Miljoenen tegen drugssmokkel: ‘slimme’ camera’s op Zeeuwse havens
Het kabinet trekt 13 miljoen euro extra uit in de strijd tegen internationale drugssmokkel. Het geld wordt besteed aan onder meer ‘slimme camera’s’ op Zeeuwse havens, Schiphol en andere cruciale logistieke knooppunten.
De slimme cameratechniek scant de ogen, het gezicht of de stem van medewerkers op die plekken, zodat alleen zij toegang krijgen tot bijvoorbeeld de opslag of plekken waar goederen aankomen. Naast de Zeeuwse havens gaat het om luchthaven Schiphol, de haven van Rotterdam, de logistiek rond de bloemenveiling en havens in Brabant en Amsterdam.
Drugssmokkel via Nederland is ondanks investeringen van het vorige kabinet nog steeds een gigantisch probleem. Vorig jaar nog werd er voor ruim 70.000 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, met een straatwaarde van 5 miljard euro.
En dat is nog buiten de productie van bijvoorbeeld synthetische drugs in Nederland, waarvan de waarde in 2017 op 18,9 miljard euro werd berekend, vergelijkbaar met de jaaromzet van een bedrijf als Philips.
Volgens minister Dilan Yesilgöz (Justitie, VVD) ligt de nadruk van de smokkelaanpak bij het beveiligen van de vijf grootste logistieke knooppunten van ons land. ,,Dat wij zo goed bereikbaar zijn en handel drijven met de hele wereld, komt criminelen ook goed uit. Met hun drugshandel verdienen ze goud geld en deinzen nergens voor hun terug. Dit is onaanvaardbaar.”
In het vorige kabinet zei toenmalig minister Grapperhaus dat Nederland de aanpak van de drugsscene had verwaarloosd in het tiental jaren ervoor. Er werd daarom extra geld vrijgemaakt. Ook dit kabinet investeert 434 miljoen euro extra, zo werd eind vorig jaar al besloten. Yesilgöz: ,,We willen niet alleen tegengaan dat kilo’s drugs ons land binnenkomen via onze open economie en havens, maar ook voorkomen dat deze hun weg vinden naar de rest van Europa en elders in de wereld.”
De inzet van camera’s die persoonlijke kenmerken (biometrie) als ogen en gezichten kunnen scannen, was eerder een aanbeveling na onderzoek naar drugssmokkel. Drugssmokelaars betalen corrupte beambten soms voor hun toegangspassen tot terreinen, constateerde de Erasmus Universiteit in onderzoek. Bij biometrische controles wordt dat onmogelijk.
Voor de Rotterdamse haven komt 5,1 miljoen beschikbaar, voor Schiphol 3,4 miljoen euro, havens in Zeeland, Brabant en Amsterdam krijgen 4 miljoen. Ook wordt er geld uitgetrokken om medewerkers te trainen in het ‘herkennen’ van criminele activiteiten, of te melden als ze door hen worden benaderd.
Goede investering in de strijd tegen internationale drugssmokkel?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVissen met Jan
Pieter Heerma (CDA): ‘Wat nu in Kamerdebatten gebeurt gaat echt een grens over’
CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma gelooft niet in God. Hij wil het Reglement van Orde aanpassen, zodat wetenschappers en journalisten niet meer worden bedreigd en geïntimideerd in de Tweede Kamer. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
Rijk gaat met drastische maatregel asielopvang forceren bij ‘weigergemeenten’
Als een gemeente blijft weigeren de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum kan fungeren, gaat het kabinet dat doen. Op dezelfde manier worden mogelijk ook tijdelijke opvanglocaties en de aanleg van een cruiseschip geforceerd. Het kabinet zegt liever niet te willen dat het zover komt, maar houdt vanaf nu dit instrument paraat. -
PREMIUMInterview
SGP-secretaresse Janie verruilt Tweede Kamer voor de zorg na coronaziekbed
Een kwart eeuw was Janie de Jong de steun en toeverlaat van de SGP-fractie in de Tweede Kamer. Nadat corona haar bijna fataal werd, verlaat ze nu de ‘mannenbroeders’ om de zorg in te gaan. Omdat ze iets terug wil doen. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen.
-
PREMIUM
Nederland crisisland: ‘Solidariteit om samen een crisis te lijf te gaan is niet meer vanzelfsprekend’
Nederland wordt geconfronteerd met een recordaantal crises. Hoe kwamen we uit eerdere crises? ,,Een crisis is verworden tot een test van solidariteit. Die is niet meer vanzelfsprekend.” -
Krijgsmacht bereikt grens: ‘Nee’ verkopen aan Oekraïne dreigt
Nederland bereikt de grens van wat het nog kan doen om Oekraïne met militair materieel te steunen. De magazijnen van Defensie raken leeg, ondanks de miljarden die de krijgsmacht erbij heeft gekregen. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer