Minister wil verdachten verplichten naar relaas slachtoffer te luisteren
Het kabinet wil het verplicht gaan stellen dat verdachten van zware gewelds- of zedendelicten in de rechtszaal zijn op het moment dat een slachtoffer gebruikmaakt van zijn of haar spreekrecht.
Ook moeten slachtoffers voortaan worden gehoord voordat een tbs’er op proefverlof gaat. Met dat plan komt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) vandaag.
,,Het is van groot belang dat slachtoffers niet alleen kunnen spreken, maar dat ze ook gehoord worden. Verdachten moeten worden geconfronteerd met het leed dat zij slachtoffers hebben aangedaan'', zegt Dekker, die eind van dit jaar met een wet zegt te komen om dit te regelen.
Zo’n verplichte confrontatie van daders met hun slachtoffers is een uitbreiding op de positie van het slachtoffer in de rechtspraak. Sinds 2005 bestaat het spreekrecht, maar verdachten hoeven daar niet altijd bij te zijn.
Dekker wil dat verplichten, maar het gaat daarbij wel alléén om verdachten die vastzitten in afwachting van hun strafzaak. In veel van die zaken komen zij al naar hun rechtszaak. Juist verdachten die zijn vrijgelaten in afwachting van hun proces laten het vaker afweten, maar daarvoor regelt Dekker niets in zijn voorstel.
Dekker wil verder dat slachtoffers en nabestaanden de kans krijgen om te spreken als de dwangverpleging van tbs-gestelden voorwaardelijk wordt beëindigd. Slachtoffers mogen dan aangeven welke voorwaarden zij gepast achten, zoals een locatie- of contactverbod. Daarnaast krijgt stieffamilie van slachtoffers de mogelijkheid om tijdens de rechtszitting te spreken.
Verder moet het verhalen van de schade van slachtoffers op de dader beter, zegt Dekker. ,,Slachtoffers hebben er niet voor gekozen om slachtoffer te worden: het overkomt ze. Als zij financiële schade ondervinden, dan moet dat zo snel mogelijk worden opgelost.''
Daarom komt er een gebruiksvriendelijker schadeformulier en krijgen slachtoffers hulp bij het invullen hiervan.
Teeven wilde niet
Een rechtbank kan dat, ook op aandringen van het slachtoffer, momenteel al wel verplichten. Maar dat is per geval en geen standaardverplichting, zoals Dekker nu wil.
Opvallend is overigens wel dat een voorganger van Dekker, staatssecretaris Fred Teeven, juist níet aan zo’n verschijningsplicht wilde. Het betekende volgens hem namelijk ‘een extra belasting voor de rechtspraktijk’, omdat verdachten moeten worden opgespoord of opgehaald als ze niet willen komen.
Respectloze houding
Bovendien bestond de vrees dat zij hun slachtoffer verder verdriet zouden doen door dan een ongeïnteresseerde of respectloze houding aan te nemen in de rechtszaal. Bovendien bestaat de vrees dat niet alle slachtoffers de verdachten wíllen zien omdat ze zo’n confrontatie helemaal niet aankunnen.
,,Niet alle slachtoffers stellen immers prijs op het direct toespreken van de verdachte, en geen van allen zal willen worden geconfronteerd met een onverschillige, ongeïnteresseerde of onheus of agressief reagerende verdachte,’’ beargumenteerde Teeven enkele jaren terug.
Passende maatregelen
Dekker zegt hier rekening mee te willen houden: ,,Voor slachtoffers die de (fysieke) confrontatie met de verdachte willen vermijden, zullen passende maatregelen worden getroffen rond de zitting,’’ schrijft de minister aan de Tweede Kamer.
Onder advocaten en strafrechtdeskundigen is overigens al langer kritiek over de huidige regels rond het spreekrecht. Zij vinden dat soms heel breeduit en lang wordt gesproken, waardoor strafzaken veel langer duren dan voorheen, de rechtspraak daarmee flink belasten en de kosten hierdoor aanzienlijk stijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Homoseksuele mannen die veilig seks hebben met meerdere bedpartners mogen ook bloed doneren
Alle homoseksuele mannen, ook als ze meerdere bedpartners hebben, mogen vanaf 2023 gewoon bloed doneren indien ze veilige seks hebben. Niet langer worden mannen uitgesloten van het doneren van bloed of plasma vanwege hun seksuele geaardheid. Voortaan is het gedrag leidend, zo laat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer weten. -
Speciaal politieteam dat Nederlandse FBI moest worden alweer opgedoekt
Het speciale politieteam MIT dat na de moord op Derk Wiersum in 2019 was opgetuigd om de georganiseerde misdaad te bestrijden, gaat alweer op de schop. Dat is een enorme blamage voor het huidige en vorige kabinet. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMMet video
Ergernis om TikTok-dansje Jesse Klaver: is er wel plek voor politici op het sociale platform?
‘Hoi TikTok, Mark hier’. Ook de premier ontkomt niet meer aan het nieuwe sociale medium. Toch worden politieke TikToks niet altijd in dank afgenomen. Het filmpje van Jesse Klaver bezorgde menig kijker de rillingen over het lijf. Werkt TikTok wel voor politieke partijen? -
Eensgezinde Kamer stemt D66-voorstel voor vaccinatiecrèches weg
De Eerste Kamer heeft een initiatiefwetsvoorstel van D66 weggestemd dat crèches de mogelijkheid wilde geven om kinderen te weren die niet zijn ingeënt tegen kinderziektes zoals polio. Alleen D66 zelf stemde voor, alle andere partijen tegen.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Experts kritisch over wissen sms’jes: ‘Redenen om te twijfelen aan Ruttes omgang met richtlijnen’
In één klap is premier Ruttes allergie voor moderne technologie een politiek probleem. Rutte verwijderde jarenlang zelf de sms’jes uit zijn Nokia 301, zo bleek vandaag. Experts zijn kritisch, donderdag volgt een Kamerdebat.