Volledig scherm
Een van de fregatten van de Nederlandse marine. De Zr. Ms. Van Amstel deed een paar jaar geleden mee aan een missie in de Egeïsche Zee om mensensmokkel tussen Turkije en Griekenland tegen te gaan. © ANP

Kabinet overweegt fregat naar Perzische Golf te sturen

Nederland gaat mogelijk met een fregat meedoen aan een internationale maritieme coalitie om koopvaardijschepen in de Straat van Hormuz te beschermen. Dat melden bronnen rond het kabinet na berichtgeving van de NOS.

De Amerikanen hebben de NAVO-partners eind vorige maand gevraagd een bijdrage te leveren aan een zeemacht om de vrije doorvaart en veiligheid in de Perzische Golf te garanderen. Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft gezegd dat te zullen overwegen. Waarschijnlijk neemt het kabinet half augustus een besluit.

De Koninklijke Marine heeft zes fregatten. Het gaat om vier luchtverdedigings- en commandofregatten die schepen kunnen beschermen tegen aanvallen vanaf zee en uit de lucht. Verder zijn er twee multipurposefregatten die onder meer ingezet kunnen worden tegen andere schepen en tegen onderzeeboten.

Spanningen

De spanningen in de Straat van Hormuz zijn opgelopen door aanvallen op olietankers. Sinds mei is dat zes keer gebeurd. De Amerikaanse regering beschuldigde Iran ervan daarvoor verantwoordelijk te zijn. De regering in Teheran ontkent dat stellig.

Daarna steeg de spanning nog verder nadat Iran vorige maand een spionagedrone van het Amerikaanse leger had neergehaald. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde kort daarop op het laatste moment een Amerikaanse aanval op Iraanse militaire doelen te hebben afgeblazen omdat het te veel mensenlevens zou kosten.

De Amerikanen hebben Nederland ook gevraagd een bijdrage te leveren aan een missie in het noorden van Syrië. Door aan een maritieme coalitie in de Perzische Golf deel te nemen hoopt het kabinet dat het makkelijker wordt om ‘nee’ te zeggen tegen een bijdrage aan de missie in Syrië, aldus bronnen tegen de NOS.