Kabinetsadviseur twijfelt over dwangwet asiel, maar zet er ook geen harde streep doorheen
De zogenoemde spreidingswet die gemeenten kan dwingen tot asielopvang is ‘onnodig complex’ en roept ‘indringende vragen op of deze wel uitvoerbaar is’. Dat zegt de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan dat de regering ook adviseert over nieuwe wetten.
Met andere woorden: de Raad van State twijfelt erg of de wet wel zinnig is, maar zet - anders dan wel werd gedacht - geen keiharde streep door de wet. De dwang die de wet in zich draagt, wordt niet zonder meer gekraakt.
De Raad van State twijfelt onder meer over het aspect van de wet dat gemeenten die meer opvang bieden daarvoor beloond worden. Dat brengt een ‘competitief element’ dat ‘niet bijdraagt aan de solidariteit tussen gemeenten’ die de regering juist ‘op het oog heeft’.
Ook vindt de adviseur veel van de wet nog onduidelijk, bijvoorbeeld over de rol van provincies (die gemeenten de facto dwingen) en de termijn waarbinnen de gemeenten de opvangplaatsen moeten realiseren. ‘Dat is niet duidelijk.’ De Raad van State schrijft verder: ‘Ook zijn veel aspecten van het wetsvoorstel nog niet uitgewerkt, zoals hoe de verdeling van opvangplaatsen over provincies en gemeenten precies tot stand komt. De verdeling raakt echter de kern van het wetsvoorstel en kan niet zonder meer op een later moment (...) worden geregeld.’
De Raad van State adviseert de wet aan te passen en een ‘eenvoudiger systematiek’ in de wet te schrijven waarin geen dwang staat, maar wel duidelijke ‘taakstellingen’ over hoeveel opvangplekken een gemeente moet bieden.
Politieke deal
De voorgestelde spreidingswet is een vitaal onderdeel van de politieke deal die VVD, D66, CDA en ChristenUnie sloten om de asielcrisis rond aanmeldcentrum Ter Apel te bezweren. Naast extra woningen voor asielzoekers en meer geld, wilden de partijen dat gemeenten ook konden worden gedwongen tot de opvang van asielzoekers. Een aantal burgemeesters drukt namelijk zijn snor als er vraag om plekken is. Vooral binnen de VVD leverde dat veel weerstand op: de dwang schoot de liberale achterban in het verkeerde keelgat, maar uiteindelijk kwam met lobbywerk van VVD-leider Mark Rutte de deal wel tot stand.
De asieldeal is sinds de geboorte al aan het afbrokkelen. In gerechtelijke procedures, aangespannen door asielzoekers, hekelden rechters al de maatregel dat gezinsherenigingen zijn gepauzeerd. Asielzoekers die nu een verblijfsstatus krijgen, en dus hun gezin mogen laten overkomen, moeten eerst wachten op een woning voordat zij familie naar hier mogen halen. Maar rechters staken daar in individuele gevallen al een stokje voor. Ook de procedures waarin besloten wordt of iemand recht heeft op asiel werden opgerekt in duur, maar dat wilde de rechter in een aantal zaken ook niet toestaan.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom de Provinciale Statenverkiezingen en lees waarvoor we precies stemmen met deze verkiezingen.
Oplossing
Nu de gesloten deal broos is, komt er meer druk te liggen bij VVD-leider en premier Rutte. Die zet in op Europese maatregelen in de hele EU om de instroom van asielzoekers te drukken. Nederland wil meer geld voor grenscontroles en het vaker terugsturen van afgewezen asielzoekers. Ook zou de EU een experiment moeten gaan doen door asielprocedures te behandelen aan de Europese buitengrens. Zo kunnen vluchtelingen en kansloze migranten sneller worden gescheiden.
Begin februari is er een Europese top waar migratie op de agenda staat. Volgens Rutte moet de top uiteindelijk in ‘maart, april’ tot maatregelen leiden. De noodzaak is volgens hem duidelijk: ,,We hebben nu een hele hoge instroom, kijkend naar het gemiddelde.”
Rutte wil terug naar ‘normale’ aantallen, die ‘we aankunnen’. Dit jaar verwacht het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers (COA) dat er 75.500 plaatsen nodig zullen zijn, omdat er vanaf het voorjaar weer meer asielzoekers naar Nederland komen. Als er niks verandert, komt ons land 38.000 opvangplaatsen voor asielzoekers tekort.
De beperking van de instroom is ook belangrijk voor Rutte als VVD-leider. Hij beloofde zijn achterban ‘persoonlijk’ dat hij werk zou maken van de instroom. In het kabinet is overigens niet vastgesteld, zei Rutte, of de asielinstroom ‘te hoog of te laag is’. ,,Maar we hebben wel de overeenstemming dat er voldoende opvang moet kúnnen worden gerealiseerd.”
In een reactie laat staatssecretaris Eric van der Burg weten het advies te ‘bestuderen’. ,,Onze inzet is om het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk naar de Kamer te sturen.” Hij lijkt vast te houden aan de vorm van de wet. Een woordvoerster laat weten dat de ‘spreidingswet’ bijdraagt aan ‘de realisatie van opvangplekken, die eerlijker verdeeld worden over Nederland’. ,,Het is evident dat er naast de wet meer nodig is. Wij werken met alle betrokken organisaties ook hard aan extra opvangplekken en nemen maatregelen om uit de crisis te komen.”
Hoe werkt de Nederlandse asielprocedure? Arda Kaya zocht het voor je uit (video):
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van der Plas belooft nu al: geen boeren onteigenen in provinciecoalitie met BBB
Voorvrouw van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas belooft dat haar partij alleen in provincies zal besturen als in het coalitieakkoord komt te staan dat boeren niet zullen worden onteigend. Dat staat haaks op voornemens van het kabinet om boeren verplicht uit te kopen om de stikstofuitstoot te verminderen als het vrijwillig niet lukt. Bij de uitvoering van dat beleid is een belangrijke rol weggelegd voor provincies. -
DE KWESTIE
Lezers over beter verdelen van asielzoekers door de regio: ‘Betere spreiding voorkomt spanningen’
Dordrecht gaat op zoek naar een plek in de stad voor een asielzoekerscentrum, waar minstens 500 mensen kunnen worden opgevangen. Maar de stad wil graag ook in gesprek met omliggende gemeenten, om te kijken wat zij kunnen en willen doen om de asielcrisis het hoofd te bieden. Straks moet een spreidingswet gemeenten dwingen ‘mee te doen'. Wat vindt U als lezer hier van? ‘Al dat geld is beter besteed in de regio op de plek waar deze mensen vandaan komen!’ -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
PREMIUM
Noodopvanglocaties voor asielzoekers gaan dicht, waarschuwing voor nieuwe asielcrisis
Overheidsorganisaties waarschuwen voor een ‘maatschappij ontwrichtende’ asielcrisis, groter dan de opvangcrisis van afgelopen zomer. Drie vragen over de problemen van de komende maanden. -
-
-
Kabinet negeert kritiek en zet gedwongen asielopvang voor gemeenten gewoon door
Het kabinet zet de dwangwet ondanks forse kritiek erop toch door. Gemeenten kunnen gedwongen gaan worden tot de opvang van asielzoekers. Wie meer plekken vrijmaakt dan vereist, krijgt een bonus. Maar deze lente en zomer, als het aantal asielzoekers toeneemt en het tekort aan bedden groeit, geldt de wet nog niet. -
Rutte benadrukt na aankondiging kabinetsoverleg: ‘Geen crisis, coalitie niet in gevaar’
Premier Mark Rutte en zijn drie vicepremiers bespreken dinsdag wat de verkiezingsnederlaag voor de regeringscoalitie in de vier coalitiepartijen aanricht. Het gaat niet om crisisoverleg en de coalitie is niet in gevaar, bezweert hij.