weken rekening houden met bijna zevenhonderd Covid-patiënten op de intensive care en ruim 2600 op de verpleegafdelingen.
Daarom moeten de ziekenhuizen maandag 1150 ic-plekken klaar hebben, schrijft De Volkskrant vrijdag, in het uiterste geval moeten dat er 1350 worden, al dreigt dan ‘code zwart’, het moment dat er te weinig bedden zijn om iedereen te helpen.
Code zwart
Na afloop van de ministerraad ging demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) in op de actuele situatie. Hij benadrukte dat iedereen zich aan de ‘basisregels’ moet houden en dat het druk is in de ziekenhuizen.
Maar code zwart is het nog niet, wilde hij benadrukken: ,,Het klinkt dreigend, maar daar zijn we nu niet. We hebben nog geen duizend patiënten op de ic, van wie 420 met Covid. Ik deel de bezorgdheid, maar we moeten de zaak ook in perspectief plaatsen. Niettemin is het aan ons allemaal om te zorgen dat we niet in dat scenario komen.”
De Nederlandse Zorgautoriteit meldde gisteren dat inmiddels twaalf ziekenhuizen er niet in slagen om de ‘kritiek planbare zorg’ binnen zes weken te leveren, een week eerder waren dat er nog negen. Deze zorg moet op korte termijn geleverd worden omdat anders grotere medische problemen dreigen. Denk aan een patiënt bij wie darmkanker is geconstateerd en die een operatie nodig heeft.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Scholen vragen massaal gratis maaltijd aan: ‘Wisten dat er animo was, maar tempo heeft ons verbaasd’
-
PREMIUM
Besmettingscijfers Zuid-Limburg door het dak: ‘Ontzettend ongerust over wat komen gaat’
Nog nooit sinds de start van de coronacrisis raakten meer mensen besmet met het virus dan nu in het zuiden van Limburg. Een op de negentig Zuid-Limburgers testte afgelopen week positief op corona. Dat leidt tot grote ongerustheid, onder meer in de ziekenhuizen. ,,Ik hoop dat de maatregelen gaan werken, anders hebben we een heel vet probleem.” -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUMmet video
Henk (75) maakte van verzameling motoren een minimuseum: ‘Iedereen moet er van genieten’
Hij is nu eenmaal goed in kopen en minder goed in verkopen. Én hij is verzot op oude motoren. Zie hier het recept voor een minimuseum aan huis. Henk Meijvogel (75) verwelkomt bezoekers maar al te graag, om ze te overladen met weetjes. ,,Een Moto Guzzi stopt op de gekste momenten.”Rockanje -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden.
-
Geen bewijs voor ‘leugens’ topambtenaren toeslagenaffaire: ze worden niet vervolgd
-
-
-
PREMIUMnieuw stelsel1
Kunnen gepensioneerden nu gekort worden? En 14 andere prangende vragen
Wat er precies gaat veranderen in het nieuwe pensioenstelsel is voor veel mensen onduidelijk en zorgt bij sommigen voor stress en slapeloze nachten. ‘Blijft mijn pensioen even hoog?’ In een Q&A met deze site geeft pensioenminister Carola Schouten concrete antwoorden op jullie vragen: ‘Er wordt niet gegokt met je pensioengeld.’ -
Kabinet wil dat NS 1,5 miljoen spendeert om het reizigers naar de zin te maken
Het kabinet wil dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) 1,5 miljoen euro gaat spenderen aan het naar de zin maken van de reiziger. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van spoor heeft hiertoe besloten, omdat de vervoerder de afspraken niet is nagekomen. In de tweede helft van vorig jaar werd de dienstregeling uitgekleed en reden er minder treinen dan was beloofd.