Volledig scherm
Pia Dijkstra (D66) tijdens de stemming in de Eerste Kamer over de wet © ANP

Meer dan 30.000 nieuwe nee-registraties na akkoord donorwet

Meer dan 30.000 mensen hebben gisteren, enkele uren nadat de donorwet van Pia Dijkstra (D66) werd aangenomen, aangegeven geen donor te willen zijn. Dat blijkt uit de dagcijfers die het ministerie van Volksgezondheid vanmorgen vrij heeft gegeven. 

Een krappe meerderheid van de Eerste Kamer stemde gisteren in met de wet. Vanaf 1 juli 2020 krijgt iedereen van achttien jaar en ouder zonder registratie een brief met de vraag of ze wel of geen organen willen afstaan. Als daarop bij herhaling niet wordt gereageerd, komt er automatisch 'geen bezwaar' achter hun naam te staan. Daarmee zijn ze in principe orgaandonor, tenzij ze alsnog aangeven dat niet te willen. Minister Bruno Bruins van Zorg (VVD) moet nu aan de bak om invoering van de wet te regelen. 

Het besluit leverde een stormvloed van registraties op, zowel nieuwe als keuzewijzigingen. Het beoogde effect - meer donoren - blijft vooralsnog echter uit. In totaal hebben 29.477 mensen zich gisteren geregistreerd, waarvan 24.505 mensen aangeven geen donor te willen zijn. Dat staat in schril contrast met de 2.782 mensen die wel toestemming geven. 2.190 mensen geven aan dat iemand anders voor hen beslist bij overlijden. 

Wijziging

Naast de nieuwe registraties zijn er ook 12.834 keuzewijzigingen gedaan. Ongeveer de helft (6.272) heeft nu laten vastleggen geen donor te willen zijn. 5.453 mensen geven aan dat juist wél te willen zijn. 1.109 mensen laten liever iemand ander besluiten. Het ministerie houdt niet bij vanaf welke keuze de keuzewijzigingen komen. 

Ondanks de dagcijfers blijkt uit de registratiestand op 1 februari dat een meerderheid van alle geregistreerden wél toestemming geeft. 

Uitsluiten

Bij het registreren kan ook aangegeven worden dat bepaalde organen uitgesloten zijn van donatie. Uit de cijfers komt naar voren dat vooral het hoornvlies en de huid worden uitgesloten.