Gemeentemedewerkers plaatsen borden nabij een door het coronavirus getroffen nertsenfokkerij in Milheeze. Bij Brabantse fokkerijen is onder de nertsen het coronavirus uitgebroken
Volledig scherm
Gemeentemedewerkers plaatsen borden nabij een door het coronavirus getroffen nertsenfokkerij in Milheeze. Bij Brabantse fokkerijen is onder de nertsen het coronavirus uitgebroken © ANP

Minister: Mens waarschijnlijk besmet met corona door nerts

Een medewerker van één van de nertsenbedrijven waar onlangs corona is vastgesteld, is waarschijnlijk door de nertsen besmet. Die conclusie is na onderzoek ‘aannemelijk’, schrijft minister Schouten (Landbouw) dinsdagavond laat aan de Tweede Kamer. 

Het gaat om bedrijven in Beek en Donk, Milheeze, De Mortel en Deurne. Onduidelijk is bij welk bedrijf de medewerker is besmet. Deze persoon is inmiddels hersteld.

Aanvullend onderzoek op deze locaties heeft aangetoond dat nertsen corona kunnen doormaken zonder ziekteverschijnselen te vertonen, zoals dit eveneens het geval kan zijn bij mensen.

Daarover schrijft minister Schouten: ,,Deze besmette bedrijven zouden onder de radar kunnen blijven, wat onwenselijk is gezien de potentiële risico’s voor de volks- en diergezondheid."

Verplichte controle

De controle van nertsenbedrijven (op antistoffen bij de nertsen) wordt daarom uitgebreid naar alle nertsenbedrijven in Nederland en wordt verplicht. De NVWA coördineert deze screening.

Het verloop van de infecties op de nertsenbedrijven wordt door verschillende onderzoeksgroepen zeer intensief gevolgd om na te gaan of deze infecties uitdoven of dat deze op de bedrijven blijven sluimeren. 

Verder worden de bestaande regels voor de besmette bedrijven uitgebreid met een bezoekersverbod in de stal en regels over welke hygiënemaatregelen bezoekers in acht moeten nemen. Bezoek aan de woning op het erf blijft wel mogelijk.

Katten 

Tot slot luidt het advies aan besmette nertsenbedrijven om ervoor te zorgen dat katten het bedrijfsterrein niet kunnen binnenkomen of verlaten. 

Omdat op een van de besmette bedrijven bij drie van de elf boerderijkatten antistoffen tegen het virus is aangetoond, is het van belang om ook de rol van boerderijkatten bij potentiële virusoverdracht tussen bedrijven verder te onderzoeken.

Het RIVM beoordeelt dat de kans dat een kat met corona een mens kan besmetten heel klein is. Besmetting vindt vooral plaats van mens tot mens.

Kijk hier naar onze video's over corona: