Potentieel belangrijke farmaceutische innovaties worden in kaart gebracht, nog vóór ze op de markt verschijnen
Volledig scherm
Potentieel belangrijke farmaceutische innovaties worden in kaart gebracht, nog vóór ze op de markt verschijnen © ANP XTRA

Minister Bruins wil Canada betrekken bij in kaart brengen nieuwe medicijnen

Minister Bruins (Medische zorg) heeft Canada gevraagd om deel te nemen aan een project waarbij verschillende landen gegevens verzamelen en delen over gloednieuwe geneesmiddelen en behandelingen. Dat laat de bewindsman weten vanuit Noord-Amerika, waar hij momenteel op handelsmissie is. 

In 2017 zijn België, Nederland, Luxemburg en Oostenrijk dit gezamenlijke project in de geneesmiddelensector gestart. Daarbij worden potentieel belangrijke farmaceutische innovaties in kaart te gebracht nog vóór ze op de markt verschijnen. Inmiddels zijn er elf landen betrokken. 

Het structureel verzamelen en analyseren van informatie geeft beter zicht op verwachte kosten, patiëntenaantallen en indicatie uitbreidingen. Zo wordt het mogelijk om vooraf al beleidsbeslissingen te nemen, of (gezamenlijke) prijsonderhandelingen voor te bereiden.

Fantastisch project

,,In Canada heb ik Simon Kennedy, de Deputy Minister of Health, gevraagd om mee te doen met dit fantastische project", vertelt Bruins. ,,Aangezien er in dat land verkiezingen in zicht zijn, verwacht ik pas een besluit van een nieuwe bewindspersoon. Maar de vooruitzichten zijn goed.”

Vandaag ontmoet minister Bruins in Washington onder andere zijn Amerikaanse collega, zorgminister Alex Azar. In dat gesprek zullen de medicijnprijzen en opioïden (zware pijnstillers) centraal staan. Daarna vertrekt onze bewindsman naar Boston, waar hij onder meer spreekt op diverse seminars.