Kabinet trekt miljarden uit voor klimaat, ook extra geld naar aanpak georganiseerde misdaad
Het demissionaire kabinet trekt op Prinsjesdag 6 tot 7 miljard euro uit voor extra klimaatmaatregelen. Dat geld gaat vooral naar subsidies, bijvoorbeeld om elektrisch rijden te stimuleren en huizen te isoleren, zo melden Haagse ingewijden. Ook gaan er honderden miljoenen euro’s extra naar bestrijding van de georganiseerde criminaliteit én naar de sociale advocatuur.
Hoewel het kabinet al sinds januari demissionair is, trekt het op Prinsjesdag toch de portemonnee. Omdat de formatie nog lang niet ten einde is, hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag besloten tot een reeks nieuwe maatregelen voor het komende jaar. De afgelopen weken hebben de ministers van de vier coalitiepartijen hierover onderhandeld.
Gezien de klimaatcrisis én een rechterlijke uitspraak in de Urgenda-zaak trekt het kabinet fors geld uit voor CO2-besparende maatregelen. Zo gaan er miljarden euro’s naar duurzame subsidies. Die zijn onder meer bedoeld om een elektrische auto te kopen of je huis te isoleren. Dat dit hard nodig is, bleek toevallig vandaag al: de subsidiepot voor tweedehands elektrische auto’s is voor dit jaar al helemaal leeg.
Er zou geen besluit zijn genomen over het vervroegd sluiten van een kolencentrale. Ook hakt dit kabinet geen knopen door over extra stikstofmaatregelen. Daarover zou een nieuw kabinet moeten beslissen.
Peter R. de Vries
Verder trekt het demissionaire kabinet per jaar ongeveer een half miljard euro extra uit voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Een deel van het geld wordt gestoken in de verbetering van het stelsel van bewaken en beveiligen. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) had al eerder gezinspeeld op extra geld dat nodig is om de georganiseerde criminaliteit beter aan te kunnen pakken. Ook de Tweede Kamer wil dat. Naast de miljoenen voor beveiliging, gaat er ook nog eens zo'n 100 miljoen naar wijkagenten en bijna eenzelfde bedrag naar de recherche en andere politiediensten.
Momenteel doet een commissie onderzoek naar het stelsel van bewaken en beveiligen, onder meer van bedreigde personen. Daarnaast doet de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) onderzoek naar de beveiliging van journalist Peter R. de Vries, die in juli werd doodgeschoten na een televisieopname van RTL Boulevard in Amsterdam.
Er gaat ook extra geld naar de sociale advocatuur, waarschijnlijk zo'n 154 miljoen. Daar werd de afgelopen jaren juist veel op bezuinigd. Onder druk van PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer is dit jaar een motie aangenomen om de advocatuur juist weer toegankelijker te maken. De toeslagenaffaire speelt daarbij een belangrijke rol.
Koopkracht
Het kabinet wil ook nog iets doen voor de verbetering van koopkracht voor burgers. Het CPB becijferde eerder dat - ondanks tamelijk florissante economische berichten- burgers er in de portemonnee niet veel op vooruit gaan. Het kabinet wil toch een ‘plusje’ geven, maar om hoeveel dat precies gaat is onduidelijk. Er wordt in ieder geval meer dan 200 miljoen euro voor uit getrokken.
Alle begrotingsplannen worden op Prinsjesdag naar buiten gebracht. De vier coalitiepartijen in het demissionaire kabinet hebben - óók na de verkiezingen van 17 maart - nog altijd een meerderheid in de Tweede Kamer.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
Rutte vraagt weer geduld voor oplossen toeslagenaffaire: ‘De frustratie is dat dit tijd kost’
Nu het compenseren van de slachtoffers van de toeslagenaffaire hapert, richt de woede van de Tweede Kamer zich op premier Mark Rutte. Die vraagt andermaal om geduld. ,,Niemand wil dit een dag langer laten duren dan nodig.’’ -
COALITIE KAN KIEZEN
BBB weigert mee te doen aan ‘sprokkelen’ Senaatszetels, GroenLinks dumpt dissidente Volt-stemmer
De gehavende regeringscoalitie heeft straks nog maar 24 zetels in de Eerste Kamer, maar dat is wel genoeg om bij de linkse én rechtse oppositie te winkelen voor steun. Verkiezingswinnaar BBB wordt met afstand de grootste in de Senaat, bij GroenLinks ging het mis: een dissident Statenlid stemde op Volt, waardoor GL een Senaatszetel misgrijpt. -
Eenzaam, boos, dronken en daarna spijt van bedreigingen aan politici: ‘Wat heb ik nou getypt?’
Politici hadden vorig jaar met een recordaantal bedreigingen te kampen. Vijf daders verschenen maandag voor de rechter. ,,Ik heb een alcoholprobleem. Absoluut.’’ -
Met video's
Tijden zijn veranderd: zwijgen, dat doen politici niet meer
Jaren zwegen politici liever over bedreigingen aan hun adres. Maar dat is nu anders: ministers Sigrid Kaag en Hugo de Jonge erkennen openlijk dat ze zich weleens afvragen of hun baan het wel waard is.
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
-
-
PREMIUM'gokbaas' van het land
Jackpot voor de Staat: 123 miljoen euro winst op gokken, maar verslaving groot probleem
De Nederlandse overheid is een van de grootste gokbazen van ons land met onder meer de Staatsloterij, Toto, en Krasloten. Ooit was het idee dat daardoor beter zicht kon worden gehouden op gokverslaving, maar door nieuwe aanbieders raakt dat doel uit zicht. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer