Volledig scherm
Kinderboeken in een bibliotheek. © ANP

Kabinet trekt de knip om kleine bieb open te houden

In twaalf gemeenten komt een nieuwe bibliotheek of blijft een met sluiting bedreigde bieb open. Het kabinet schiet gemeenten de komende jaren te hulp met 3 miljoen euro.

Met het geld worden zes nieuwe bibliotheken geopend, de eerste daarvan wordt maandag geopend in het Noord-Hollandse Wognum. Zes andere bibliotheken krijgen extra financiële steun.

Volgens minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) zijn bibliotheken belangrijke ontmoetingsplekken. ,,Maar het is ook een plek waar kinderen de mogelijkheid hebben om te kunnen lezen in boeken en te leren over onze cultuur, met als doel om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.”

Nieuwe werelden

Van Engelshoven geeft met het extra geld gehoor aan een motie van PvdA-leider Lodewijk Asscher uit 2017, waarin hij ervoor pleitte om ook in kleine gemeenten de biebs open te houden. De motie werd door de hele Kamer aangenomen. ,,Het lezen van boeken opent voor kinderen nieuwe werelden”, vindt Asscher. ,,Daarom is het zo belangrijk dat je een bibliotheek in de buurt hebt.”

Aan de vooravond van Prinsjesdag luidde burgemeester Paul Depla van Breda en voorzitter van de G40 in deze krant de noodklok over het gebrek aan middelen bij gemeenten, waardoor zwembaden maar ook bibliotheken dreigden te sluiten. Voor die gemeenten biedt het extra geld geen soelaas; het geld van minister Van Engelshoven gaat naar kleine gemeenten.

Het gaat om de gemeenten Medemblik, Montfoort, Molenlanden, Noardeast-Fryslân, Heeze-Leende en Sluis (nieuwe bieb) en Aa en Hunze, Nijkerk, Tholen, Zutphen, Bergeijk en Leudal (extra steun).