Minister Hoekstra: Goed als lonen in bedrijfsleven nu echt omhoog gaan

Het zou goed zijn als de stijging van de lonen in het bedrijfsleven niet langer achterblijft bij de oplopende inflatie. Dat zei minister Hoekstra (Financiën) vanmorgen in de Tweede Kamer. Een inhaalslag is belangrijk om ‘teleurstellend’ koopkrachtverlies te vermijden.    

Quote

Het is inderdaad teleurstel­lend dat de koopkracht er niet beter uitziet

Minister Hoekstra (Financiën)

Vanmorgen zei CBS-hoofdeconoom Van Mulligen in De Telegraaf  dat voor het eerst in jaren de prijzen harder stijgen dan de lonen. ,,Per saldo ga je er dan op achteruit.” Een hogere btw, forsere energienota en duurdere benzine zijn de belangrijkste oorzaken achter de oplopende inflatie.

Minister Hoekstra: ,,Wij gaan niet over de lonen in de private sector, dat doen werkgevers en vakbonden. Dat is het ingewikkelde. Ik wil heel graag dat alle lonen omhoog gaan. Wij hebben als overheid voor de publieke sector al een flinke duit in het zakje gedaan, ons aandeel geleverd.”

Overigens verschilt het achterblijven van de lonen in het bedrijfsleven per sector en per onderdeel, aldus de minister van Financiën. ,,Ik begrijp dat er bijvoorbeeld bij Tata Steel een hele forse loonsverhoging is gekomen. Maar er zijn ook onderhandelingstafels waar het resultaat aanzienlijk minder is. Een lastige constatering, maar daar moeten de sociale partners samen uitkomen.”

Hoekstra wil niet aangeven of de teruglopende koopkracht gerepareerd zal worden met Prinsjesdag. ,,Vandaag leggen we verantwoording af over het afgelopen jaar en met Prinsjesdag zullen we vooruitkijken naar 2020. Maar het is inderdaad teleurstellend dat de koopkracht er niet beter uitziet.” 

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) overhandigde vanmorgen het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2018 en het Rijksjaarverslag 2018 aan de voorzitter van de Tweede Kamer
Volledig scherm
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) overhandigde vanmorgen het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2018 en het Rijksjaarverslag 2018 aan de voorzitter van de Tweede Kamer © ANP