Kabinet komt met route uit lockdown: eerst scholen open, dan avondklok weg, daarna winkels open
Als de coronagrafieken verder dalen, gaan eerst de basisscholen en kinderopvangcentra open, daarna kan de avondklok de prullenbak in en pas dan kunnen middelbare scholen, winkels en contactberoepen weer stapsgewijs open. Dat zijn de contouren van een exit-strategie waar het kabinet vrijdag verder over spreekt.
Delen per e-mail
Volgens ingewijden willen de ministers komende vrijdag een klap geven op het stappenplan uit het strikte sociale slot waar Nederland sinds half december in zit. Details kunnen nog veranderen, meldt een bron, maar de eerste prioriteit is sowieso heropening van basisscholen en kinderopvangcentra. Daarna (of tegelijk) kan de controversiële avondklok worden geschrapt, gevolgd door heropening van middelbare scholen en - in stappen - detailhandel en contactberoepen. ,,Het is min of meer eruit zoals we erin zijn gekomen, qua volgorde. Met als prioriteit basisscholen open en avondklok eraf”, aldus een betrokkene.
Er is nog wel een verschil tussen wat het OMT lijkt te willen en wat het kabinet wil doen. Zo zouden wetenschappers opperen iets langer te wachten en dan in één klap meer maatregelen los te laten. Maar het kabinet wil ook dat het OMT kijkt naar de mogelijkheid om meer stapsgewijs restricties af te schalen.
De roep om een duidelijk stappenplan uit de harde lockdown klinkt al langer, premier Mark Rutte beloofde onlangs dat dit scenario er moet komen. Hij zei te werken aan ‘een roadmap, een routekaart’. ,,Waarin staat wat je kunt doen als het lukt, als het aantal besmettingen gaat teruglopen.” Die schets ligt nu dus op tafel.
Hoewel de dagkoersen aanleiding geven tot enig optimisme zit Nederland met gemiddeld 4700 nieuwe infecties per dag en in totaal bijna 2300 opgenomen coronapatiënten nog altijd in de fase ‘zeer ernstig’. Wanneer welke versoepeling precies mogelijk is, is onbekend. Maar op het Binnenhof erkennen bronnen dat een ‘perspectief’ nodig is.
Onderwijs
Bij de heropening van het onderwijs speelt meer mee dan alleen het aantal besmettingen, weet een deelnemer van het OMT: ,,Iedereen wil dat scholen zo snel mogelijk open kunnen, dat gaat voorbij aan alleen epidemiologie, maar dat is aan de politiek.” De onderwijsachterstanden lopen op, ook psychologische effecten bij de jeugd zijn niet te onderschatten, waarschuwen experts.
Vrijdag komt het OMT bijeen over de huidige staat van de coronaepidemie en spreken de experts over de Britse variant, de mogelijke heropening van het primair onderwijs vanaf 9 februari en de effecten van de avondklok. De signaalwaarden voor versoepelingen zijn nog niet in zicht: volgens een Catshuisnotitie van dit najaar is een ‘eerste versoepelingsstap’ logisch als er een week lang minder dan tien ic-opnames per dag zijn, en is het verder loslaten van restricties mogelijk bij minder dan drie ic-opnames. Momenteel moeten de intensive care-afdelingen dagelijks gemiddeld 30 nieuwe patiënten opnemen.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Live in gesprek met Sigrid Kaag (D66): stel nu je vraag
Vandaag komt D66-lijsttrekker Sigrid Kaag langs op onze redactie. Van 17.00 tot 18.00 uur gaat zij live met lezers in gesprek over de komende Tweede Kamerverkiezingen. Doe hier mee. -
LIVESTREAM
Live in gesprek met Esther Ouwehand (PvdD): stel nu je vraag
Vandaag komt PvdD-lijsttrekker Esther Ouwehand langs op onze redactie. Van 16.00 tot 17.00 uur gaat zij live in gesprek over de komende Tweede Kamerverkiezingen. Doe hier mee. -
PREMIUM
Partij die ‘gratis bier’ uitdeelt, valt vandaag hard door de mand
Politieke partijen gaan vandaag met de billen bloot. We horen wat hun verkiezingsplannen kosten, wat ze opleveren en welk effect ze hebben op onze leefomgeving. Zoals altijd is er ook dit keer weer gedoe over. -
Podcast: Massahysterie bij Viruswaarheid, een onbetrouwbare overheid en de arrogantie van Hoekstra
Wel een avondklok, geen avondklok, toch een avondklok. Protestgroep Viruswaarheid beleefde een knotsgekke week, en met hen heel Nederland. Bliksemsnel werd er een nieuwe spoedwet gemaakt, maar wat zegt dat over de betrouwbaarheid van de overheid? En wat gebeurt er als het kabinet afspraken niet nakomt? In Zeeland weten ze daar meer van, want daar zou een marinierskazerne komen, maar die kwam niet. De verkiezingscampagne kent daarnaast de eerste blunderaar met een schaatsende Wopke Hoekstra. -
Maarten van Rossem heeft spijt van rol als lijstduwer PvdA: ‘Ik stem nu D66'
Maarten van Rossem heeft behoorlijk spijt dat hij lijstduwer is geweest van de Partij van de Arbeid. Sterker nog hij stemt inmiddels niet meer op die partij. Dat onthulde hij gisteravond aan Özcan Akyol in het Radio 1-programma Onze man in Deventer. ,,Afgezien van lijstduwer heb ik geen enkele rol vervuld, want ik had al vrij snel het idee dit gaat totaal de verkeerde kant op.”
-
PREMIUMVideo
SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij: ‘Abortus is niet de mannen tegenover de vrouwen’
Van alle partijen heeft de orthodox-christelijke SGP misschien wel de meeste contraire standpunten. Toch zag lijsttrekker Kees van der Staaij de invloed van zijn partij de afgelopen jaren groeien. Al flirtten sommige partijleden ook met Forum voor Democratie. ‘Partijen die als een wonderboom omhoog schieten, zie je vaak weer omvallen.’ -
Tweede Kamer stemt: geen premier of koning bij WK voetbal in Qatar
De Tweede Kamer vindt niet dat er volgend jaar een afvaardiging van de regering naar het WK Voetbal in Qatar moet gaan omdat arbeiders die de stadions bouwen worden uitgebuit. Deze week meldde een Britse krant dat daarbij al zeker 6500 arbeidsmigranten zijn omgekomen. -
Kabinet niet van plan toe te geven aan opstandige horecabazen: ‘Het wordt een ingewikkeld weekje’
Het kabinet is niet van plan op korte termijn toe te geven aan horecabazen die hun terras weer open willen gooien en gasten dreigen te ontvangen. Dat melden verschillende Haagse betrokkenen.