Niet van het gas af? Dan gaat uw energierekening met 100 euro omhoog
Om te zorgen dat Nederland massaal ‘van het gas’ gaat, wordt de belasting op gas fors verhoogd en die op elektriciteit flink verlaagd. Daardoor gaat de energierekening op termijn tot zo’n 100 euro per jaar omhoog voor mensen die hun huis niet isoleren of niet overstappen op duurzame energie.
Dat zijn de gevolgen van het plan dat op tafel ligt bij de onderhandelingen over het Klimaatakkoord. Onder de onderhandelaars bestaat brede steun om aan de knoppen van de energiebelasting te draaien. Door de gasbelasting flink te verhogen – met zo’n 75 procent – wordt het voor particulieren en bedrijven een stuk interessanter om de traditionele, gasgestookte cv-ketel vaarwel te zeggen.
Daar staat tegenover dat de belasting op stroom fors naar beneden gaat. Daardoor blijft de energierekening voor de meeste Nederlanders gelijk, benadrukt Diederik Samsom, die de onderhandelingen leidt over de verduurzaming van gebouwen. Wie investeert in woningisolatie of bijvoorbeeld een warmtepomp, gaat er dan financieel zelfs flink op vooruit.
Laagste inkomens
In de slechtst geïsoleerde huizen kan dat bedrag verder oplopen
Bronnen aan de onderhandelingstafel zeggen dat de financiële pijn zit bij de laagste inkomens en huurders die vastzitten in een slecht geïsoleerde woning. ,,Als huurder ben je afhankelijk van investeringen door de verhuurder, vaak een corporatie”, zegt een bron. ,,Het is onmogelijk om alle huurwoningen in Nederland op korte termijn aan te pakken, dus die mensen kunnen lang nadeel ondervinden van de verhoogde gasbelasting.”
Uit berekeningen zou blijken dat de energierekening voor deze groep Nederlanders in 2050 zo’n 100 euro per jaar hoger uitpakt dan nu. ,,En in de slechtst geïsoleerde huizen kan dat bedrag verder oplopen”, aldus de bron. Daarom pleiten onder meer de Woonbond en Milieudefensie – die ook aan de onderhandelingstafel zitten – voor compensatie voor de laagste inkomens, bijvoorbeeld door de inkomstenbelasting te verlagen of extra teruggave van energiebelasting.
Flink verlaagd
Ook Samsom zegt met voorstellen te komen om de laagste inkomens en huurders te ontzien. De hoofdlijnen van het Klimaatakkoord worden op 10 juli bekendgemaakt, maar de precieze uitwerking – waarmee ook het kabinet zich zal bemoeien – wordt pas in december dit jaar bepaald.
Onderdeel van de plannen is ook dat de verhuurderheffing voor woningcorporaties flink wordt verlaagd. Van corporaties wordt verwacht dat zij het voortouw nemen in het op grote schaal renoveren en verduurzamen van panden. De corporaties willen dat doen, maar ze hebben wel als eis gesteld dat de verhuurderheffing – een belasting die het Rijk oplegt aan corporaties – omlaag gaat. Daardoor komt er geld vrij om huurpanden van het gas te krijgen en duurzamer te maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet gaat WK in Qatar (nog) niet boycotten: eerst ‘dialoog’ over mensenrechten
Het kabinet gaat het WK in Qatar vooralsnog niet boycotten. De ministers van Rutte 4 denken dat een ‘dialoog’ met de Qatari meer gaat uithalen dan demonstratief wegblijven van het voetbalfeest. Zo negeert ook het nieuwe kabinet de meerderheid van de Tweede Kamer. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Rutte gaat met zijn geldzorgen nu naar de oppositie
Het kabinet is een ‘heel eind’ met het oplossen van zijn geldzorgen. Tegenvallers en extra investeringen zorgen ervoor dat de begroting op de schop moet, het kabinet gaat nu op zoek naar steun voor de nog geheime plannen bij de oppositie. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Geert Wilders weer op Twitter na blokkade van enkele uren
Geert Wilders kan weer gebruikmaken van zijn Twitteraccount. Een paar uur eerder werd hij tijdelijk geblokkeerd zonder reden, zo laat hij op Twitter weten.
-
Kabinet in gesprek over bevrijdingsfestivals in financiële nood
Het kabinet gaat in gesprek met de door hen gesubsidieerde geldschieters van bevrijdingsfestivals die op zwart zaad zitten. Bezoekers van het festival in Groningen moesten vandaag bijvoorbeeld voor het eerst entree betalen. Kamerleden vinden dat de festivals gratis moeten blijven. -
met video
‘Belangrijk diplomatiek signaal’: Nederlandse ambassade keert terug in Kiev
De Nederlandse ambassade in Oekraïne keert weer terug naar Kiev. Eerst zal een handvol diplomaten in de hoofdstad aan de slag gaan, daarna wordt de post uitgebreid. Dit is een ‘belangrijk diplomatiek signaal’, zegt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA). -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken.