In een barak van legerplaats Harskamp worden nu Afghaanse evacués opgevangen. De reguliere asielzoekerscentra zitten zo goed als vol.
Volledig scherm
In een barak van legerplaats Harskamp worden nu Afghaanse evacués opgevangen. De reguliere asielzoekerscentra zitten zo goed als vol. © ANP/Robin van Lonkhuijsen

Kabinet luidt noodklok: opvangplekken asielzoekers raken op, gemeenten moeten plek creëren

Binnen ‘enkele weken’ dreigt Nederland geen asielzoekers meer te kunnen opvangen. Nog afgezien van de stroom Afghanen stijgt het aantal asielzoekers uit andere landen snel. Het kabinet doet een beroep op gemeenten en provincies om ‘met urgentie’ meer opvangplekken beschikbaar te stellen. Ook wordt er al gewerkt aan grootschalige noodopvang in evenementenhallen en ‘paviljoens’ - tentenkampen - met ‘minimale voorzieningen’. 

  1. ChristenUnie-congres roept fractie op: Stem niet in met uitbreiding QR-code of extra regels ongevaccineerden

    Christen­Unie-con­gres roept fractie op: Stem niet in met uitbrei­ding QR-code of extra regels ongevacci­neer­den

    Het congres van de ChristenUnie keert zich tegen een uitbreiding van het coronatoegangsbewijs of andere regels voor ongevaccineerden en roept de Tweede Kamerfractie op hier niet mee in te stemmen. Zonder steun van de ChristenUnie is er in de coalitie geen meerderheid voor een uitbreiding van de QR-codes in winkels en op het werk. De fractie zegt het ‘heldere signaal’ mee te nemen ‘bij de afwegingen’.