Oliemaatschappijen zien af van megaclaim om gasbesluit Groningen
Shell en ExxonMobil zien af van een claim voor het gas dat na beëindiging van de winning in Groningen achterblijft in de grond. Dat staat in een akkoord dat minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft gesloten met de oliemaatschappijen. De oppositiepartijen kraken de deal, omdat de Groningers de dupe zouden zijn.
Het gaat om een akkoord op hoofdlijnen. Naar verwachting blijft na de beëindiging van de winning ongeveer 450 miljard kubieke meter gas in de grond zitten. Bij de huidige gasprijs vertegenwoordigt dit een waarde van ongeveer 70 miljard euro. De oliemaatschappijen zullen geen aanspraak op dat geld proberen te maken.
Naast de claimregeling is ook beklonken dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) verantwoordelijk blijft voor de betaling van de schade van de getroffen Groningers. Shell en ExxonMobil staan daarvoor garant. Die laatste wil die garantie begin dit jaar nog niet afgeven.
Lagere opbrengst
Wiebes stelt dat de staat genoegen neemt met een lagere opbrengst uit het Groningse gasgebied. Was de eerder nog negentig procent van de totale opbrengst uit het veld, nu wordt dat met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 vastgezet op 73 procent.
Dat betekent dat Shell en Exxon meer krijgen. Daar staat tegenover dat de oliemaatschappijen 500 miljoen euro inleggen in het zogeheten toekomstfonds Groningen. Volgens de minister zal daar uiteindelijk zeker een miljard euro in zitten.
Ten slotte beloven de partijen meer transparantie bij de besluitvorming. Zo wordt de omstreden concessie uit 1963 (het jaar dat er is begonnen met pompen) alsnog openbaar gemaakt. Ook afspraken die nu zijn gemaakt worden - behoudens bedrijfsgevoelige - onderdelen openbaar gemaakt.
Ontevreden
De minister komt Shell en Exxon tegemoet terwijl de bewoners in de steek worden gelaten
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is niet blij met de deal. Vooral de belastingbetaler zou de dupe zijn. ,,De oliemaatschappijen komen er vanaf met een aflaat van 500 miljoen (te betalen over meer dan tien jaar), van de gasopbrengsten mogen ze meer houden. Deze deal had nooit gesloten moeten worden." Volgens Nijboer schieten de Groningers niets op met de deal. ,,De minister komt Shell en Exxon tegemoet terwijl de bewoners in de steek worden gelaten."
Bovendien is de afspraak tegen de regels, stelt Nijboer. ,,De minister verschuift zonder democratische instemming vooraf van het parlement miljarden aan toekomstige gasopbrengsten naar Shell en Exxon Mobil. Dat is in strijd met het budgetrecht van de Tweede Kamer. Deze deal had vooraf voorgelegd moeten worden aan het parlement."
Hij krijgt bijval van GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee : ,,Wie gaat de miljarden betalen die de staat misloopt aan gasbaten? De belastingbetaler? Want Shell en Exxon Mobil ontspringen de dans. Zij hoeven niet meer te betalen dan de directe schade die zij hebben aangericht en waarvoor zij toch al verantwoordelijk waren."
,,Huishoudens in Nederland gaan zo nog meer betalen voor de afbouw van de gaswinning'', concludeert Sandra Beckerman (SP). ,,Ondertussen geeft de minister Shell en ExxonMobil nog meer winst cadeau ten koste van heel Nederland.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Minister Wiebes: van redder tot judas
Eric Wiebes is van zijn voetstuk gevallen. De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft het in Groningen verprutst nu hij wacht met de versterking van 1.600 huizen. ,,Het vertrouwen is weg.” -
update
Schip met Russische gasolie ligt nog altijd voor anker op Noordzee, nog geen verzoek tot aanmeren
Het omstreden schip met Russische olie aan boord ligt nog altijd voor anker op de Noordzee. De tanker Sunny Liger was al van Zweden uitgeweken naar Rotterdam en ligt nu voor de kust van Amsterdam. Er is vanuit het schip nog geen aanvraag gedaan om de Amsterdamse haven binnen te komen. Ook zijn de slepers en vastmakers nog niet gevraagd om assistentie, laat een woordvoerder van de Port of Amsterdam weten. -
PREMIUMmet video
D66'ers kritisch over hoe Kaag affaire-Van Drimmelen heeft afgehandeld
De affaire rond Frans van Drimmelen heeft het vertrouwen in politiek leider Sigrid Kaag flink aangetast. D66'ers vinden dat ze te lang heeft gewacht met reageren en dat ze te veel belooft. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”
-
PREMIUM
Met terugkeer van Gündogan bestaat kwart van de partijen uit eenmansfracties
Vol emotie keerde het uit de partij Volt gezette Kamerlid Gündogan terug in de Tweede Kamer. Die telt nu twintig fracties, een record. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Gasvrij wonen: 'Hoe eerder, hoe beter, maar wees niet té gehaast'
Gisteren werd bekend dat er een flinke belastingverhoging op stapel staat voor gasverbruik. In april kondigde een meerderheid van de bouwbedrijven al aan dat er wat hen betreft vanaf 2019 geen nieuwbouwwoning met gas meer bij komt. En dan is er nog de kwestie in Groningen. Alternatieven zijn duidelijk de toekomst, maar waar moet je als particulier beginnen?