Kabinet komt toch met speciale regeling voor zorgmedewerkers met long covid
Er komt toch een publieke regeling voor arbeidsongeschikte zorgmedewerkers met long covid. Minister Helder (Langdurige Zorg) wilde eerst een fonds opzetten in samenwerking met werkgevers, maar die wilden niet meewerken.
,,Een aantal zorgmedewerkers heeft in de periode van de eerste golf vanwege het verlenen van zorg veelvuldig en intensief contact gehad met COVID-patiënten, terwijl nog weinig bekend was over hoe het virus zich verspreidde en wat de precieze risico's op besmetting van COVID waren”, schrijft minister Conny Helder aan de Tweede Kamer.
Voor de groep zorgmedewerkers die vanwege deze golf arbeidsongeschikt is geraakt, komt de overheid nu met een publieke regeling die afwijkt van de reguliere arbeidsongeschiktheidsregeling voor werknemers. Hoe deze er precies uit komt te zien en wat voor geldbedragen daaraan verbonden zijn, is nog niet bekend.
Het afgelopen jaar zijn 636 mensen uit de zorg arbeidsongeschikt verklaard met corona als reden. Hoeveel zorgmedewerkers met long covid thuis zitten met een uitkering vanwege de eerste coronagolf, is onbekend.
Aansprakelijk
In december zei Helder nog zo'n speciale regeling te willen opzetten samen met werkgevers, zoals de Raad van State had geadviseerd. Zij waren in ogen van de Raad ‘de eerste aansprakelijke partij’. Het kabinet zou dan bijdragen aan zo'n fonds met een ‘gemaximeerd’ bedrag.
Dat is helaas niet gelukt, betreurt de minister in haar brief. Nadat werknemersorganisaties ‘bedankten voor het overleg’, lieten werkgevers weten helemaal ‘niet mee te willen en kunnen werken aan een collectieve regeling’. ,,De morele en praktisch gewenste betrokkenheid van werkgevers zijn volgens hen onvoldoende grond om gehoor te geven aan de oproep voor een collectieve regeling”, aldus de minister.
Kabinet aan zet
En dus is het kabinet aan zet, vindt Helder. ,,Het kabinet blijft uiteraard nog steeds de urgentie voelen om een specifieke groep zorgmedewerkers aanvullend te ondersteunen.” Ze blijft, ondanks kritiek, vasthouden aan de originele afbakening om alleen zorgmedewerkers die in de eerste golf besmet zijn geraakt met het coronavirus mee te nemen in de regeling.
Helder zegt ‘zo spoedig mogelijk’ de Kamer te willen informeren over de uitwerking van de publieke regeling. Wel moet er rekening gehouden worden met een kort geding dat werknemersorganisaties FNV en CNV aangespannen hebben tegen de Staat over de komst van zo'n regeling.
Kort geding
De bonden FNV en CNV bekijken nu met hun advocaten wat het plan van Helder betekent voor de rechtszaak, maar volgens de woordvoerster van FNV is de kans groot dat het kort geding, dat voor 17 februari op de planning staat, gewoon doorgaat.
De Eerste Kamer riep dinsdag op om 150 miljoen euro in een fonds te stoppen om daarmee zorgpersoneel met langdurige covid tegemoet te komen. ,,Dat bedrag maakt een ruimhartige regeling mogelijk”, aldus FNV. De minister heeft een collectieve regeling ,,schandalig lang getraineerd ten koste van zieke zorgmedewerkers die ontslagen zijn”, meent de bond.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Met video
CNV start juridische procedure om wachtende zorgmedewerker met long covid
De vergoeding voor zorgmedewerkers die tijdens de eerste coronagolf long covid hebben opgelopen laat nóg langer op zich wachten. Op aanraden van de Raad van State gaat minister Conny Helder (Langdurige zorg) eerst in overleg met werkgevers over de uitwerking ervan. Vakbond CNV start een juridische procedure vanwege dit besluit. -
PREMIUMSCP
Is de overheid er nog wel voor ons? Kabinet buigt zich over wantrouwen onder burgers
Het kabinet breekt zich het hoofd waarom het vertrouwen in Den Haag zo laag is. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) weet wat burgers willen - bijvoorbeeld een loket waar ze fatsoenlijk worden geholpen. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Hoekstra: ‘Zaak tegen Rusland over neerhalen MH17 gaat door’
De zaak van Nederland en Australië tegen Rusland over het neerhalen van de MH17 wordt in behandeling genomen door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de VN (ICAO), laat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) op Twitter weten. ‘Bemoedigend nieuws voor de nabestaanden.’
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
-
-
met video
Weer kritiek op coronakoers kabinet: Voorbereiding is ondermaats
Als voorspeld stijgt het aantal coronabesmettingen, ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe. Volgens het RIVM vormt dit het mogelijke begin van de najaarsgolf, maar maatregelen zijn nu niet nodig. Vanmiddag debatteert de Kamer over de corona-aanpak van het kabinet. -
Heibel bij JA21? Nee, klinkt het in koor: ‘Dit is geen coup ofzo’
Onrust bij JA21? Een brief van leden over verandering van de interne partijregels is door een deel van de partijtop ondertekend, maar niet door partijleiders Joost Eerdmans en Annabel Nanninga.