Kamer akkoord: avondklok vanaf zaterdag, wel vanaf 21.00 uur
videoDe Tweede Kamer gaat akkoord met een avondklok die zaterdagavond om 21.00 uur ingaat (en als gepland tot 04.30 uur duurt). Het straatverbod duurt tot en met 9 februari, verlenging is niet uitgesloten maar het kabinet wil de maatregel zo snel mogelijk ‘de prullenbak weer in’ als het kan.
Delen per e-mail
Eerder was er geen meerderheid in het parlement, maar met een half uur latere starttijd konden de meeste fracties ermee leven. D66 nam tijdens een coronadebat het initiatief voor een motie die de avondklok een half uur later laat starten dan het kabinet voorstelde. Naast D66 stemden VVD, CDA, SP, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en 50Plus voor.
Eerder was D66 tegen een avondklok. Daarover verklaarde fractieleider Rob Jetten: ,,Na veel wikken en wegen heeft D66 besloten het kabinetsvoornemen voor de instelling van een avondklok te steunen, maar dan wel met een later tijdstip van aanvang. Een latere avondklok maakt een verschil voor kinderen en jongeren om nog net wél naar de sporttraining te kunnen. Voor volwassenen om na het werken nog net wél boodschappen te kunnen doen. En voor ouders om na een volle dag thuiswerken en thuisonderwijs nog net wél dat ommetje te kunnen maken.”
Wisselgeld
Het kabinet had de motie van de Kamermeerderheid al ‘oordeel Kamer’ gegeven. Belangrijk voor premier Rutte was de constatering van het OMT dat een ingangstijd tussen 20.00 uur en 21.00 ‘s avonds het meest effectief zou zijn. De wens van de Kamer bleef binnen deze bandbreedte.
Wat betreft eerdere verzoeken om een latere aanvang van de spertijd zei premier Rutte al dat ‘ietsje later moet kunnen’. Een avondklok die later dan 21.00 uur ingaat, zou echter niet genoeg verschil maken in het terugdringen van de besmettingscijfers, wat weer nodig is om de druk op de zorg beheersbaar te houden.
Toen de motie voor 21.00 uur er vanmiddag kwam te liggen, was het debat over de avondklok beslist.
Thuiswerkregel
Naast toezeggingen op de avondklok gaat het kabinet ook kijken naar een strengere handhaving van de thuiswerkregels. Daarom hadden bijna alle partijen in de Tweede Kamer gevraagd.
Rutte wil niet dat de overheid gaat bepalen wie er moet thuiswerken en wie niet, in plaats van de werkgevers. Maar het kabinet gaat wel snel kijken naar de bevoegdheden om eventueel een bedrijf te sluiten dat weigert de signalen van de inspectie SZW op te volgen. Nu mag deze waakhond hooguit werkzaamheden stilleggen.
De VVD ziet een avondklok als ‘een zware en, met pijn in het hart, noodzakelijke maatregel’. De liberalen, vandaag vertegenwoordigd door Kamerlid Hayke Veldman en niet door fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, snappen ook dat kabinet deze ingreep pro-actief invoert. Vooral om te zorgen dat de scholen snel weer open kunnen.
Ook Pieter Heerma (CDA) steunt de avondklok en ziet de noodzaak, al snapt hij heel goed dat mensen de maatregelen ‘als een klap’ ervaren. Hij wil dat het kabinet de burgers meer perspectief biedt, zodat mensen ‘het ergens voor doen’.
Het Outbreak Management Team (OMT) liet gisteren in het nieuwste kabinetsadvies weten dat de avondklok een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent kan realiseren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAnalyse
Het merk Mark: vroeger stond Ruttes hoofd niet eens op verkiezingsposters, nu ís hij de VVD
De verkiezingscampagne van de VVD leunt volledig op Mark Rutte, kortweg Mark. Met slim gekozen formuleringen wordt hij neergezet als de man waar u dolgraag op wilt stemmen. Waar de VVD voor staat, is minder belangrijk gemaakt. -
VIDEO
Van der Staaij: Er is geen gezonde opbouw van onze bevolking
Onze bevolkingsopbouw zit niet gezond in elkaar. Dat zei SGP-voorman Kees van der Staaij vanmiddag tijdens De Lijsttrekkers. Daarom moet er meer ondersteuning komen voor mensen die kinderen krijgen. -
Klaver wil ook campagne voeren voor andere partijen
GroenLinks wil een stembusakkoord sluiten met D66, SP en PvdA. De partij wil voor én na de verkiezingen een blok vormen. Op een van de verkiezingsposters van GroenLinks staan daarom ook de namen van de lijsttrekkers van die ‘progressieve partners', zoals GroenLinks-leider Jesse Klaver ze noemt. -
Baudet zegt peilingen niet te geloven
Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet gelooft niet dat de peilingen kloppen. Baudets partij staat in de meeste peilingen nu op drie tot vier zetels, maar volgens hemzelf zouden dat er veel meer moeten zijn. Eerder riep hij zijn achterban op om op 17 maart in stemlokalen te gaan controleren of alles wel eerlijk verloopt. -
VIDEO
Rutte wil risico nemen nu Nederlanders de coronamaatregelen ‘aardig zat zijn’
Het kabinet wil versoepelingen toestaan en daarbij een ‘beetje risico nemen’, omdat Nederland de coronamaatregelen ‘zat is’. ,,Op zijn Hollands gezegd: het moet wel vol te houden zijn", zei premier Mark Rutte vanavond tijdens een persconferentie.
-
Gaykrant kaapt billboard-actie huwelijkse trouw van SGP
Een billboardactie voor huwelijkse trouw van de SGP krijgt een andere wending. De christelijke partij vroeg mensen te stemmen op drie mogelijke billboards die verwijzen naar drie websites. Maar de partij vergat twee van die drie domeinnamen te registreren, ontdekte de Gaykrant. En nu verwijst de koploper van de onlinestemming, onelifestand.nl, naar het onlineplatform voor lhbti’s. -
Kabinet onder druk om Nederland wat lucht te geven
Scholieren op de middelbare school mogen zich verheugen op goed nieuws dinsdagavond. Maar verder heeft het kabinet weinig prettige tijdingen te brengen. -
Kamer beducht voor zakkenvullende ‘bijlescowboys’
Het kabinet moet voorkomen dat commerciële bijlesbureaus aan de haal gaan met de pot van 8,5 miljard euro om onderwijsachterstanden door corona weg te werken. Een deel van de Tweede Kamer vreest dat het geld in de zakken belandt van particulieren die hun ogen begerig op de nieuwe subsidie hebben laten vallen.