Volledig scherm
Het IJsselmeer bij de Enkhuizerdijk © ANP

Minister: Vers water per schip naar Noord-Holland

UpdateHet zoutgehalte van het IJsselmeer voor de kust van Andijk (Noord-Holland) is - door de eerdere droogte - zo hoog dat er geen drinkwater gewonnen kan worden. Daarom heeft minister Cora van Nieuwenhuizen nu besloten water van goede kwaliteit per schip aan te voeren.  

Bij Andijk is afgelopen week geen water meer ingenomen voor de productie van drinkwater, door de aanwezigheid van een zogeheten 'zoutbel'. Daardoor is het onmogelijk voor de drinkwaterkwaliteit nu het wettelijke plafond voor het gemiddeld jaarlijks zoutgehalte (150 milligram chloride per liter) te garanderen.

Ook valt onder de huidige omstandigheden niet te voorkomen dat smaakverschil in het drinkwater ontstaat door productie met zouter water, aldus experts.

Omdat de situatie bij Andijk onzeker blijft, heeft de minister een 'unieke' aanvullende maatregel bevolen: aanvoeren van zoet water per boot uit andere delen van het IJsselmeer.

Concreet zullen speciale schepen daar kwalitatief goed water winnen. Deze schepen vullen vervolgens de voorraden van drinkwaterbedrijf PWN bij Andijk aan door het water over te pompen.

Nooit eerder

Volgens Harold van Waveren, voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling, is deze maatregel nooit eerder genomen. ,,Met een ponton pompen we een paar kilometer verderop water op wat in een bak terechtkomt; dat vervoeren we vervolgens naar de bekkens bij Andijk."

Van Nieuwenhuizen grijpt zo rigoureus in om 'ervoor te zorgen dat het water uit de kraan voor de 60.000 huishoudens in West-Friesland voldoet aan de kwaliteitseisen voor drinkwater'. Op termijn zal de zoutbel bij Andijk verdwijnen door het water 'door te spoelen' met rivierwater, aldus Van Waveren.

,,Maar daar is water vanuit de Rijn voor nodig en dat is er nog niet in overvloed. Daarnaast verspreidt de wind het zout door het IJsselmeer en het is onduidelijk wanneer het zoutgehalte, en daarmee de smaak van het water, weer op orde zal zijn bij het innamepunt."

Rijkswaterstaat is op dit moment samen met PWN bezig met preventieve voorbereidingen voor het vervoer, zodat de schepen medio volgende week kunnen gaan varen. ,,De kwaliteit van het drinkwater, inclusief de smaak, is daarmee gegarandeerd."

Prijskaartje onbekend

Volgens een woordvoerder van de bewindsvrouw worden de schepen door Rijkswaterstaat geregeld. Het is nog niet bekend welk prijskaartje er komt te hangen aan deze maatregel.

Dat hangt er ook vanaf hoe lang de aanvoer per schip nodig blijft. Van Waveren: ,,Maar reken erop dat één schip 1000 kubieke meter (1 kuub = 1000 liter) water kan vervoeren en we 0,2 cent per liter hebben becijferd." 

Volledig scherm
Minister Cora Van Nieuwenhuizen denkt met de aanvoer van goed water per schip de drinkwaterkwaliteit in Noord-Holland te kunnen garanderen © ROBIN UTRECHT