Volledig scherm
Henk Nijboer (PvdA) © ANP

Kamer wil multinationals horen over ‘handige truc’ rond winstbelasting

De Tweede Kamer wil Shell en andere multinationals spreken over de manier waarop zij omgaan met winstbelasting in Nederland. Aanleiding is het nieuws dat Shell in Nederland geen winstbelasting betaalt. Het concern zou volgens dagblad Trouw handig gebruik maken van allerlei legale aftrekposten, waardoor er onder de streep nul euro belasting hoeft te worden betaald. 

Een Kamermeerderheid steunde vandaag het voorstel van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer om de partijen uit te nodigen voor een stevig gesprek. De hoorzitting moet plaatsvinden voordat de Kamer met staatssecretaris Menno Snel (Financiën) debatteert over de kwestie. 

Dagblad Trouw berichtte vorige week over de regeling, waarmee Shell geen belasting hoeft te betalen in Nederland. De krant baseert dat op een vertrouwelijk intern document van het ministerie van Financiën en op gesprekken met ingewijden. ,,Shell maakt gebruik van allerlei mazen die in de wetgeving zit. Daar moeten wij secuur naar kijken’’, zegt Nijboer daarover.

Het kabinet heeft al maatregelen aangekondigd om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan, maar de vraag is of die ook de mazen in de wet dichten waar het olie- en gasconcern gebruik van maakt.

Legaal

Shell ontkent de regels te overtreden. Volgens president-directeur Marjan van Loon weet de Belastingdienst ‘precies wat Shell doet’. ,,Daar hoort het gesprek over onze belastingaangifte ook thuis, niet in de krant’’, zei de topvrouw. ,,Shell wil zo transparant mogelijk zijn, maar we laten ons niet dwingen op basis van anonieme bronnen vertrouwelijke informatie op straat te gooien.’’

Voor zowel het debat als de hoorzitting moet nog een datum worden geprikt, maar het wordt in ieder geval volgend jaar.