Kamer komt terug van reces voor debat over avondklok
De Tweede Kamer komt waarschijnlijk morgen terug van reces om te debatteren over de avondklok. Ook de Eerste Kamer is gevraagd snel bijeen te komen, bronnen denken dat dit vrijdag wordt.
Delen per e-mail
Het kabinet durft er niet op te gokken dat de rechter vrijdag alsnog toestemming geeft om de avondklok door te laten gaan. Dus heeft het gisteren als de wiedeweerga een spoedwet gemaakt die de avondklok op een andere manier mogelijk maakt.
Gisteren oordeelde de Haagse voorzieningenrechter dat de avondklok geen goede juridische basis was. Kort gezegd: het kabinet heeft er volgens de rechter de verkeerde wet voor gebruikt. Daarop ging het kabinet direct in hoger beroep. Tussen nu en de uitspraak in dat beroep (waarschijnlijk vrijdag) blijft de avondklok van kracht.
Volgens het kabinet moet de avondklok voorlopig nog even blijven om de corona-epidemie te kunnen bestrijden. De maatregel beperkt het aantal contacten tussen mensen. Zeker nu de veel besmettelijker Britse variant van het virus rondgaat, dreigt het aantal mensen dat ziek wordt anders fors op te lopen.
Nieuwe wet
Gisteren begonnen juristen op het ministerie van Justitie en Veiligheid direct te werken aan een nieuwe wet. Die is gisteravond voor spoedadvies naar de Raad van State gestuurd, vandaag gaat hij naar de Tweede Kamer. Die krijgt vandaag nog de tijd om de wet te bestuderen en schriftelijke vragen te stellen. Naar alle waarschijnlijkheid is dan morgen het debat en de stemming over de wet.
Ook de Eerste Kamer is gevraagd snel naar de nieuwe wet te kijken. Als het parlement voor of op vrijdag instemt met de spoedwet, is de uitspraak van het Hof in Den Haag niet meer van belang. Ook als die de voorzieningenrechter in het gelijk stelt, kan de avondklok dan toch van kracht blijven. Op die manier wedt het kabinet op twee paarden tegelijk.
Bekijk hieronder onze video's over de avondklok.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet onderzoekt betaald verlof na miskraam of doodgeboorte
Het kabinet laat onderzoeken of en hoe er een regeling kan komen voor betaald verlof voor stellen die getroffen worden door een miskraam of een doodgeboorte. Dat zei minister Wouter Koolmees maandag in de Tweede Kamer. -
PREMIUM
De Kamer wil verandering, maar of die komt is de vraag: ‘Verwacht niet dat Rutte zijn stijl aanpast’
Informateur Tjeenk Willink werkt aan voorstellen om de Haagse bestuurscultuur transparanter en dualistischer te maken. Iedereen wil het. Maar er komt nooit iets van. -
PREMIUMColumn
Zie Willem Engel daar staan, die zelfingenomen dansleraar: het was feest!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMVIDEO
Kabinet was compleet overrompeld door uitspraak over avondklok
Al sinds september werd er over de avondklok nagedacht, maar gisteren schoot een rechter de wettelijke basis voor de maatregel af. Het kabinet werd totaal overrompeld. ,,Er waren waarschuwingen, maar iedereen dacht dat dit kon.’’ -
Ook D66-er Bergkamp wil Kamervoorzitter worden
Ook Vera Bergkamp (D66) wil voorzitter worden van de Tweede Kamer. Het Kamerlid moet het opnemen tegen zittend voorzitter Khadija Arib (PvdA) en PVV-kandidaat Martin Bosma. Woensdag stemt de Tweede Kamer over de nieuwe voorzitter.
-
Martin Bosma (PVV) wil Kamer-voorzitter worden
PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat maakte hij bekend op Twitter. Het is de tweede keer dat Bosma zich in de strijd werpt. -
PREMIUM
Toch weer ‘De Tjeenk’ - al vindt hij het zelf armoedig: ‘Dat je alleen bij een 79-jarige kan uitkomen’
Herman Tjeenk Willink begint aan zijn taaiste informatieklus ooit: de minister van Staat moet een verkenning herstarten met een preformatie-trauma, een fors aantal partijen dat elkaar uitsluit en uitgelekte geheimen. En dat in drie weken tijd. -
VIDEO
Na een negatieve sneltest naar museum of dierentuin? Dat kan deze maand
Met een negatief sneltestbewijs op zak kunnen Nederlanders nog deze maand naar dierentuinen, pretparken, musea, theaters of de Keukenhof. Bij wijze van uitzondering openen locaties verspreid over het hele land tijdens de lockdown een dag of een paar dagen hun deuren. Ook is publiek mondjesmaat welkom bij sportwedstrijden.