Minister op bezoek bij belaagde varkenshouder Boxtel: ‘Dit moet zeer frustrerend zijn’

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat binnenkort op bezoek bij de varkenshouder in Boxtel wiens boerderij gisteren urenlang bezet werd gehouden door dierenrechtenactivisten. ,,Dit moet zeer frustrerend zijn voor hem en zijn familie.’’ De minister benadrukt dat de activisten niet zomaar wegkomen met hun actie. 

Grapperhaus reageerde op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts, die gisteren samen met partijnoot Madeleine van Toorenburg langsging bij de Boxtelse boerderij, ‘om de varkenshouder en z’n gezin te steunen’. De bewindsman wil de boer zelf hoogstpersoonlijk zijn ‘sympathie betuigen’ en op het hart drukken dat het kabinet voorrang geeft aan de bestrijding van zulke acties. 

Meer dan honderd actievoerders bezetten gisteren tien uur lang de stallen van de varkenshouderij van de Boxtelse boer. Na 22.00 uur begon de politie een ontruimingsactie. ,,Het recht op protest is een groot goed, maar daarbij mogen goederen of andermans dieren of mensen geen gevaar lopen’’, benadrukt Grapperhaus. ,,Dit is een vorm van dierenactivisme die over de grens van de democratische rechtstaat gaat.’’

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA)
Volledig scherm
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) © ANP
Quote

Dit is een vorm van dierenacti­vis­me die over de grens van de democrati­sche rechtstaat gaat

Minister Grapperhaus
Dierenrechtenactivisten van Meat the Victims
Volledig scherm
Dierenrechtenactivisten van Meat the Victims © ANP

Volgens de minister heeft het langer geduurd om de activisten van het terrein te krijgen, omdat tot op het laatste moment geprobeerd is de situatie ‘rustig te de-escaleren'. Er zijn 64 mensen aangehouden voor lokaalvredebreuk, zegt Grapperhaus. Nog eens twaalf activisten zijn opgepakt omdat ze zich niet konden of wilden legitimeren. Het idee dat een groot deel van de activisten ongestraft blijft, werpt Grapperhaus van zich af. Wel benadrukt hij dat hij niet op de stoel van de rechter gaat zitten. 

De bewindsman wil zo snel mogelijk om tafel met de boerenorganisaties, om te bespreken hoe dit soort activisme aangepakt kan worden. Hij heeft het idee dat dit soort acties toeneemt, wat hem zorgen baart. Hij verzekert dat het kabinet de aanpak zal ‘intensiveren’. ,,Ik neem dit zeer serieus.’’ Over enkele weken wil hij hier verder op ingaan.

Kansloze actie

Quote

Verschrik­ke­lijk dat dit in Nederland gebeurt

Carla Dik-Faber, ChristenUnie

Partijen hebben geen goed woord over voor de actie. Zo noemde D66-leider Rob Jetten de actie vanmorgen in het tv-programma Goedemorgen Nederland al een ‘vrij kansloze actie’, die niet helpt tot een oplossing te komen. Hij vindt het goed dat de politie en het Openbaar Ministerie kijken of bezetters vervolgd kunnen worden.

Ook coalitiepartner CDA vindt de bezetting ‘ongehoord’ en wil - met steun van de VVD - binnenkort debatteren over de acties van dierenrechtenactivisten. VVD-Kamerlid Helma Lodders spreekt van een ‘afschuwelijke situatie’. ,,Ik leef mee met de varkenshouder en zijn gezin.’’ CU-Kamerlid Carla Dik-Faber noemt het ‘verschrikkelijk dat dit in Nederland gebeurt’. 

Ook GroenLinks en de Partij voor de Dieren namen al snel afstand van de bezetting. ,,Wij vinden dat je je altijd netjes aan de wet moet houden. Ook de boeren. En ook de activisten’’, aldus de Europese lijsttrekker Anja Hazekamp van PvdD gisteravond. ‘Wij keuren het binnendringen en bezetten van stallen af. Er zijn veel diervriendelijkere manieren om het probleem op de agenda te zetten en aan te pakken. Wij zullen dit dan ook blijven doen’, laat de Brabantse fractie van GroenLinks weten.

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop noemt het ‘onbestaanbaar dat dergelijke criminele acties voor sommige fanatici blijkbaar ‘normaal’ zijn. ,,Keihard aanpakken die gasten.’’

Aangifte

De dierenrechtenactivisten gaan ondertussen aangifte doen van vernieling van hun auto’s. Tegendemonstranten zouden drie auto’s op de kop hebben gezet, van een vierde voertuig waren de banden leeg. ,,Die hebben ze laten leeglopen of lek gestoken’’, aldus een woordvoerder. ,,De politie heeft de auto’s voor onderzoek laten weghalen. We verwachten ze donderdag terug te krijgen.’’