Kamer schrikt van opkopen zonneparken door buitenlandse bedrijven: ‘Bijzonder onwenselijk’
Het kabinet moet strengere eisen stellen aan de bouw van zonneparken, zodat subsidies niet meer massaal naar het buitenland verdwijnen en inwoners financieel meer gaan profiteren. Dat stellen Kamerleden na onderzoek van deze krant, waaruit zaterdag bleek dat veel zonneparken worden opgekocht door buitenlandse investeerders waardoor omwonenden buitenspel staan.
Delen per e-mail
CDA-Kamerlid Agnes Mulder is ervan geschrokken dat Nederlandse zonneparken op grote schaal worden opgekocht door buitenlandse bedrijven. Ze heeft Kamervragen gesteld en wil dat het kabinet actie onderneemt.
Volgens Mulder komen belangrijke zaken zoals bewonersparticipatie, financieel mee profiteren door de omgeving en een goede ruimtelijke inpassing in gevaar door de gang van zaken. ,,Bijzonder onwenselijk”, stelt ze. Mulder vraagt minister Cora van Nieuwenhuizen (de opvolger van de afgetreden Wiebes) met voorstellen te komen die ervoor zorgen dat niet nóg meer zonneparken aan het buitenland worden verkocht, maar juist lokaal worden opgezet.
,,Het CDA is groot voorstander van burgercoöperaties die participeren in zonneparken. Maar dan moeten die niet buitenspel worden gezet door buitenlandse bedrijven die hier alleen voor de winsten naartoe komen”, aldus Mulder.
Subsidie
Het draagvlak staat onder druk, de ruimtelijke inpassing ook en het streven naar 50 procent lokale financiële participatie wordt niet gehaald
Uit onderzoek door deze krant, waarover zaterdag werd bericht, blijkt dat van de 33 grootste zonneparken 79 procent in buitenlandse handen is. Daarmee verdwijnt maximaal 889 miljoen euro aan subsidiegeld naar het buitenland. Projectontwikkelaars en investeringsfondsen uit met name Duitsland, China, Engeland en Scandinavië azen op Nederlandse zonneparken.
Kamerleden reageren geschrokken en vrezen dat de praktijken het draagvlak voor de energietransitie schaden. ,,Het draagvlak staat onder druk, de ruimtelijke inpassing ook en het streven naar 50 procent lokale financiële participatie wordt niet gehaald”, stelt VVD-Kamerlid Mark Harbers.
Hij wil dat de subsidieregeling voor duurzame energieprojecten wordt aangepast zodat gewaarborgd wordt dat de helft van een energieproject in lokaal eigendom is. Die afspraak is gemaakt in het klimaatakkoord, maar wordt in de praktijk niet gehaald. Slechts 4 procent van de productie door zonneparken is lokaal eigendom.
Naast windmolens op zee en zonnepanelen op daken, pleit Harbers ook voor kernenergie. ,,De oplossing is dat we ook kernenergie nodig hebben omdat we simpelweg de ruimte niet hebben voor zoveel grootschalige zonneparken.”
Tekst gaat verder onder kaartje.
Goudkoorts
PvdA-Kamerlid William Moorlag stelt vast dat er onder projectontwikkelaars en grondeigenaren ‘goudkoorts heerst’. ,,Veel projecten voor zonneparken zijn daardoor van de lokale werkelijkheid losgezongen.”
Ook Moorlag wil dat de overheid scherper stuurt. Zowel wat ruimtelijke ordening - waar komen de zonneparken? - als wat lokale participatie betreft. ,,Dat streven naar lokaal eigendom is nu veel te vrijblijvend. Het moet wettelijk geregeld worden zodat het juridisch valt af te dwingen. Anders gaan de slimme jongens met dollartekens in de ogen er steeds weer met de buit vandoor.”
Huishoudens betalen, grote buitenlandse investeerders profiteren. Dit soort praktijken zijn de bijl aan de wortel van het draagvlak
Hij krijgt steun van Carla Dik-Faber van de ChristenUnie, die ook vindt dat er regels moeten komen die landschappelijke inpassing en participatie daadwerkelijk garanderen. ,,Zoals het nu gaat, dreigen we ons mooie landschap te verkwanselen aan zonneparken van buitenlandse investeerders die daaraan geen boodschap hebben. Dat schaadt ook de energietransitie, omdat met deze manier van werken het verzet in de samenleving alleen maar zal toenemen.”
SP-Kamerlid Sandra Beckerman spreekt van het ‘falende klimaatbeleid van Rutte’. ,,Het opkopen van zonneparken door buitenlandse bedrijven is een slechte ontwikkeling. Dit moet stoppen.”
Beckerman vreest dat de weerstand onder burgers groeit, waardoor het behalen van klimaatdoelen vertraging oploopt. ,,Huishoudens betalen, grote buitenlandse investeerders profiteren. Dit soort praktijken zijn de bijl aan de wortel van het draagvlak.”
Cowboys in de polder
Matthijs Sienot van D66 is milder. Volgens hem gaat de omslag naar schone energie snel en is dat goed voor het klimaat, maar: ‘zorg wel dat omwonenden profiteren’. ,,Voor buitenlandse bedrijven geldt dat net zo goed als voor Nederlandse. Niemand zit te wachten op cowboys in de polder”, aldus Sienot.
Tom van der Lee van GroenLinks stelt vast dat bij zonneparken hetzelfde gebeurt als bij de grote energiebedrijven. ,,Onze gas- en stroomvoorziening is vrijwel volledig in buitenlandse handen. Denk aan energiereuzen zoals Vattenfall en Eneco. De overstap naar hernieuwbare energie is een kans om onze energievoorziening weer in eigen handen te krijgen. Dat gaat niet vanzelf, dat vraagt investeringen in wind en zon.”
Volgens Van der Lee moet het streven naar 50 procent lokaal eigendom bij groene energieprojecten veel steviger worden gestimuleerd. Bijvoorbeeld door extra eisen te stellen aan de subsidieregeling. ,,Ook zou het helpen om lokale energiecoöperaties via subsidies te helpen, waardoor zij beter in staat zijn energieprojecten van de grond te krijgen waar ook de lokale omgeving baat bij heeft.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Ouwehand: ‘Nu we opgesloten zitten door corona gaan mensen anders naar dierentuinen kijken’
Lijsttrekker Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren denkt dat Nederlanders door corona anders naar dierentuinen zullen kijken. ,,Door corona hebben mensen gemerkt dat het vervelend is om opgesloten te zitten”, zei ze vanmiddag tijdens De Lijsttrekkers. -
podcast
Alle ballen op Rutte, feestjes in het park, biertjes op het terras en een mat debat
In de eerste grote debatten richtten alle lijsttrekkers de pijlen op VVD-leider Mark Rutte. In de strijd richting de verkiezingen zullen ze zijn macht in de peilingen moeten zien te breken. Ondertussen gaat het werk als demissionair premier door: de horeca dreigt tegen de voorschriften in terrassen te heropenen. -
VIDEO
Van der Staaij: Er is geen gezonde opbouw van onze bevolking
Onze bevolkingsopbouw zit niet gezond in elkaar. Dat zei SGP-voorman Kees van der Staaij vanmiddag tijdens De Lijsttrekkers. Daarom moet er meer ondersteuning komen voor mensen die kinderen krijgen. -
PREMIUM
Kamerlid en wethouder geweest, maar met deze functie kan Loes Ypma écht wat betekenen voor de kinderopvang
Na bijna anderhalf jaar bijkomen en bezinnen, is Loes Ypma (41) weer terug van weggeweest. De Woerdense, die Tweede Kamerlid en wethouder was, is de kersverse voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). ,,Ik denk dat ik daar meer kan betekenen dan in de politiek.” -
PREMIUMLand van Lijsttrekkers
Van de Keukenhof naar het Binnenhof: een zoektocht naar de wortels van Gert-Jan Segers
Als kleinzoon van bollentelers beleefde Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie, zijn eerste acht jaar in een rustige, doodlopende en nu zeer vermogende straat in Lisse.
-
Vanaf mei coronaprik bij diabetes en astma, nog ziekere mensen al volgende week aan de beurt
Eén miljoen mensen met een medische aandoening zoals diabetes of astma krijgen vanaf begin mei een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Dat staat in de brief die minister De Jonge (Volksgezondheid) vanavond naar de Tweede Kamer zal sturen, melden ingewijden. -
PREMIUM
Selfies met Baudet vanachter een plastic scherm: ‘Voor de duidelijkheid: ik ga mij niet laten vaccineren’
De coronasceptische Thierry Baudet is de enige lijsttrekker die dag na dag de straat op gaat in de verkiezingscampagne, zoals vandaag in Harderwijk. En passant trekt hij vast de betrouwbaarheid van de verkiezingen in twijfel. -
PREMIUMVIDEO
Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies én winst van zonneparken
Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op. De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed. Experts willen dat het kabinet ingrijpt.