Volledig scherm
Minister Hennis-Plasschaert schudt de hand met Commissaris van de Koning Han Polman in 2014 (archief). © Ruben Oreel

Marinierskazerne verhuist niet naar Zeeland, kabinet onderzoekt alternatief

POLLDe marinierskazerne verhuist niet van het Utrechtse Doorn naar het Zeeuwse Vlissingen. Het kabinet onderzoekt een alternatieve locatie, waarschijnlijk in de buurt van Apeldoorn.

Dat zeggen ingewijden. Vorige week werd er in de ministerraad over de kwestie gesproken. Een besluit werd toen niet genomen, maar uitgesteld met twee weken. Dat zou betekenen dat de ministerraad zich op 31 januari weer over de kwestie buigt. 

Duidelijk lijkt dat Vlissingen van de baan is, maar dat het ministerie van Defensie dat besluit niet wil nemen zonder een alternatief te bieden aan de mariniers. Onder de elitemilitairen is al jaren sprake van een leegloop, naar verluidt omdat zij niet van de centraal gelegen Van Braam Houckgeestkazerne willen verhuizen naar Zeeland. In 2018 vertrokken 182 militairen en vorig jaar waren in november al 137 mariniers gestopt. Ter vergelijking: in 2010 waren dat er 44. Staatssecretaris Barbara Visser noemde de uitstroom ‘aanzienlijk’. 

Het alternatief zou Nieuw-Milligen zijn, in de gemeente Apeldoorn. Deze plek, waar Defensie met Kamp Nieuw-Milligen al een locatie heeft, is ook centraal gelegen en is bovendien in de buurt van het Veluwemeer en IJsselmeer. Voor de oefeningen van mariniers is water belangrijk – het werd altijd als één van de pluspunten van Zeeland aangedragen. 

Poll

Kabinet draait Zeeland een loer

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
6387 stemmen

Verouderd

In 2012 besloot het toenmalige kabinet dat de kazerne, die in Doorn in een verouderd complex huist waar uitbreiding onmogelijk is, moest verhuizen naar Zeeland. In Vlissingen moest een hypermoderne kazerne verrijzen en die zou worden vernoemd naar zeeheld Michiel Adriaanszoon de Ruyter. 

Een definitief besluit werd echter nog niet genomen. Vorig jaar september werd in de Defensiebegroting duidelijk dat het besluit weer was uitgesteld, tot 2021. In de kazerne in Vlissingen zijn al wel miljoenen geïnvesteerd. In 2018 antwoordde Visser op Kamervragen dat er in totaal 36,8 miljoen euro werd gestoken in het plan; geld dat deels door het Rijk en deels door de provincie Zeeland werd betaald. Als het kabinet het eerdere besluit vernietigt, zal Zeeland voor die gemaakte kosten compensatie eisen.

Brief

Die provincie vroeg gisteren nog in een brief aan Visser om het verhuizingsbesluit te herbevestigen. Zeeland benadrukte dat er grote stappen zijn genomen om de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne mogelijk te maken: land werd onteigend, mensen moesten hun huis uit, een camping werd verplaatst en vervuilde grond gesaneerd.

Ook wordt benadrukt dat in de periode 2000-2012 Zeeuwse banen verloren zijn gegaan omdat overheidsdiensten uit de provincie vertrokken. De kazerne zou daar, met 2000 arbeidsplaatsen, ‘tegenwicht’ aan moeten bieden.

Hedwigepolder

De verhuizing van de marinierskazerne is vanaf het begin omstreden. Er gingen geruchten dat toenmalig Defensieminister Hans Hillen (CDA) de kazerne toewees aan Zeeland als een gunst aan partijgenoot Karla Peijs, die destijds de Zeeuwse commissaris van de koningin was. 

Ook werd er gefluisterd dat de kazerne als compensatie moest dienen voor het onder water zetten van de Hedwigepolder in Zeeland. Zowel Hillen als Peijs ontkenden beide aantijgingen. De Groene Amsterdammer schreef eind 2018 op basis van documenten dat de twee bestuurders rond de besluitvorming wel in nauw contact met elkaar stonden.