Medewerker van ambassade Rusland hekelt Rutte: ‘Waarom valt u Poetin aan?’
Rusland eist opheldering van premier Mark Rutte vanwege zijn persoonlijke aanval op Vladimir Poetin. Rutte noemde de Russische president maandagavond bij Jinek ‘totaal paranoia’.
De tweede secretaris van de Russische ambassade in Den Haag, de officiële vertegenwoordiging van Rusland in ons land, confronteerde Rutte vanmiddag op een seminar over de Navo in Den Haag met zijn uitspraken. ,,Waarom valt u de president persoonlijk aan? Waarom gebruikt u zulke simplificaties in plaats van dat u de Russische nationale belangen probeert te analyseren?", wilde hij weten.
Rutte noemde dat ‘een legitieme vraag’ en zei de aanwezigheid van de ambassademedewerker ‘te waarderen’. ,,Ik heb veel te maken gehad met Poetin", stelde Rutte, die over ‘een goede band’ sprak. Maar die verhouding veranderde ‘compleet’ na de Russische annexatie van de Krim en het neerhalen van MH17, zei Rutte. ,,Ook daarna hebben we nog contact gehad, meestal in het Duits. Hij is iemand die klare taal begrijpt, dat zag je ook aan zijn speech. Ik geloof niet dat het hem bang maakt.”
Speech
Rutte verwees naar de toespraak van maandagavond waarin Poetin stelde dat Rusland bedreigd wordt door het Westen en dat Oekraïne geen bestaansrecht heeft als zelfstandig land. Ook kondigde de president aan dat twee volksrepublieken in het oosten van Oekraïne worden erkend als onafhankelijke landen waar hij een ‘vredesmissie’ naartoe stuurt. Het Westen noemt dat een flagrante schending van het internationaal recht.
Rutte benadrukte dat Rusland niets te zeggen heeft over eventuele ambities van Oekraïne om lid te worden van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (Navo). ,,Er zijn dertig landen, de lidstaten van de Navo, die beslissen over lidmaatschap. Poetin heeft daar niets mee te maken.”
‘EU moet meer doen aan veiligheid’
Op het door Nederland en Duitsland georganiseerde seminar, over de toekomstplannen voor de Navo, stelde Rutte dat de EU meer moet doen aan de eigen veiligheid. ,,De realiteit is dat de EU nu voor de eigen veiligheid zeer afhankelijk is van de Navo en de trans-Atlantische band. We zijn niet in de positie om een gelijkwaardig alternatief te creëren, en dat moeten ook niet willen proberen.” Maar, zei hij, de EU kan wel ‘meer vastberadenheid tonen’ als het gaat om veiligheid en defensie.
Zo wil hij dat Europese landen ‘meer militair vermogen’ ontwikkelen die op verschillende manieren kan worden ingezet. ,,Zoals binnen de Navo, in EU-missies en met coalities van landen. Dat zal ons meer zelfredzaam maken als het gaat om het garanderen van veiligheid in en rond ons eigen grondgebied en het zal de Navo als geheel sterker maken.” Nederland investeert deze kabinetsperiode structureel 3 miljard euro extra in Defensie. Daarmee is de Navo-norm van 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie-uitgaven echter nog niet in zicht, al stelde Rutte dat dat doel ‘een stuk dichterbij komt’.
Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, die een gepland bezoek aan Rutte en Den Haag vanwege de spanningen tussen Oekraïne en Rusland moest afzeggen, sprak via een videoverbinding het seminar toe. Hij stelde dat het besluit van het Nederlandse kabinet om tegen de Russische dreiging F-35-vliegtuigen en een amfibisch transportschip naar Bulgarije te sturen ‘bewijst’ dat Nederland ‘een sterke en toegewijde Navo-bondgenoot is’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
Video
Rutte: Gevolgen Nederlandse economie ‘niet leidend’ bij invoeren sancties
Europese sancties tegen het schenden van de soevereiniteit van Oekraïne door Rusland kunnen mogelijk ook gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. Maar volgens premier Rutte is dat ‘niet leidend’. ,,Daarvoor is dit te groot en te belangrijk.” -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
PREMIUM
Niet vrijgeven Sywert-apps kost belastingbetaler 100 euro per dag
Het ministerie van Volksgezondheid betaalt liever dwangsommen dan dat het communicatie van ex-minister Hugo de Jonge en hoge ambtenaren over de ‘Sywertdeal’ vrijgeeft. Partijen in de Tweede Kamer laken deze handelwijze, al kwam die vaker voor. -
podcast
De gascrisis is erger dan wordt voorgespiegeld en de VVD krijgt last van ‘Neelie-gate’
Hoe het kabinet ook sust: de gascrisis dreigt ons in enorme problemen te storten. Wie ook problemen heeft is Neelie Kroes, met haar heimelijke lobby voor Uber. Maar waarom is de VVD zo stil over de strapatsen van haar erelid? En wat staat het kabinet te wachten als de Kamer straks terugkeert van reces?
-
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
PREMIUMVissen met Jan
Corinne Ellemeet (GroenLinks): ‘Wij lijden aan chronische onderschatting van Nederlanders’
Onze politiek verslaggever Jan Hoedeman vist met politici. Deze keer GroenLinks-vicefractievoorzitter Corinne Ellemeet (46). Over het kraken van een eitje, haar heldhaftige grootvader en waarom ze Kamerlid werd. ,,Ik schrok van de samenwerking met Wilders.’’ -
PREMIUM
Poetin heeft nu wat hij wil, maar vooruitzichten op lange termijn mogelijk stuk somberder
Vladimir Poetin heeft zijn dreigement waargemaakt met ‘militair-technische maatregelen’ tegen Oekraïne. Heeft hij nu wat hij wil? Of gaat hij verder? En tegen welke prijs?