Linkse ‘formatiefusie’ brengt coalitie niet dichterbij
VIDEOInformateur Mariëtte Hamer zal op zoek moeten naar een nieuwe list om de formatie uit het slop te trekken. Gehoopt werd op een doorbraak vorige week, maar veel partijen blijven bij hun blokkades en voorkeuren.
Voor het weekeinde dachten betrokkenen op het Binnenhof nog dat ergens de komende dagen toch echt een startschot voor coalitieonderhandelingen tussen VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks gegeven kon worden.
Dat was dan volgens het scenario dat de twee linkse partijen gaan samenwerken, hetgeen de blokkade van VVD en CDA (‘twee keer links is te veel’) zou slechten.
Het pakt anders uit. PvdA en GroenLinks kondigden vrijdag een voor links revolutionaire samenwerking aan, met een ‘formatiefusie’. De beide fracties gaan als één opereren bij coalitieonderhandelingen, er komt ook maar één formatieteam aan tafel.
Maar voor VVD en CDA verandert dat weinig, zo blijkt uit de eerste reacties. Een echte fusie had de boel wel in beweging gebracht, denkt een bron. Dan hadden ze ‘heroverwogen’. In een informeel onderonsje zaterdag bij D66-leider Sigrid Kaag thuis heeft VVD-aanvoerder Mark Rutte dat ook nog een keer verteld.
Tekst gaat verder na de foto.
Die boodschap is vooral een domper voor D66, dat al snel na de verkiezingen deze ‘Kaag-coalitie’ tot voorkeursvariant maakte. Terwijl VVD en CDA een coalitie met ChristenUnie zien zitten, blijft die combinatie voor Kaag tot dusver taboe.
Naar verwachting dinsdag (maandag is in de agenda's van hoofdrolspelers amper ruimte) wil informateur Hamer de partijleiders nog een keer zelf horen over de linkse samenwerking, de coalitie-opties en mogelijkheden die er nog over zijn, nu ruim drie maanden na de start van de klus.
,,Het kan dat ze zegt: ‘een deel van mijn opdracht is gelukt maar voor mij houdt het hier op’’, zegt een ingewijde. Maar volgens Hamers woordvoerder is daar geen sprake van. De informateur is er juist op gebrand om verder te gaan, stelt hij.
De missie is nog niet volbracht.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
1
11.000 mensen vinden iets van spoorlijn die misschien nooit wordt aangelegd: ‘Participatie heeft keerzijde’
Maar liefst 11.000 Nederlanders hebben meegedacht over de Lelylijn voordat überhaupt duidelijk is of deze er wel of niet komt. Nooit eerder werden burgers op zo'n grote schaal betrokken bij een overheidsproject. Al heeft inspraak ook een keerzijde: ,,Soms leidt het tot meer onbegrip.’’ -
PREMIUMvideo
VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks stevenen af op eerste serieuze formatiepoging
Het gaat gepaard met de nodige mitsen en maren en toch lijken VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks af te stevenen op een eerste serieuze formatiepoging, 156 dagen na de verkiezingen. Al blijft er veel achterdocht in deze ‘Kaag-coalitie’. -
podcast
Ook Rutte in zijn vieze Saab krijgt het niet voor elkaar
Ook 24 uur onderhandelen bracht geen landbouwakkoord , terwijl het o zo nodig is in de stikstofaanpak dat boeren en kabinet op een lijn komen. Wat nu? En hebben minister Sigrid Kaag (Financiën) en haar collega’s de boekhouding van de overheid wel op orde? -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Immigratiedienst kan aantal asielaanvragen niet meer aan, wil ‘fundamenteel andere keuzes’
-
-
-
PREMIUMvideo
Felle kritiek op blokvorming PvdA en GroenLinks: ‘Laat dit een grap zijn’
Leden en prominenten reageren fel op het besluit van PvdA en GroenLinks om innig samen te werken, zeker omdat het oogt als een knieval voor rechts in de kabinetsformatie. Voorstanders zijn mild: als er ooit een kans was om een linkse vuist te maken, is het nu. -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.