Kabinet: houd je aan basisregels, anders dreigen extra lockdown-restricties
VIDEO'SOok bij dagelijks gemiddeld ruim twintigduizend infecties en bijna 300 ziekenhuisopnames trekt het kabinet nu niet aan de noodrem. Er is nog altijd hoop dat een harde lockdown voorkomen kan worden.
De cijfers lopen almaar verder op, de zorg roept onder de dreigende noemer van code zwart om extra maatregelen, maar het kabinet wacht nog af. Het goede nieuws is: het tij kan keren, als iedereen zich beter aan de basisregels heeft gehouden. Dan dalen eerst de infecties komende dagen, en een week later ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames.
Het slechte nieuws is: de golf die de ziekenhuizen nu teistert kan niet acuut meer platgeslagen worden. De mensen die nu in ademnood verkeren, zijn ruim een week geleden besmet geraakt.
Zo zit het kabinet tussen twee vuren. Het is te vroeg om te oordelen dat de milde lockdown van vorige week - cafés en winkels vroeg dicht, weinig bezoek thuis, veel thuiswerken - geen effect heeft, maar ondertussen loopt het veel ziekenhuizen over de schoenen.
Daarom zijn de komende dagen cruciaal, schetste demissionair premier Mark Rutte vandaag na corona-overleg op zijn ministerie: ,,Of de maatregelen van vorig weekeinde werken, zien we echt pas aan het eind van deze week”, zei hij tijdens een ingelast persmoment. ,,We hopen echt van harte dat we ons pas op 3 december weer moeten melden met een persconferentie.”
Tekst loopt door onder de infographic
Daarmee blijven hardere ingrepen vooralsnog uit, zoals verdere inperking van openingstijden en het beperken van groepsgroottes. In de tussentijd roept het kabinet - niet voor het eerst - Nederland op om vooral de basisregels in acht te nemen. De naleving daarvan is volgens CDA-minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ‘onvoldoende’.
En dus somde hij met Rutte het bekende rijtje nog maar eens op: blijf thuis bij klachten, laat je testen bij de GGD, houd afstand, werk zoveel mogelijk thuis, zorg voor goede ventilatie. ,,Mijn oproep is: blijf thuis bij klachten, laat je testen bij de GGD. Dat is echt de allerbelangrijkste basisregel.” Dat het kabinet te lang wacht en niet zou luisteren naar de noodkreet van virologen, zorgmedewerkers en andere experts bleek tegen het zere been van de premier.
Luister hier onze podcast Politiek Dichtbij.
Rutte reageerde: ,,Krachtig leiderschap is niet als iedereen zegt ‘neem extra maatregelen’, dat we dat dan doen. Die nemen we op basis van een brede afweging. Niemand hoeft maar een seconde te twijfelen dat we zouden aarzelen als ingrijpen nodig is. Maar het is niet zo dat we dat doen omdat mensen in talkshows dat zeggen.” Een nieuwe lockdown richt óók schade aan, beklemtoont het coronaduo. Te laat ingrijpen heeft volgens Rutte een prijs, te vroeg ook. Hij is er nog niet van overtuigd dat - net als vorig jaar - nieuwe lockdownachtige maatregelen uiteindelijk onvermijdelijk zijn.
Toen werden die ook eerst wekenlang voor zich uitgeschoven, totdat Nederland alsnog grotendeels op slot ging. De onvrede over de afwachtende houding van het kabinet groeit inmiddels bij voorstanders van hard ingrijpen. De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) waarschuwt dat ‘code zwart’ snel bereikt wordt.
Maar volgens De Jonge is Nederland ‘nog lang niet’ bij de laatste fase van code zwart, het moment dat er ic-bedden toegewezen moeten worden op basis van niet-medische afwegingen.
Lockdown dreigt als kentering uitblijft
Het lockdown-spook zweeft boven het Binnenhof. Sinds begin oktober nemen het aantal infecties en ziekenhuisopnames al toe, de laatste weken schieten de curves steil omhoog. Inmiddels zijn er 2430 coronapatiënten opgenomen, van wie 470 op de intensive care. Daarbij kampen ziekenhuizen met personeelsuitval.
Maandag werden er 23.066 nieuwe coronagevallen geregistreerd, het op een na hoogste aantal ooit.
In de afgelopen zeven dagen zijn 151.196 besmettingen bevestigd. Dat is het hoogste weektotaal ooit.
De prognoses zijn onzeker, de RIVM-modellen vertonen grote marges. Volgens het kabinet heeft het OMT vrijdag ‘niet geadviseerd’ om nu een harde lockdown af te kondigen, komende vrijdag - zo nodig eerder - komt het OMT weer bijeen.
Deze week stuurt het kabinet wel een aantal wetsvoorstellen naar het parlement, onder meer voor invoer van het controversiële 2G-beleid (dat ongevaccineerden buitensluit) en de coronapasplicht in het onderwijs en op de werkvloer. Deze ingrepen zijn bedoeld als ‘extra slot op de deur’ na de korte klap van de milde lockdown. Als deze regels een Kamermeerderheid krijgen (dat is onzeker), is het ook nog maar de vraag wanneer ze ingaan. Eerst moeten de coronacijfers flink omlaag.
Volgens minister Hugo de Jonge is Nederland ‘nog lang niet’ bij de laatste fase van code zwart:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Immigratiedienst kan aantal asielaanvragen niet meer aan, wil ‘fundamenteel andere keuzes’
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMOnder politici1
Belastingdienst loopt leeg door bloeddorst na toeslagenaffaire
Herman Tjeenk Willink (81) neemt afscheid van de politiek. Hij moet constateren dat er over al zijn waarschuwingen ‘nooit een inhoudelijk debat heeft plaatsgevonden’. Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici.
-
PREMIUMinterview
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker pleit voor ‘vaart maken met spreidingswet’ en ‘echte oplossingen’
-
-
-
Luchtmacht koopt raketten en bommen voor onder drones
Nederland is overstag: ook onze krijgsmacht kan straks bommen en raketten afvuren via onbemande vliegtuigen. De oorlog in Oekraïne slecht daarmee opnieuw een taboe. Al blijft Defensie benadrukken: Nederland krijgt geen ‘killerdrones’. -
met video
Sigrid Kaag weegt impact op gezin mee: ‘Zoon wil niet dat ik langskom, bang om nageroepen te worden’
Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt er vooralsnog niet aan te stoppen met de politiek, zei ze vanochtend. Maar voorafgaand aan de ministerraad lichtte ze wel verder toe wat de impact is van alle bedreigingen op haar gezin. ,,Mijn zoon wil niet dat ik langskom.’’