OM komt met strafeis: klein clubje ondernemers was ‘heilig voor De Mos’
met podcastCorruptieverdachte Richard de Mos schetst zichzelf als hardwerkende ombudspoliticus voor het volk. Maar het OM zet daar dinsdag het beeld tegenover van een politicus die vooral de belangen van een select clubje partijdonateurs behartigt. ‘Zij waren heilig'.
Dinsdag was het eerste deel van de aanklacht van het OM, woensdag volgt de strafeis. De maximale straffen voor de tenlastegelegde feiten zijn hoog, met zes cel jaar voor deelname aan een criminele organisatie en zes jaar gevangenisstraf voor omkoping.
De Mos en zeven medeverdachten geloven ‘110 procent in vrijspraak’, advocaat Peter Plasman ziet zelfs ‘de contouren van een fiasco voor het OM’. Maar het Openbaar Ministerie betoogt dat de politici en partijsponsoren corrupt waren, samenspanden en behoorlijk planmatig te werk gingen. Justitie bestempelt de ombudspolitiek van De Mos als strafbare voor-wat-hoort-wat-politiek, talloze appjes en telefoontaps in het 15.000 pagina’s tellende dossier moeten dat beeld stutten.
Beluister ook onze podcastserie O, o, De Mos, over de Haagse corruptieaffaire en de opkomst van Richard de Mos.
Aan het begin van het requisitoir wijst officier van justitie Jolanda de Boer erop dat De Mos cs ‘ernstige feiten’ verweten worden die ‘het vertrouwen in de overheid ernstig in gevaar brengen’. ,,We constateren een ongeoorloofde verstrengeling tussen de politici en een select gezelschap ondernemers. Er is geheime informatie gedeeld. De sponsoren wilden de partij groot maken. De ondernemers werden bevoordeeld.”
Het OM wijdt lang uit over het dossier rond parkeergarage De Zeeheld, waarbij De Mos intern lobbyde op het stadhuis voor partijsponsor en -sympathisant Edwin Janssen van Nu Projectontwikkeling, ook verdachte in de zaak. De projectontwikkelaar profiteerde financieel van deze lobby, redeneert de aanklager: ,,De Zeeheld was de aanleiding voor het ontstaan van de criminele organisatie.” En hoewel De Mos steeds zegt transparant te opereren en alles ‘voor de stad’ te doen, gebeurde in dit dossier niet alles in openheid en profiteerde vooral de partijsponsoren, stelt de officier van justitie.
‘Slechts bluf’
In de afgetapte telefoongesprekken en in beslag genomen chats en e-mails pronken verdachte ondernemers onder meer dat ze de politieke partij ‘groot gemaakt hebben’, dat de Groep de Mos-wethouders ‘in onze handen zijn’, dat er veel betaald is aan de partij en dat ze ‘dichtbij het vuur zitten zonder zichtbaar te zijn’.
Gevraagd naar een verklaring voor deze belastende teksten stellen verdachten nu dat het ‘bluf’ was, ‘grootspraak’, en dat er ‘stomme mailtjes’ verstuurd zijn. ,,Ik ben ook in de war op dat moment”, zei Edwin Janssen vorige week. ,,Ik had een burn-out. Bij sommige uitspraken denk ik ook: Jezus, wat schrijf ik eigenlijk?” En een van de verdachte horecaondernemers verklaarde: ,,Ik ging een beetje stoer doen, dat we zoveel moesten betalen aan de partij. Een wit voetje halen, wilde ik.”
De voorzitter van de rechtbank wees een van de verdachte horecaondernemers er maandag op dat het ‘niet heel geloofwaardig overkomt’ als bij alle vragen wordt geantwoord dat het niet klopt, dat het grootspraak is of dat het net weer even anders zit.
Bekijk de video: waar draait de Haagse corruptiezaak om?
Het OM ging ook in op het verweer dat De Mos en andere verdachten voeren. Dat De Mos en medewethouder Rachid Guernaoui altijd in samenspraak handelden met ambtenaren en collega-wethouders, vindt het OM bijvoorbeeld niet overtuigend: ,,De norm is niet of je zelf beslist, het gaat erom dat je anderen beweegt iets te doen of na te laten", zegt een van de aanklagers. ,,Bij het dossier nachtvergunningen zien we dat scherp: de burgemeester beslist formeel, maar het plan komt rechtstreeks uit de koker van De Mos, die de vergunningen al jarenlang probeerde te regelen voor zijn vriend Atilla van het zalencentrum.”
En dat Groep de Mos creatief moet zijn om donaties binnen te halen, betekent niet dat corruptie geoorloofd is, stelt het OM. ,,Een derde van alle raadszetels in Nederland wordt bezet door lokale partijen, maar we hebben geen aanleiding om aan te nemen dat al die partijen zich op grote schaal schuldig maken aan corruptie.”
Het OM stelt verder dat het dossier ‘doorspekt is’ van voorbeelden waarbij sponsoren konden rekenen op een voorkeursbehandeling: ,,Ook van Guernaoui, al ging het initiatief zelden van hem uit.” De officier van justitie citeert een verklaring van een ambtelijk adviseur van De Mos, die meldt: ,,Janssen, Akyol en Buis (drie partijdonateurs en verdachten in de zaak, red.) zijn heilig voor De Mos.”
Klik op het icoontje van je favoriete podcast-app om O, o, De Mos te beluisteren.
De cruciale vraag voor de rechtbank is straks: leidden de stortingen door ondernemers in de partijkas tot wederdiensten van de politici? Is er een causaal verband tussen de gift en de dienst? De verdachten ontkennen dat stellig.
‘Risico's van ombudspolitiek’
Maar de ‘ombudspolitiek’ dichtbij kiezers, ondernemers en burgers is daarbij wel een risico, schetste de rechter eerder: ,,Is het niet handiger om door te verwijzen naar loketjes, naar ambtenaren, als u gebeld wordt? Hebt u nooit het idee dat er een voorkeursrelatie kan ontstaan als u zo dichtbij mensen staat, zeker als er betalende achterban is?” De Mos reageerde: ,,Nee, alle ambtenaren waren erbij, ik heb kiezers die ik wil bedienen!” De Mos deed zijn best voor partijsponsoren, erkent de ex-wethouder, maar dat deed hij ook voor een oude vrouw die de stoep ijsvrij wil hebben.
Op de vraag aan De Mos of hij zijn werkwijze zou aanpassen na de rechtszaak reageerde de corruptieverdachte resoluut: ,,Aan mijn ombudspolitiek ga ik geen millimeter veranderen. Als die de prullenbak in moet, maak ik ook de pleiterik.”
Woensdag komt het OM met zijn strafeis, volgende week houden de advocaten van de verdachten hun pleidooien.
Verkiezingsfraude
De aanklagers verdenken partijsponsor Ernst Akyol van zalencentrum De Opera en zijn vriendin en toenmalig kandidaat-raadslid van Groep de Mos ook van verkiezingsfraude. Ze hebben in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 op grote schaal stemmen geronseld, stelt Justitie. En dat mag dus niet. Dat ging via volmachten. Mensen mogen voor iemand anders stemmen via een volmacht, maar het initiatief moet daarbij altijd uitgaan van degene die zijn stempas meegeeft. Davituliani en Akyol namen zelf het initiatief om stempassen te verzamelen. Zelf verklaarden ze daar eerder over dat ze regels rond volmachtstemmen niet zo goed kennen. Hun appverkeer rond het ronselen laat dat ook zien.
Maar het ronselen gebeurde wel, volgens het OM. Akyol benaderde grote verenigen en moskeeën uit allochtone hoek. De Turks-Azerbeidzjaanse Culturele Vereniging (TACV) kon bijvoorbeeld 1500 stemmen leveren, meldde Akyol al in 2016 aan Richard de Mos. ,,Maak je maar klaar voor wethouder, makker”, zo appte hij.
De voorzitter van die vereniging vroeg zijn leden in aanloop naar de lokale verkiezingen van 2018 te stemmen op Groep de Mos/Hart voor Den Haag, blijkt uit afgeluisterde gesprekken. ,,Streekgenoten die niet gaan stemmen heb ik gevraagd om hun stempassen en kopieën van identiteitsbewijzen naar de vereniging te brengen”, vertelt hij Akyol. Tegen een ander zegt Akyol: ,,Stuur mij alle volmachten en foto’s van identiteitsbewijzen.” Op de telefoon van Akyol en Davituliani worden tientallen kopieën van rijbewijzen en paspoorten gevonden. Volgens toenmalig kandidaat-raadslid Davituliani van Hart voor Den Haag/Groep de Mos gaat het bij haar alleen ,,om identiteitsbewijzen van familieleden en vrienden.”
Hoeveel mensen uiteindelijk via het ronselen van stemmen daadwerkelijk op de Davituliani of lijstduwer Atilla Akyol hebben gestemd is niet duidelijk. En ook juridisch niet relevant, meent de aanklager. Wel stelt de officier dat De Mos en Guernaoui als wethouders hard geijverd hebben voor subsidies aan de Turks-Azerbeidzjaanse vereniging in de jaren 2018 en 2019.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMmet podcast
Apps en telefoontaps bieden onthullende blik in wereld Richard de Mos: ‘We hebben het echt slim gespeeld’
De verstrengeling tussen de Haagse ex-wethouder Richard de Mos en zijn donateurs was inniger dan op het stadhuis bekend. De Mos wordt verdacht van corruptie en zat volgens politie-informanten ‘in de broekzak’ bij ondernemers. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUMRichard de Mos
Wat weten we na een week over het corruptieproces De Mos? De rechtbank prikt waar het pijn doet
Soms leek het corruptieproces tegen Richard de Mos en zeven andere verdachten afgelopen week meer op theater dan een rechtsgang. De cruciale vraag voor de rechtbank blijft: is er een oorzakelijk verband tussen donaties en diensten? -
met video
BBB viert megawinst in provincies en senaat, CDA halveert, Forum verliest nog meer
Nieuwkomer BoerBurgerBeweging koerst af op een monsterzege bij de verkiezingen. Volgens de prognose komt BBB met vijftien zetels binnen bij de Eerste Kamer. De coalitie krijgt een flinke dreun en houdt in de senaat nog maar 24 zetels over (dat waren er 32).
-
PREMIUM
Coalitie loopt op eieren in de hoop een kabinetsval te voorkomen
De schaduw van een kabinetscrisis hangt over Den Haag. Om te voorkomen dat de boel ontploft, hanteren de hoofdrolspelers de enige tactiek die het kabinet nog kan redden: vaag blijven en verder mondje dicht. -
-
-
met video1
Caroline van der Plas na gesprek met Rutte: ‘Situatie is onhoudbaar, ik verwacht verkiezingen’
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar ze verwacht dat D66 ‘de poot stijf houdt’. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.