Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken)
Volledig scherm
Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) © ANP

Minister Blok: Voor belangrijke technologie niet afhankelijk worden van China

Het kabinet wil voor ‘bepaalde sleuteltechnologieën’ niet afhankelijk worden van China. Op het gebied van handel moeten Nederlandse bedrijven in China ‘kansen grijpen’. De Nederlandse overheid wil dat stimuleren, door ‘kansen en risico’s’ tegen elkaar af te wegen.

Quote

We moeten in het zakendoen met China meer op ons qui-vive zijn

Minister Blok

Dat staat in de langverwachte Chinastrategie, die minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vanochtend naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het kabinet gaat daarin niet in op een eventuele aanleg van 5G door het Chinese Huawei – daarover neemt het kabinet later een beslissing – maar stelt wel niet afhankelijk te willen worden van het land als het gaat om belangrijke technologie. Juist in dat soort technologie heeft China de afgelopen jaren fors geïnvesteerd om er wereldleider in te worden.

Het aandeel van China in de wereldeconomie groeit snel. Daar liggen economische kansen voor Nederlandse ondernemers. Maar, schrijft het kabinet in de strategie, China is ‘geen markteconomie en rechtsstaat zoals wij dat gewend zijn’. Hoewel ons land jaarlijks voor 11 miljard euro exporteert naar China, schermt het land de eigen markt nog altijd af. Het kabinet pleit voor meer wederkerigheid in de handelsrelatie. Ook wil Nederland, als het om China gaat, meer samen optrekken met andere landen in de Europese Unie.

Vanochtend gaf Blok een toelichting voor bedrijven, universiteiten en China-deskundigen. Daarin zei hij dat Nederland niet bang moet zijn voor het land, maar wel realistisch. ,,Wellicht zijn we in het verleden ook wel eens te goedmoedig en goedgelovig geweest’’, stelde de minister. Hij ging niet in op voorbeelden. ,,We moeten in het zakendoen met China meer op ons qui-vive zijn.’’

Spionage

Zo wil het kabinet Nederlandse bedrijfsinformatie beter beschermen tegen Chinese spionage. De inlichtingendiensten waarschuwen al langer voor cyberaanvallen en bedrijfsspionage door China in ons land. Om dat aan te pakken, wordt ‘meer capaciteit vrijgemaakt’. Zo moet het bedrijfsleven worden geadviseerd hoe ze cyberaanvallen kunnen pareren en hun intellectueel eigendom moeten beschermen.

Het kabinet heeft met ‘meer dan honderd externe experts’ over China gesproken. Tussen het uitkomen van de strategie en de eerste belofte van Blok om met zo’n stuk te komen zat bijna een jaar. Volgens Blok zullen sommigen de kabinetsstrategie niet kritisch genoeg vinden, en anderen te ferm. Zelf spreekt hij van een ‘mooi evenwicht’.