Lokale partijen krijgen eindelijk subsidie, minister moet nog op zoek naar geld
De Tweede Kamer geeft minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken de opdracht 10 miljoen euro te vinden voor de subsidiëring van lokale politieke partijen. Dat komt bovenop het bedrag van 27 miljoen dat de landelijke partijen al krijgen.
De jarenlange discussie over subsidiëring van lokale partijen lijkt daarmee eindelijk beslecht. De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen lobbyde al onder de kabinetten-Balkenende voor financiering door de Rijksoverheid, maar kreeg al die tijd nul op het rekest. Bij gemeenteraadsverkiezingen zijn lokale partijen echter alleen maar verder gegroeid, waardoor de oproep tot gelijke behandeling ten opzichte van landelijke partijen steeds harder doorklonk.
Belangrijk obstakel was steeds dat de Tweede Kamer vond dat de subsidiëring niet ten koste mocht gaan van bestaande subsidies. Een berekening wees uit dat VVD en D66 anders 1,5 miljoen euro per jaar zouden mislopen, het CDA bijna 1 miljoen. Bij de drie linkse partijen ging het om tonnen.
De Kamer dwingt Bruins Slot nu het budget van 10 miljoen euro elders te vinden. Als voorwaarde voor subsidie moeten lokale partijen inzicht geven in hun financieringsstromen. Binnenlandse Zaken moet daarvoor een goed en eenvoudig verantwoordingssysteem optuigen.
Het voorstel van CDA-Kamerlid Inge van Dijk dat de subsidie regelt, wordt woensdag ingebracht tijdens de behandeling van de Wet op de Financiering Politieke Partijen (WFPP). De lokale financiering moet worden opgenomen in een nieuwe Wet op de Politieke Partijen, die in 2024 moet ingaan.
Giftenplafond wordt ton
Woensdag bespreekt de Tweede Kamer ook scherpere regels voor giften aan politieke partijen. Er komt een maximum van 100.000 euro per schenker. VVD-Kamerlid Ulysse Elian steunt het voorstel, waardoor er een meerderheid is.
Achter de schermen was er lang getouwtrek over het giftenplafond. Omdat het politieke partijen zelf raakt, is de spanning groot. Zo kreeg het CDA bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen 1 miljoen euro van investeerder Hans van der Wind. Ook D66 en de Partij voor de Dieren hadden een suikeroom: zij kregen respectievelijk 1 miljoen euro en 350.000 euro van techmiljardair Steven Schuurman.
Het voorstel van SP-Kamerlid Renske Leijten behelst dat een politieke partij per jaar maximaal 100.000 euro mag ontvangen in geld of in natura. Giften aan neveninstellingen van een partij worden ook meegeteld. Komt dat bij elkaar boven een ton, dan moet de rest worden teruggegeven.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
met video
‘Belangrijk diplomatiek signaal’: Nederlandse ambassade keert terug in Kiev
De Nederlandse ambassade in Oekraïne keert weer terug naar Kiev. Eerst zal een handvol diplomaten in de hoofdstad aan de slag gaan, daarna wordt de post uitgebreid. Dit is een ‘belangrijk diplomatiek signaal’, zegt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA). -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Kamermeerderheid wil plafond van ton voor giften aan partijen
De Tweede Kamer koerst aan op maximering van giften voor politieke partijen tot honderdduizend euro. Dit bleek vanavond uit een debat over de Wet financiering politieke partijen. -
Melders ongewenst gedrag staken medewerking onderzoek naar PvdA’er Gijs van Dijk: ‘Vertrouwen het niet meer’
Ten minste drie vrouwen die voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk beschuldigen van ongewenst en grensoverschrijdend gedrag werken niet langer mee aan het externe onderzoek. Aanleiding is de verkiezing van Attje Kuiken tot fractievoorzitter.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUM
Duizenden zetels voor lokale partijen, maar ze krijgen geen cent uit Den Haag: ‘Onhoudbaar’
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: zoeken naar geld voor lokale partijen. -
PREMIUM
Steeds meer burgers lopen vast bij overheidsinstanties die onmachtig blijken problemen op te lossen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: bij arbeidsmigratie levert elke oplossing meteen een nieuw probleem op.