Kabinet in het nauw door alarmerende toestand in verpleeghuizen
videoDe Tweede Kamer wil dat het kabinet meer doet om het aantal besmettingen in de zorg buiten de ziekenhuizen terug te dringen. Zeker in de verpleeghuizen. Grootste probleem daarbij is het nijpende tekort aan beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes. Minister De Jonge: ,,Zeg me wat ik nog méér kan doen, dan doe ik het.”
Delen per e-mail
Lees het liveblog van het coronadebat onder dit artikel terug
Het was flink schrikken tijdens de briefing door medische experts vanochtend in het Kamergebouw, voorafgaand aan het wekelijkse coronadebat. Kamerleden kregen daar te horen dat van alle gemelde coronabesmettingen de afgelopen maanden zo’n 10 procent uit verpleeghuizen kwam. En bijna 40 procent van de tehuizen heeft één of meerdere besmette personen. De conclusie: onze meest kwetsbare ouderen zijn in groot gevaar.
Daar komt nog eens bij dat er in de verpleeghuizen, maar ook in bijvoorbeeld de thuiszorg, een chronisch tekort aan medische hulpmiddelen is. Zo lopen professionals volgens de zorginspectie soms gevaar, terwijl zij niet zomaar kunnen stoppen met het leveren van zorg. Nederland had, in tegenstelling tot sommige landen, nauwelijks noodvoorraden voor een crisis. Het kabinet doet nu zijn best om overal mondkapjes vandaan te halen, maar veel landen zijn daarnaar op jacht.
Stille ramp
Vooral de oppositie kon daarom tijdens het debat vrij schieten. ,,Het is een stille ramp”, aldus SP’er Lilian Marijnissen. ,,Het is een schande dat het kabinet zorgpersoneel onbeschermd laat werken”, voegde PVV-voorman Geert Wilders toe. Het hielp niet dat tijdens het debat meer zorgelijke cijfers vrijkwamen. Daaruit bleek dat het aantal besmettingen in de zorg buiten ziekenhuizen, waaronder verpleeghuizen, de afgelopen dagen behoorlijk is toegenomen.
Als de coronacrisis achter ons ligt, moeten er lessen worden getrokken over hoe de zorg is georganiseerd, gaf premier Rutte toe. Zijn coronaminister, Hugo de Jonge, benadrukte dat het kabinet alles op alles zet om beschermingsmiddelen te regelen. Naast de orders in het buitenland komen er in Nederland productielijnen en worden bestaande voorraden beter verdeeld. Hebben zorgverleners klachten, dan kunnen ze naar de zorginspectie stappen.
App
Veel positiever was de Tweede Kamer over het kabinetsvoorstel om een app in te zetten als belangrijk technologisch hulpmiddel om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Intensiever testen en beter opsporen van besmettingen kan helpen om een nieuwe opleving van de uitbraak komende maanden te voorkomen, vinden ook Kamerleden.
De VVD benadrukte wel dat ‘er zoveel mogelijk privacy moet worden ingebakken’ en dat het gebruik van de apps binnen de wetgeving moet worden geregeld. Als toch een wetswijziging nodig blijkt, dan staan de liberalen daarvoor open, zei fractieleider Klaas Dijkhoff. De PVV meent dat het gebruik van de apps vrijwillig moet zijn, anoniem en dat er geen informatie van mensen in handen van de overheid mag komen. Ook moet de software transparant zijn.
Het kabinet toonde zich tevreden over de brede steun voor een plan dat twee dagen terug nog als een duveltje uit een doosje kwam. De Jonge: ,,Natuurlijk zullen we de privacy optimaal waarborgen.” Verder waren er verrassend weinig vragen over de ic-capaciteit. ,,Wie had dat een paar weken terug verwacht?”, constateerde de zorgminister. Zowel De Jonge als Rutte drukten de Kamer echter op het hart dat de goede cijfers te danken zijn aan de strenge maatregelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update / video Lilianne Ploumen nieuwe lijsttrekker van de PvdA: ‘Ik ben er klaar voor’
PvdA-Kamerlid en oud-minister Lilianne Ploumen (58) wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Vanmiddag is ze door de partij voorgedragen in haar woonplaats Amsterdam. -
PREMIUM
Nieuwe maatregelen tegen derde golf in de maak: ‘Variant is niet onder controle’
Nederland wacht een lange winter in een strengere lockdown. Onder druk van een derde golf broedt het kabinet op heftige ingrepen als een avondklok of extra bezoekrestricties. -
Peiling: Ruttes corona-aanpak zorgt voor stevige positie VVD
Na het besluit van het demissionaire kabinet om een avondklok in te voeren vanwege het coronavirus, zijn de veranderingen in het electoraat beperkt gebleven. Het oordeel over Ruttes optreden in de coronacrisis blijft positief en zorgt voor een stabiele, stevige electorale positie van de VVD, meldt opiniepeiler Maurice de Hond zondag. -
Update Staatssecretaris Van ‘t Wout volgt Wiebes op als minister van Economische Zaken
Bas van ‘t Wout, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, schuift een plekje op en volgt Eric Wiebes op als minister van Economische Zaken en Klimaat. Dat melden ingewijden. Wiebes stapte vorige week per direct op vanwege zijn verantwoordelijkheid in de toeslagenaffaire. Het kabinet viel, maar bleef demissionair aan. -
PREMIUM
OMT-ADVIES Heropening scholen op losse schroeven, effect avondklok is bekend: ‘We hebben een extra zet nodig’
Het ziet er slecht uit voor de basisscholen. Voor heropening eind januari lijkt het te vroeg nu het aantal infecties hoog blijft en er onzekerheid is over de Britse variant. Extra maatregelen als een avondklok of reisbeperking zijn inmiddels doorgerekend en volgens sommige OMT’ers hard nodig. ,,We hebben echt een extra zet nodig.”
-
PREMIUM
ANALYSE Rutte rekent op genade van de kiezer voor rol in toeslagenaffaire
Premier Mark Rutte vertrouwt erop dat hij de komende verkiezingen kan winnen ondanks zijn rol in de toeslagenaffaire. De politieke concurrentie blijft proberen om hem in de aanloop naar 17 maart maximaal te beschadigen. -
SGP-burgemeester stapt uit partij om standpunt FvD
De burgemeester van Veenendaal, Gert-Jan Kats, is uit de SGP gestapt. Kats vindt dat de SGP ‘ondubbelzinnig afstand moet nemen’ van Forum voor Democratie en stelt dat de partij ‘een grens moet trekken’ bij antisemitisme. Eind vorig jaar werd bekend dat in de jongerenafdeling van FvD antisemitische berichten rondgingen. Partijleider Thierry Baudet zou antisemitisme hebben gerelativeerd. -
Grapperhaus: Politie treedt terecht hard op tegen relschoppers
Burgemeesters en politie hebben terecht hard opgetreden tegen relschoppers dit weekend. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) reageerde daarmee zondag op de ongeregeldheden en opstootjes op verschillende plekken in het land. Vooral in Eindhoven en Amsterdam liepen demonstraties tegen coronamaatregelen uit de hand en greep de politie hard in.