Eric van der Burg, staatssecretaris Asiel en Migratie, bij aankomst op het Binnenhof voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. De VVD'er was de architect van de asieldeal waar de spreidingswet deel van is.
Volledig scherm
Eric van der Burg, staatssecretaris Asiel en Migratie, bij aankomst op het Binnenhof voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. De VVD'er was de architect van de asieldeal waar de spreidingswet deel van is. © ANP

Kabinetsadviseur twijfelt over dwangwet asiel, maar zet er ook geen harde streep doorheen

De zogenoemde spreidingswet die gemeenten kan dwingen tot asielopvang is ‘onnodig complex’ en roept ‘indringende vragen op of deze wel uitvoerbaar is’. Dat zegt de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan dat de regering ook adviseert over nieuwe wetten.

 1. Van der Plas belooft nu al: geen boeren onteigenen in provinciecoalitie met BBB

  Van der Plas belooft nu al: geen boeren onteigenen in provincie­co­a­li­tie met BBB

  Voorvrouw van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas belooft dat haar partij alleen in provincies zal besturen als in het coalitieakkoord komt te staan dat boeren niet zullen worden onteigend. Dat staat haaks op voornemens van het kabinet om boeren verplicht uit te kopen om de stikstofuitstoot te verminderen als het vrijwillig niet lukt. Bij de uitvoering van dat beleid is een belangrijke rol weggelegd voor provincies.
 2. Lezers over beter verdelen van asielzoekers door de regio: ‘Betere spreiding voorkomt spanningen’
  DE KWESTIE

  Lezers over beter verdelen van asielzoe­kers door de regio: ‘Betere spreiding voorkomt spanningen’

  Dordrecht gaat op zoek naar een plek in de stad voor een asielzoekerscentrum, waar minstens 500 mensen kunnen worden opgevangen. Maar de stad wil graag ook in gesprek met omliggende gemeenten, om te kijken wat zij kunnen en willen doen om de asielcrisis het hoofd te bieden. Straks moet een spreidingswet gemeenten dwingen ‘mee te doen'. Wat vindt U als lezer hier van? ‘Al dat geld is beter besteed in de regio op de plek waar deze mensen vandaan komen!’