Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is door zijn opvolger Wopke Hoekstra naar voren geschoven als Nederlandse kandidaat om leiding te geven aan het IMF.
Volledig scherm
Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is door zijn opvolger Wopke Hoekstra naar voren geschoven als Nederlandse kandidaat om leiding te geven aan het IMF. © EPA

Morgen dag van de waarheid voor Dijsselbloem

De Europese ministers van Financiën zijn er niet in geslaagd om gezamenlijk een kandidaat voor te dragen die de nieuwe topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet worden. Daarom is besloten om het vrijdag op een stemming te laten aankomen. Jeroen Dijsselbloem is nog altijd één van de vijf kanshebbers, al komt daar mogelijk een zesde, Britse kandidaat bij.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire leidt het selectieproces van de Europese IMF-kandidaat.
Volledig scherm
De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire leidt het selectieproces van de Europese IMF-kandidaat. © REUTERS

De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, die de verkenning leidt, praatte vanmiddag zijn collega’s telefonisch bij, zo meldt de woordvoerder van minister Hoekstra. Le Maire deelde onder meer mee dat er geen consensus is over de kandidaat die namens de Europese Unie naar voren wordt geschoven. Daarom wordt er morgen overgegaan tot een formele stemming. Om 10.00 uur ’s ochtends moeten de stemmen binnen zijn. Op basis van de uitslag wordt bepaald of kandidaten zich terugtrekken en of er nog één of meerdere stemrondes nodig zijn.

Dit betekent dat Dijsselbloem waarschijnlijk aan het eind van de middag hoort of hij namens Europa wordt voorgedragen als opvolger van Christine Lagarde, die de nieuwe president van de Europese Centrale Bank wordt. 

De grootste concurrenten van de Nederlander zijn de Fin Olli Rehn en de Bulgaarse Kristalina Georgieva. Daarnaast zijn ook de Portugees Mário Centeno en de Spaanse Nadia Calviño nog in de race, ondanks eerdere berichten dat zij al zouden zijn afgevallen. Naar verwachting wordt het vijftal nog aangevuld met een Britse kandidaat, vermoedelijk Mark Carney of George Osborne.

'Volop in de race’

Volgens Hoekstra heeft Nederland met Dijsselbloem ‘een sterke kandidaat’, die nog altijd ‘volop in de race’ is. Mocht de Nederlander de topbaan krijgen dan moet het kabinet op zoek naar een nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Dijsselbloem is pas sinds 1 mei actief in die rol, waarin hij Tjibbe Joustra opvolgde.

Traditioneel is de managing director van het IMF een Europeaan. Amerika levert op zijn beurt sinds jaar en dag de baas van de Wereldbank. Door de groei van landen als China, India en Brazilië komt de verdeling van deze twee posten door het Westen onderling internationaal echter steeds meer onder druk te staan. Het is daarom de vraag of andere landen akkoord zullen gaan met een Europese kandidaat die op het eigen continent niet op consensus kan rekenen.