Volledig scherm
Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking © ANP

Minister Kaag na oproep superster Rihanna: Zie je snel!

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) hoopt volgende maand met de Amerikaanse superster Rihanna om tafel te gaan om te praten over het Nederlandse onderwijsbeleid in ontwikkelingslanden. De zangeres vroeg de minister en premier Rutte vanmorgen in een tweet om 100 miljoen extra geld voor onderwijs in arme landen.  

Volledig scherm
Rihanna © EPA

In haar in het Engels geschreven tweet schrijft Rihanna, vertaald: 'Hi Sigrid Kaag en Mark Rutte. Ik weet dat Nederland in februari pleitte voor wereldwijd onderwijs, dus ik zou graag willen dat jullie me steunen! Gaan jullie 100 miljoen dollar geven voor GPforEducation op het Global Citizen Festival op 29 september? Dank je!'

De zangeres sluit af met Clara Lionel Foundation, haar stichting voor hulp aan kinderen in arme landen. Haar tweet is inmiddels al meer dan 2700 keer gedeeld en ruim 17.000 keer geliket. 

Festival

'Dit klinkt ons als muziek in de oren', reageert Kaag gevat, eveneens via Twitter. Ze zegt niet direct toe extra te investeren, maar wil Rihanna wel graag ontmoeten om te praten over het onderwerp. Die ontmoeting zou dan volgende maand plaats moeten vinden tijdens een festival van de organisatie Global Citizen in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Global Citizen zet zich in om extreme armoede in de wereld uit te bannen en wordt gesteund door Rihanna. 

Rihanna heeft als ambassadeur van Global Partnership for Education al vaker politiek leiders opgeroepen te investeren in onderwijs in ontwikkelingslanden.

Voedselproblemen

Kaag maakte in mei bekend extra geld te stoppen in onderwijs. De minister stelde gisteren al drie miljoen euro beschikbaar voor het zogenoemde World Food Programme (WFP): één van de grootste mensenrechtenorganisaties ter wereld. De Nederlandse bijdrage is vooral bedoeld om de voedselproblemen in Afghanistan aan te pakken. Met het geld worden onder meer zaden voor de landbouw gekocht en verder voedsel voor de bevolking en veevoer. De tweet van Rihanna volgde vier uur nadat Nederland de WFP-bijdrage bekend had gemaakt.

Premier Rutte ging na afloop van het informele kabinetsoverleg vandaag in het Catshuis ook nog even in op de oproep. ,,We hebben eerder al besloten als kabinet dat we op dit onderwerp meer nadruk gaan leggen." Hij benadrukte wel dat er nu - na een enkele tweet - niet zomaar extra geld zou worden uitgetrokken. Maar, aangesproken worden door Rihanna 'is natuurlijk wel een nieuw hoogtepunt in mijn politieke loopbaan'.